SEO Nedir?

Dijital Medya

SEO Nedir?

İnternet kullanıcılarının aradıkları bilgiye ulaşmalarını sağlayan arama motorlarında website ve sayfalarını, arama sonuçlarında üst sıralara çıkarmak için yapılan çalışmalar SEO olarak adlandırılır. Search Engine Optimization’ın kısaltması olarak kullanılan SEO terimi, arama motoru optimizasyonu (en iyileme, uygunlaştırma) anlamına gelir. Kavram ilk olarak pazarlama uzmanıRohit Bhargava tarafından 2006 yılında sosyal medya optimizasyonu kapsamında kullanılmıştır.
Arama motorları internet kullanıcıları tarafından yapılan arama sonuçlarını algoritmik bir yapı kullanarak listeler. SEO çalışmalarında yapılan teknik düzenlemeler ile arama motorları tarafından belirli anahtar kelimelere göre taranan web sayfaları, böylece internet kullanıcılarının aradıkları bilgiler doğrultusunda daha fazla görüntülenme elde ederek, daha fazla kişiye ulaşabilirler.

Bir web sitesinde yer alan içerikleri hedef kitleye ulaştırmanın amaçlandığı SEO çalışmalarında, sitelerin arama sonuçlarında hızla listelenmesi ve doğal yollarla ulaşamayacakları web popülerliğini arttırmak için doğal gibi görünen teknik yöntemler kullanılarak bir pazarlama stratejisi uygulanır. Arama motorlarındaki popülerliğinizi korumak için sitenizi güncel tutmalı, içeriklerinizi hazırlarken konuyla ilgili doğru anahtar kelimeleri kullanmalı, linkleme (backlink) çalışmalarınızda özenli olmalısınız. Güncel tuttuğunuz sitenizdeki içeriklerinizde anahtar kelimeleri belirlerken eğer Google arama sonuçlarını hedefliyorsanız,Google AdWords Anahtar Kelime Planlayıcısı’nı kullanarak arama ağı kampanyalarınız için en uygun anahtar kelimeleri bulabilir ve reklam grubu fikirlerine erişebilirsiniz.

Bir web sitesi için yapılacak olan SEO çalışmaları genel olarak 2 başlık altında ele alınır.

On-page SEO (Site İçi SEO)
Sitenin ana sayfası dahil olmak üzere tüm site genelinde yapılan SEO çalışmalarıdır. Site içi optimizasyon çalışmalarında izlenen adımlar genel olarak şu şekildedir: Site haritası oluşturulmalı, indeksleme çalışmaları yapılmalı, robots.txt dosyasını düzenlenmeli, site içi kırık linklerin doğrulaması yapılmalı, okuma oranlarını arttırmak için iç linkleme yapılmalı, kullanıcıların yönlendirildiği dış linkler (hyperlinks) kaliteli olmalı ve özgün, bilgi veren, doğru anahtar kelimeler dahi kullanılsa kendini tekrardan kaçınan içerikler hazırlanmalıdır. Title (başlıklar), description (özet açıklama metni), URL (kalıcı bağlantılar) yapısı ve meta tagler (bilgi etiketleri) SEO kurallarına uygun oluşturulmalıdır. İçeriklerin ve sitenin sosyal medya pazarlaması için her bir içeriğe üçüncü parti analiz araçları olan Facebook, Twitter gibi platformların paylaşım butonları mutlaka eklenmelidir.

Off-page SEO (Site Dışı SEO)
Sitenizin dışında yaptığınız ve sitenize diğer arama motorlarından, blog ve sitelerden, forum ve yorumlardan, soru – cevap platformlarından, videolardan ve DMOZ gibi dizinlerden sitenize linkler vererek yönlendirme yaptığınız (backlink) optimizasyon çalışmasıdır. Backlink çalışması yaptığınız siteler için hazırladığınız içerikler semantik makaleler olmalı, link verilecek kelime grupları (anchor text) doğru seçilmeli, ana sayfaya backlink çalışması yapılmamalı, makaleler genellikle 400 – 800 kelime arasında olmalı, makale başlığı maksimum 5 kelimeden oluşmalı, ay içerisinde yayınlanan makale sayısına uygun olarak oransal linkleme yapmaya dikkat etmeli ve ayda 20 – 40 arasında makale yayınlanmalıdır. Bununla birlikte en etkili backlink çalışmalarının sosyal ağlardan geldiği unutulmamalı ve on-page SEO ile off-page SEO dengelenerek, birlikte yürütülmelidir.
Başarılı bir SEO çalışması için bilmeniz gereken terimlere dair infografiği indirmek içintıklayınız.

 

Arşivler