3D Print ile Tıp Alanındaki İlerlemeler
3D Print ile Tıp Alanındaki İlerlemeler
Hayalleri gerçeğe dönüştüren 3D print teknolojisi kullanımı gün geçtikçe artıyor. Sürece bakıldığında 3D printer ile önce telefon kabı, gözlük, ayakkabı, elbise, mimari modeller vb. eşyalar basıldı. Şimdi ise sağlık sektöründe yapay organ basımı denemeleri, eksik kemik parçalarını tamamlaması ve kişiye özel protez yapımı gibi araştırmalar ile geleceğin umut ışığı olma yolunda hızla ilerliyor.
Tıp dünyası 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile insanlara ümit veriyor. Tıbbi piyasalar için 3D yazıcı uygulamaları geniş bir yelpazede yer alıyor.
Yeni doğan modelleme ile örneğin görme engelli bir anne adayına bebeğinin ultrason görüntüleri kullanılarak 3D print tekniği ile 3 boyutlu yüz hatları çıkarıldı.
Kişiye özel cerrahi cihazlar, yüz ve bacak protezleri üretildi.İşitme yardımcılarının yanı sıra dişçilik alanında rekonstrüktif dental uygulamalar, hastaya özel ve stok boyutu ortopedik implantlar ve diş hizalayıcıları ön plana çıkıyor.
Bunlarla beraber cerrahi alet imalatı, yumuşak doku ve hücre baskı, bio-medikal iskelet sistemleri, ortopedik ürünler gibi konularda da 3D yazıcı uygulamaları kullanımı gün geçtikçe artmaya ve geliştirilmeye devam ediyor.