Devrimin Adı Blockchain

blockchain-revolution
Sistem

Devrimin Adı Blockchain

Dijital dünyaya yeni bir devrim geliyor. Bu devrimin adı ​Blockchian (block zinciri). Şirketlerin, kullanıcıların veya mak​inelerin herhangi bir merkezi noktaya bağlı kalmadan kendi aralarındaki işlemleri yapabilmesini sağlayan Blockchain, bu sayede güvenlik, gizlilik ve erişebilirlik konularında öne çıkıyor.
Hürriyet’ten Ahmet Can’ın haberine göre; şu anda dijital alanlarda yapılan her işlem, bir kurumun veya bir şirketin sunucusunda duruyor. Blockchain ile bu tamamen değişecek. Tarafların verisi veri bloklarının içinde taraflar arasında saklanacak. Verilerin silinmesi mümkün olmadığı için birçok konuda yapılan dolandırıcılık ve sahtekârlıklar Blockchain altyapısından gerçekleştirilemeyecek. Bu yüzden de birçok farklı sektörde ve alanda Blockchain teknolojisi kullanılmaya başlandı. Sektörleri kökten değiştirecek bu yeni altyapıyla deyim yerindeyse dijital bir devrim yaşanacak. Peki, hangi alanlarda ne gibi yenilikler yaşanacak? İşte Blockchain altyapısıyla değişmesi beklenen sektörler ve alanlar…​​
Eğitim: Bu alanda yaşanan dijital dönüşümün hızı artacak. Eğitim kaynaklarına olan erişim hızlanacak. Öğrenci, eğitmen ve derslikler arasındaki etkileşim en üst seviyeye çıkacak.​​
Siber Güvenlik: Hackleme ve siber saldırılarla olan mücadelede artacak. Kullanıcıların ve şirketlerin veri merkezi bir sunucuda tutulmayacağı için veri güvenliği en üst seviyeye çıkacak.
Medya: Haber içeriği ve video gibi içeriklerin başkaları tarafından kopyalanmasının önüne geçilecek. Kopyalandığında ise telif hakları çok daha kolay alınabilecek.
Gayrimenkul: Yapılan kira ve satış sözleşmelerinde şeffaflık sağlanacak. Dijitalleşen sözleşmeler sayesinde alım-satım işlemleri, para transferleri ve kayıtlar daha kolay izlenebilecek.
Silahlanma: Son dönemin en çok tartışılan konularının başında gelen silahlanma için Blockchain teknolojisi önemli çözümler sunacak. Silahların takibi, kriminal olaylar ve satın alma teşebbüsü gibi birçok kritik konu kolaylıkla kayıt altına alınabilecek ve takip edilebilecek.
Nesnelerin İnterneti (IoT): Alım-satım işlemlerinden sağlanan verilerle blockchain altyapısı birleştirilecek ve IoT uygulamalarının kapasitesi arttırılabilecek. Üretim, sevkiyat ve tedarik zincirleri arasında daha kolay bir şekilde entegrasyon sağlanabilecek.
​​Pazarlama: Reklamverenlerle mecralar arasındaki yer alan aracılar kullanılmayacak. Bu sayede daha uygun fiyatlı reklamlar verilebilecek.
Müzik Sektörü: Korsan müzik dinlenmesinin önüne geçilecek. Dinlenen müziklerin hak sahipleri, dinleme başına ücretleri daha doğru bir şekilde alabilecek.
Toplu Ulaşım: Şehir içi ve şehirlerarası seyahatlerde tek bir ücret tarifesi yerine, gidilen mesafe ve yakıta göre anlık fiyatlamalar gerçekleştirilecek.
​Sağlık: Hastaların verileri blockchain üzerinde tutulacak. Bu sayede ilaç ve tedavi yöntemi başta olmak üzere tüm bilgiler ihtiyaç duyulduğunda görüntülenebilecek. Hastadan hastaneye kadar tüm süreçlerde şeffaflık ve otomasyon sağlanacak.​​
Seyahat: Yolcu kimliklemesi, boarding, pasaport, ödeme ve diğer tüm süreçler dijitalleştirilecek. Birbirleriyle etkileşim halinde olacak seyahat süreçleriyle sadakat uygulamalarında tüketici lehinde yenilikler sunulacak.
Haber: Ahmet CAN
Kaynak: Hürriyet İK

 

Arşivler

X