Gecekondulaşmaya 3D Printing Çözümü

contour-crafting
3D & Teknik Çizim

Gecekondulaşmaya 3D Printing Çözümü

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı verilere göre dünyada 863 milyondan fazla insan gecekondularda yaşıyor. Daha kötüsü ise her geçen gün bu sayı artıyor.

Bu problemlerin farkında olan Güney Kaliforniya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Profesörü Barok Khoshnevis, en temel ihtiyaçlardan olan barınma ihtiyacını karşılayabilecek  bir teknoloji geliştirmeyi başardı. Bu teknolojiye ister dev bir robot, ister dev bir 3 boyutlu yazıcı diyebilirsiniz. Çünkü bu robot her ikisini birlikte başarıyor.
Barok Khoshnevis’in geliştirdiği katman katman ev oluşturma tekniği sayesinde 3 boyutlu yazıcılarla bir evi 24 saatten az bir zamanda tamamlayabiliyorsunuz. Ev, temel olarak oluşturulduktan sonra sıhhi tesisat, elektrik gibi altyapı işlemleri tek seferde tamamlanabiliyor. Bunu mümkün kılan en önemli özellik ise herhangi bir malzeme taşımak zorunda olmamanız. Zira tüm malzemeler 3 boyutlu yazıcılarla evin bulunacağı yerde üretiliyor.
Prof. Khoshnevis, “Doğal afetlerde, savaşlarda evler 2 dakikada yok olabiliyor. İnsanlar 2 dakikada yok olan evlerine 24 saatten kısa bir süre ulaşmak isterler” açıklamasını yapıyor.

Ay’da Ev İnşası Mümkün mü?
Geleneksel inşaat sistemlerinden tamamen farklı olan Contour Crafting metodu sayesinde hem insan gücünün minimum kullanılması hem de üretimin inşaat alanında yapılması, yani bir şey taşımak zorunda olmamak maliyeti de oldukça düşürüyor.
Henüz hayata geçmiş bir ürün olmasa da Barok Khoshnevis, yatırım bulduğunu ve yaklaşık 2 yıl içerisinde ilk versiyonun piyasaya çıkacağını belirtiyor.
NASA ile beraber Ay yüzeyinde de yaşanılabilir evler inşa etmek için ortak bir projede de çalışan Prof. Khoshnevis, geliştirdiği benzer teknolojiyi orada da kullanacak ve yine ay yüzeyinde 3 boyutlu yazıcılarla ev üretecek. Bunların tamamen ileride Mars veya başka bir gezegene yerleşme için ön çalışma olduğunu düşünüyorum.
Uzayda bir başka gezegende yaşama hayali kurarken, bunun için planlar yaparken dünyadaki yoksul insanlar için de bir şeyler yapmak oldukça değerli.
Robotik teknolojileri ve 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin endüstriyel devrimlerinin temelleri de böylece atılıyor. İnşaat sektörü de bundan fazlasıyla nasibini alacak gibi görünüyor.

Kaynak: webrazzi.com

 

Arşivler