İki Liseli, Robot Yapabilmek için 3D Printer Üretti

liseli-3d-printer
3D & Teknik Çizim

İki Liseli, Robot Yapabilmek için 3D Printer Üretti

​Kastamonu’da lise 3. sınıf öğrencisi iki arkadaş, robot yapabilmek için 3 boyutlu yazıcı üretti. En az maliyetle robot parçalarına sahip olabilmek için üç boyutlu yazıcı yapan Kastamonu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisi Efekan Erdoğan ve Muzaffer Bakırcı, yazıcıdan çıkardıkları parçalarda dans eden robot yaptı, içindekilerin dökülmediği kaşığın kasasını tasarladı.
Erdoğan, AA muhabirine, robotlara ilgisinin olduğunu, arkadaşı Muzaffer Bakırcı ile robot yapımından önce ihtiyaçları olan parçaları üretebilmek için 3 boyutlu yazıcı yapmaya karar verdiklerini anlattı.
Üç boyutlu yazıcıların çalışma prensibini inceledikten sonra işe koyulduklarını ifade eden Erdoğan, üç boyutlu yazıcı yapımında, hurda durumdaki nokta vuruşlu yazıcılardan söktükleri, motor, mil ve kayış gibi parçaları kullandıklarını, bazı mekanik parçaların üretiminde okulun metal ve makine teknolojisi alanları ile ortak çalıştıklarını söyledi.
Üç boyutlu yazıcıları ilk kez robot yarışmalarında gördüklerine işaret eden Erdoğan, “Robotun mekanik parçalarını basabileceğimiz bir yazıcı yapabileceğimizi öğrendik. Bunları araştırdık. Nokta vuruşlu yazıcılarla üç boyutlu yazıcıların motorlarının uyumlu olduğunu gördük. İkinci el nokta vuruşlu yazıcılar bulduk. Yaklaşık 2-3 ayda istediğimiz üç boyutlu yazıcıyı yaptık” dedi.

Muzaffer Bakırcı da robot yapmak istediklerini ancak bunun için üç boyutlu bir yazıcıya ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Robot için gerekli malzemeleri üç boyutlu yazıcı sayesinde tek tek yaptıklarını aktaran Bakırcı, “Hepsini adım adım yaptık. Eski yazıcılardan kullandık. Nokta vuruşlu yazıcıların parçalarını kullandık. Üç boyutlu yazıcıyı robot parçalarını üretmek için yapmıştık. Şu anda ihtiyacımız olan her şeyi yapıyoruz. İnsanlığa yararlı her proje yapılabilir. Robot kol ya da robot el gibi şeyler yapılabilir” diye konuştu.
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Cumhur Torun ise okul olarak birçok robot yarışmasına katıldıklarını ve bu yarışmalardan ödülle döndüklerini söyledi.
Torun, üç boyutlu yazıcıların fiyatının piyasada 7.000 liradan başladığını, öğrencilerin okulda üç boyutlu yazıcıyı 1.350 liraya mal ettiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: Sabah.com.tr

 

Arşivler

X