Post Production ile Mükemmeliyet
Post Production ile Mükemmeliyet
Renderlarımızda bazen istediklerimizi tam olarak elde edemeyebiliyoruz. Hatta bir kaç başlık altında; istediklerimiz, memnun olduklarımızı bozabiliyor. Bunların hepsini tam olarak ham renderda elde etmek hepimizin hayali, tabii istenilene ulaşabildiğimiz sahne sayısı olabildiğince az.
Burada neyin nasıl yapılması gerektiğini tane tane anlatacak ve elimden geldiği kadar mizahi dilimle yardımcı olmaya çalışacağım. Yapılacak işlemleri listelemek gerekirse:
1- Biz ne yapıyoruz?
2- Hangi programı kullanıyoruz? / Yapmak istediğimiz işlemi hangi programda kolayca yapabiliriz?
3- Bize yardımcı olacak videoları ve rehberleri nasıl bulabiliriz?
4- Elimizdeki dosyalar ne? Ek olarak düzgün dosyaları internetten nasıl temin edebiliriz?
5- Ham renderın üstünde neler yapacağımızın bir listesi var mı?
6- İşlemler bitti, yaptığımız iş doğru mu?
7- Dosyamızı nasıl kaydediyoruz?
8- İşimizi teslim ediyoruz ve kahvemizi içiyoruz.
Haydi başlayalım…
1- Biz ne yapıyoruz?
Zaten bu soruya cevap veremiyorsak durumumuz oldukça vahim gibi gözüküyor, işin şakası bir yana renderımızda ne elde etmek istedik ve neyi yapamadık bu gibi şeyleri işin daha tasarım noktasında kesinlikle not etmek gerek. Burada konu çizen kişi tarafından istenilenlerin listesi de olabilir, müşterinizin talep ettiği şeyler de olabilir. Önemli olan insanlara her şeyi yapabileceğinizin güvenini vermektir.
2- Hangi programı kullanıyoruz? Yapmak istediğimiz işlemi hangi programda kolayca yapabiliriz?
İlk soruya cevap verdiğiniz an zaten bir şekilde yönlendirilmiş olacaksınız. Tabii ki modern çağın resimlerle güzel oynanabildiği bir program olsa da Blender, hiç bir zaman bir Photoshop olmayacaktır. Düzgün bir çalışma yapmak istiyorsak bu konu için size Photoshop, After Effects, Blender, Lightroom, Illustrator vb. yardımcı olabilir.
3- Bize yardımcı olacak videoları ve rehberleri nasıl bulabiliriz?
CG dünyasındaki Türk hareketlenme dünyaya kafa tutacak şekilde iyi gitmekte. Fakat yapılan işle öğretilen iş oranına bakıldığında hayret bir durumla karşı karşıya kalabiliyoruz. Türkçe kaynaklarımız yok mu? Tabi ki var! Ama illa bir şekilde o yabancı videolara mecbur kalıyorsunuz. Ben burada sizi birazcık kurtarayım. Arama motorlarında neyi aradığınızı çok basit bir şekilde sormanız yeterli olacaktır.
– How to add background image to the render
– How to apply tone mapping
– How to add diffusion to the render
– How to make post production
Bunların sonuna eklenebilecek “in Photoshop, in Blender vb.” gibi ekler sonuçlarınıza daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır.
4- Elimizdeki dosyalar ne? Ek olarak düzgün dosyaları internetten nasıl temin edebiliriz?
Eskiden çok büyük bir sorun olan bu problemimiz artık sağ olsun stok fotoğrafçı firmalar tarafından ortadan kaldırıldı. Hatta öyle fazla stok fotoğrafçı firma türedi ki müşteri kazanabilmek için senenin belli ay ve haftalarında bedava indirme bile sağlayabiliyorlar, e haliyle size de bunları takip etmek kalıyor. (Shutterstock, 123rf, deviantart vb.) Eğer texture teminine ihtiyaç varsa bunu da arama motorlarından “seamless wooden plank texture” şeklinde aratabilirsiniz, burada wooden plank yerine istediğiniz malzemenin ingilizce çevirisini yazmanızla işiniz kolayca hallolacaktır.
5- Ham renderın üstünde neler yapacağımızın bir listesi var mı?
İstenilenleri olabildiğince optimize ederek minimumda tutmak en iyisi olacaktır. Bu başlık altında size yepyeni bir blog hazırlayabilirim, ama bu hale gelene kadar prodüksiyonda kaç saat çürüttüğümden bahsetmeyeceğim. Bu yüzden! Olabildiğince buradan güneş ışığı girecek, buradaki gölgeler buğulanacak, buraya insan eklenecek şuraya gölgesi düşecek diye notlar alıyoruz ve her bir tamamladığımız işlemden sonra dosyamızın yedeğini alıyoruz. Bazen Ctrl+Z’ler pişmanlıklarınızı kapatacak sayıda olmayabilir.
6- İşlemler bitti, yaptığımız iş doğru mu?
CG kişi, tasarımda frene basmayı bilmez. Doğal olarak “şunu buraya ekleyeyim, bunu buraya ekleyeyim şuraya da kendimi koyayım be!” kısımlarına kendinizi pek kaptırmamanızı öneririm. İşin nasıl olması gerektiğini karakalem resim ve fotoğrafçılık konuları çok güzel anlatıyor. Odak noktası ve anlatılmak istenen adlı başlıklar konusunda bir kaç makale okuyabilirsiniz.
7-Dosyamızı nasıl kaydediyoruz?
Gerek ham renderınızı gerek bunun güzelleşmesine imkan sağlayacak resimlerinizi nasıl kaydettiğinize de dikkat etmeyi unutmayın. Eğer malzemelerinizin içinde JPEG dosya varsa bunun göründüğünden çok daha fazla kalitesiz olduğunu unutmayın. Boyutunun küçük olması hayatımızı kolaylaştırıyor ama zaten bunu içindeki renk bilgilerini eleyerek yapabiliyor. Kullandığınız resimlerin olabildiğince .TIF, en kötü .PNG olarak kaydedilmesine özen gösterin. Eğer burada bir örneğe ihtiyaç duyuyorsanız ben sunum dosyamı genelde .TIF halinde (imzalı/imzasız) ve internet ortamında paylaşılmak üzere (.JPEG) olarak kayıt ederim.
8- İşimizi teslim ediyoruz ve kahvemizi içiyoruz.
Burada yazabileceklerimin ne kadar kısıtlı olduğunu siz de biliyorsunuz. Renderınızı canlandırmak için arama motorlarında “Render Elements” adlı başlığa bir göz atmanızı öneririm. Daha önce de bahsettiğim gibi video izlemek yeteneğinizin oluşumunda %80’lik bir dilim kaplıyor. Yabancı dil eksikliği diye bir düşünceye kapılmayın, bunu dili anlaşılmayan bir adam anlatsa bile sonuçta videoda tıkladığı yerler veya yazdığı rakamlar görünmekte. Yabancı dili olan insandan en fazla 2 saat geç öğrenirsiniz ki zaten izleye izleye terminolojiye hakim oluyorsunuz.
Umarım faydalı olmuştur, tasarım mükemmel bir dünya ve sizi bu dünyaya davet ediyoruz. Bir de unutmamanızı istediğimiz bir şey var, sizi çok seviyoruz.