Türkiye’nin E-ticaret Cirosu 50 Milyar TL’ye Ulaşacak

ahmet-arslan
Web & Grafik

Türkiye’nin E-ticaret Cirosu 50 Milyar TL’ye Ulaşacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “2015 yılında 25 milyar TL’ye yaklaşan Türkiye e-ticaret cirosu, bir yılda %20’nin üzerinde büyüdü ve 2016 yılı sonunda 30 milyar TL’yi geçti” dedi.
Bakan Ahmet Arslan, yarım asırlık geçmişi bulunan internetin, özellikle son 10-15 yıllık süreçte alışkanlıkları, bağımlılıkları, zorunlulukları değiştiren ve dönüştüren yeni bir yaşam tarzı haline geldiğini söyledi.
İnternet kullanımının hızla yaygınlaştığını dile getiren Bakan Arslan, şöyle konuştu: “7,5 milyarlık dünya nüfusunun internet kullanabilen kesimi 3 milyar 800 milyon kişiye yaklaştı. Bir yılda internet kullanan insan sayısı ortalama %10 artış gösteriyor. Bu artışın nedeni aslında çok basit, internetin sınırsız olanaklara sahip olması… İnternet etkin bir iletişim aracı olduğu kadar eşsiz bir kütüphane özelliği de taşıyor. Hızlı, zaman tasarrufu sağlıyor ve kolay bir kullanıma sahip. Hatta en çok kullanıldığı alan itibarıyla da ticaret ve finansal piyasaların vazgeçilmez unsuru. 1990’lı yıllarda elektronik ortamda e-ticaret başladığında, kişiden kişiye satış söz konusuydu. Bugün, e-ticarette yakınsama ile tüketici, tedarikçi, satıcı, banka, dağıtım şirketi aynı ortamda karşı karşıya gelmekte. Her gün e-ticaret hacmi artmakta, firmalar reklam harcamalarının %15’ini elektronik medyalara yöneltmekteler. Hatta bu oranlar her geçen gün artış göstermekte. Global Dijital İstatistiklerine göre tam tamına 1 milyar 610 milyon kişi e-ticaret kullanıcısı. Bu nedenle bilişim çağı olarak adlandırdığımız bu çağda, e-ticaret olanaklarını göz ardı etmek ya da ikinci plana atmak gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü e-ticaret altyapısı, dünyanın her noktasını pazar ve yatırım alanı haline getirdi. Dünyanın her bölgesi yatırım yapılacak yer oldu. İnternet, her girişimciyi normal şartlar altında eşit kıldığı bir dünya yarattı. Bir atasözümüz var, iş bilenin kılıç kuşananın diye. İş artık,  bilişim teknolojilerini kullananın, bilgiyi üretime dönüştürenin harcı oldu.”
Çinli E-ticaret Sitesinden Bir Günde 25,3 Milyar Dolarlık Satış
Arslan, artık e-ticaretin, son yıllardaki gelişimi ile küresel ekonomi için büyük önem arz eder hale geldiğini ifade ederek, bir günde milyarlarca dolarlık alışverişin yapıldığı büyük bir sektör olduğunu belirtti.
Geçen hafta Türkiye e-ticaret platformlarından bir tanesinin, sadece 24 saatte 140 milyon TL’lik satış gerçekleştirdiğini açıkladığını hatırlatan Bakan Arslan, “Dikkatinizi çekiyorum, irili ufaklı binlerce e-ticaret sitesi bulunan ülkemizde sadece bir e-ticaret sitesinden bahsediyorum. Ancak Çin merkezli dünyanın en büyük e-ticaret platformlarından birisinin yine geçen hafta 11 Kasım’da Bekârlar Günü kampanyası ile yaptığı satış ise e-ticaretin dünyada nereye geldiğini açıklar nitelikte. Sadece 24 saate yaptığı satış 25,3 milyar Dolar’a ulaşmış. Birçok ülkenin gayri safi milli hasılasından bile büyük bir rakamdan bahsediyoruz. Bir günde bu kadar büyük bir satış yapabilecek bırakın marketi, fabrika hatta şehir var mı?” diye konuştu.
Yine 11 Kasım’da bir diğer Çinli e-ticaret platformunun satış rakamının 19 milyar Dolar düzeyinde olduğunu belirten Bakan Arslan, bu kadar büyük rakamların döndüğü sektörün, direkt veya dolaylı da olsa üreticiyi, hammadde satıcısını, pazarlamacıyı, bankaları, tüketiciyi ve ürünü taşıyanı etkilediğini vurguladı.
“E-ticaret 30 Milyar TL’yi Geçti”
Bakan Arslan, Çin E-Ticaret Araştırma Merkezi (CECR) tarafından yayımlanan raporda, 2015 yılında Çin’de 2,5 milyondan fazla kişinin doğrudan e-ticaret alanında, 18 milyon kişinin ise ulaşım gibi ilgili hizmetlerde istihdam edilmiş durumda olduğunun açıklandığını belirtti.
Altyapılardaki gelişmenin de ülkedeki e-ticareti etkilediğini,  e-ticaretin de özellikle hizmet sektörünü büyüttüğünü ifade eden Arslan,  “İnternet altyapısı ile birlikte taşımacılık altyapınız ne kadar gelişirse e-ticaretin gelişimi de o kadar hızlı oluyor. Haberleşme ve özellikle de taşımacılık alanında tüm modları bir arada geliştiren Çin, ABD, İngiltere,  Japonya ve Almanya dünyanın en gelişmiş e-ticaret sektörüne sahip ülkeleri. Bu noktada ülkemizde haberleşme ve taşımacılık altyapısında yaşanan muazzam gelişme de ülkemiz e-ticaretinde kendini gösteriyor. Keza 2015 yılında 25 milyar TL’ye yaklaşan Türkiye e-ticaret cirosu, bir yılda %20’nin üzerinde büyüdü ve 2016 yılı sonunda 30 milyar TL’yi geçti” dedi.
Ulaşım ve iletişim altyapısına yaptıkların yatırımın 15 yılda 362 milyar TL’yi geçtiğinin altını çizen Arslan, şunları ifade etti: “Ülkemizi genişbant internet ile tanıştırdık, fiber optik altyapıyı 300 bin kilometrenin üzerine çıkardık. Mobilde 4,5 G hizmetini geçen yıl başlattık. 5G çalışmalarına ara vermeden başladık. PTT Kargo ve PTT Bank gibi kurumları kurduk. Yaptığımız bu düzenleme ve yatırımlar da tamamlandıkça, ülkemizde e-ticaret’in büyüme hızı da artıyor. Keza bu yılın sonunda e-ticaret cirosunun neredeyse %40 artışla 50 milyar TL civarında olmasını bekliyoruz.”
Kaynak: Patronlardünyası

 

Arşivler

X