Web Tasarımcılar Neden Dijital Medyayı Öğrenmeli?
Web Tasarımcılar Neden Dijital Medyayı Öğrenmeli?
Günümüzde pek çok şirket pazarlama ve satış kanallarında dijitale yöneldiğinden, bir web tasarımcının dijital medya unsurlarından SEO, SEM ve sosyal medya gibi alanlarda bilgi sahibi olması, kariyerinde büyük avantajlar sağlar. İşte bunlardan bazıları:
İstihdam esnekliği: Daha değerli olun!- Web siteleri gittikçe artan bir şekilde; uygulama programı arayüzü (Application Program Interface – API), sosyal medya, mobil uygulamalar, SEO, müşteri hizmetleri vb. alanlarda daha geniş bir dijital deneyimin parçası haline geldi.
– Bu nedenle derin pazarlama becerilerine sahip, çok yönlü bir kullanıcı deneyimi tasarımcısı her zaman iş bulabilir. Çünkü onlar birçok kanalda tasarım ve değer yaratabilecek uzmanlar olacaklardır.
– Bir şirket için web sitesinde birden fazla farklı sağlayıcı ile çalışmak çok zorludur.
– Firmalar; web tasarım ve dijital medya yönetimi becerilerine sahip, hibrit çalışanları her zaman tercih edeceklerdir.
Web tasarım ile dijital medyanın stratejik ilişkisi- Web sitesi tasarımları, dijital pazarlama stratejisi için çok önemlidir.
– Web tasarımcılar dijital medyayı öğrenmelidir. Çünkü web sitesinde dijital medya stratejisini etkileyecek kararlar verirler.
Web sitesini tasarlarken, birbirleriyle bağlantılı olarak düşünülmesi gereken dijital medya öğeleri şöyle sıralanabilir:
1- Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization – SEO)- Bir web sitesini, Google gibi bir arama motorunda daha yüksek sonuçlar gösterecek şekilde optimize etme süreci.
– SEO’nun bilinmesi ve web sitesi tasarımına dahil edilmesi çok önemlidir.
– SEO bilen bir web tasarımcı, siteyi Google’daki yüksek sıralamaya ilişkin gereksinimlere göre tasarlayabilir.
2- Dönüşüm Oranı Optimizasyonu (Conversion Rate Optimization – CRO)- Web sitesini kaç kişinin ziyaret ettiği ve bunların kaçının ürün satın aldığı ya da bültene abone olduğu hakkında bilgi veren önemli bir istatistiktir.
– Web sitesinin tasarımı, dijital pazarlamanın önemli ölçütlerinden olan dönüşüm oranı ile ilişkilidir.
– Çok karmaşık olan tasarımın, sitenin yüklenme süresine olumsuz etkileri olabilir; ancak öte yandan, tasarım çok basitleştirirse, insanlara güven vermeyebilir.
3- Kullanıcı Deneyimi (User Experience – UX)- Web sitesine gelen ziyaretçilerin tüm süreçlerine yön vererek hem siteyi hem ziyaretçileri amaçlarına en kısa şekilde ulaştırmayı hedefler.
– Bir web sitesinin tasarımı ziyaretçilerin kullanıcı deneyimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
– Bir web tasarımcısı, dijital medya bilgisi ile son kullanıcıya daha çok hitap ederek çalışmalarını geliştirebilir.
4- Web Analytics- Günümüzde tek sayfalık web siteleri veya çeşitli sayfalara sahip web sitelerinin tek bir sayfaya yerleştirildiği ortak bir eğilim var.
– Ancak web tasarımcıların bu eğilimin “analitik” verilerini toplayabilme açısından nasıl etkileyebileceğini düşünmesi önemlidir.
5- Markalaştırma- Web tasarımcı, tasarımlarında temel marka değerlerinizi göz önünde bulundurmalıdır ve bu marka imajını sitenin her alanına yansıtabilmelidir.
6- Tıklama Başına Ödeme (Pay Per Click – PPC) Pazarlaması- Google gibi arama motorlarının sponsorlu bölümlerinde web sitenin reklamı yayınlanır ve sponsorlu reklama tıkladığı zaman, arama motoru tıklama başına ücret alır.
– Hızı ve kullanıcı deneyimi konusunda iyi tasarlanmış bir web sitesi, tıklama başına ödeme pazarlamasına katkı sağlar.
Hepsini bir araya getirmelisiniz!- Web tasarımın, dijital pazarlama stratejisinin önemli unsurları üzerinde büyük bir etkisi vardır.
– Dijital medya alanında bilgiye sahip web tasarımcılar, stratejilerini dijital medya unsurlarını göz önünde bulundurarak geliştirebilir ve web sitesinin başarısını arttırabilirler.