2020’nin İş Dünyasında İlk 10
2020’nin İş Dünyasında İlk 10
Dünya, 4. Sanayi Devrimi’nin eşiğinde… Teknoloji, dahil olduğu her alanda hayatı değiştirmeye başladı. İş hayatında etkileri hissedilen değişim, meslekleri de dönüştürüyor. Bu yıl Davos Ekonomik Forumu’na damga vuran “iş hayatında değişim” dünyanın dört yanından gelen uzmanlar, ekonomistler, iş dünyasının temsilcileri tarafından masaya yatırdı. KPMG de bu fikirler ışığında 2020’de talep edilecek iş gücü ve iş yerlerini analiz etti. KPMG’nin araştırmasından çıkan sonuca göre, günümüzde önem verilen mesleklerin üçte biri 2020 yılında değerini kaybedecek.
İş dünyası liderlerinin, 4. Sanayi Devrimi’nin getirdiği değişime daha hızlı nasıl karşılık vereceğine odaklandığını vurgulayan KPMG, şu değerlendirmeyi yaptı:- İnsani gelişimin yeni bir fazıyla karşı karşıyayız. İhtiyaç duyulan iş gücü değişiyor. İş yerleri değişiyor ve meslekler evrim geçiriyor.
– İşverenlerin bir çalışandan beklentileri sıralamasında bugün 10’uncu sırada bulunan yaratıcılık, 2020’de 3’üncülüğe yükselecek.
– Eleştirel düşünce yeteneği günümüzde 4. sıradayken 2020’de 2’nciliğe yerleşecek.
– 2020’nin iş dünyasında çalışanlardan en çok beklenen özellik ise karışık problemleri çözme yeteneği olacak.
– 2020’nin ‘Top 10’ işveren beklentileri arasına duygusal zekânın da girmesi bekleniyor.
– Aktif dinleme ve deneyim gibi bazı özelliklerin ise listeden çıkacak.
– Mühendisliğin yıldızı parlayacak. Mimarlık, mühendislik, bilişim teknolojileri ve matematik alanlarında yoğun iş gücüne ihtiyaç duyulacak. Bu da kaynakların verimli kullanıldığı, sürdürülebilir, 3D printing ve robot teknolojilerinin gelişimini sağlayacak.
– Finans ve ticari sektör sabit kalacak.
– İki meslek türü çok kritik olacak. Birincisi veri analistleri… Şirketler, bu sayede büyük veri kullanan yeni teknolojilere daha iyi uyum sağlayacağını düşünüyor. İkincisi ise değişimin getirdiği yeni müşterinin taleplerine cevap verebilecek özellikli satış temsilcileri…
– Veri analistleri ve özellikli satış temsilcilerine talep artacak
KPMG analizinde akıllı makinelerin çalışanların yerini alacağından endişe edilse de değişimin yeni kapılar açacağına dikkat çekildi. KPMG analizine göre 2020’de işe alınma kriterleri şu şekilde sıralanacak:- Karışık problem çözme
– Eleştirel düşünce
– Yaratıcılık
– İnsan kaynağı yönetimi
– Çevresiyle koordinasyon
– Duygusal zekâ
– Değerlendirme ve karar verme
– Servis oryantasyonu
– Müzakere
– Bilişsel esneklik
Kaynak: Bilgi Çağı