Yazılım Eşittir Gelecek

uygulamali-it-proje-yoneticiligi
Kariyer Yazılım

Yazılım Eşittir Gelecek

Günümüzde her işin temelinde yer alan yazılım; iyi bir kariyer, yüksek maaşlar ve esnek çalışma olanakları sunuyor. Peki, bir kişinin kariyerini yazılım üzerine inşa etmesi için ne yapması gerekiyor?

Bilgisayarın belirli bir işi yapması için tasarlanan kodlar bütünü olan yazılım, günümüzde hayatımızın her alanına nüfuz etmiş durumda. Sektör bağımsız olarak, her işin temelinde yazılım yer alıyor. Dolayısıyla yazılım geliştirme hem Türkiye’de hem de dünyada en popüler uzmanlık alanlarının başında geliyor. Yazılımın bu popülaritesinin en önemli nedenlerinden biri de sunduğu kariyer fırsatları.

 

YAZILIM = İŞ

Yazılımda kariyer sahibi olmayı cazip kılan başlıca unsur, iş bulmayı kolaylaştıran”nitelikli eleman ihtiyacı” olarak karşımıza çıkıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi doğrultusunda Türkiye’deki yazılımcı sayısının 500 bine ulaşılmasının hedeflendiğini açıkladı. 2018 verilerine göre ise ülkemizde sadece 140 bin yazılımcı bulunuyor. Bu durum, yazılımı meslek olarak seçenlerin iş bulmakta zorlanmayacakları anlamına geliyor.

 

YAZILIM = PARA

Yazılım sektörünün büyümesiyle birlikte artan yazılımcı ihtiyacı doğal olarak yazılım geliştiricilerin ücretlerine de yansıyor. Capital Dergisi’nin araştırmasına göre yazılım uzmanları; bankacılık, ilaç, perakende, turizm, tekstil, hızlı tüketim, enerji, otomotiv, inşaat ve özel sağlık sektörlerindeki uzmanların maaş ortalamasına oranla %40 daha fazla kazanıyor.

 

YAZILIM = ÖZGÜRLÜK

Gelelim yazılımın sunduğu farklı bir olanağa; esnek çalışma özgürlüğü… Günümüzde yazılım geliştiriciler, işlerini uzaktan çalışma modeliyle ve esnek çalışma saatleriyle yapabiliyorlar. Üstelik bu imkânlar yurt içiyle de sınırlı kalmıyor. Yazılım geliştiriciler, birçok ülkede aranan uzmanlar haline gelmiş durumdalar. Örneğin Avrupa’da: Adecco Group CEO’su Alain Dehaze, bir Avrupa Komisyonu çalışmasından alıntı yaparak, “Dijital beceri eksikliği, birçok müşterimiz için en büyük sorunlardan biri. Sadece Avrupa’da, dijital becerilerin eksikliğinden dolayı 900.000 boş pozisyon olacak” açıklamasında bulundu.

 

YAZILIM = GELECEK

Peki, yazılımcı nasıl olunur? Diğer uzmanlıklarda olduğu gibi yazılım geliştirmede uzmanlaşmanın yolu da eğitimden geçiyor. “Yazılım eğitimleri” denildiğinde ise akla 24 yıldır BilgeAdam geliyor. 100 binden fazla mezunuyla teknoloji eğitimlerinde Türkiye’nin lider kurumu olan BilgeAdam Akademi’de, kariyerini yazılım üzerine inşa etmek isteyen herkesin katılabileceği eğitim programları bulunuyor. 

 

Arşivler