Sıfırdan Yazılım Nasıl Öğrenilir? Hangi Yazılım Dili ile Başlamalıyım?

Sıfırdan Yazılım Nasıl Öğrenilir
Yazılım

Sıfırdan Yazılım Nasıl Öğrenilir? Hangi Yazılım Dili ile Başlamalıyım?

Yazılıma alanında hiç bilgi birikimin ve pratiğin olmadığını ama yazılım öğrenmek istediğini düşünelim. Önce kendine yazılım öğrenmeyi gerçekten isteyip istemediğini sormalı ve bu alana yönelik merakını test etmelisin. Şayet içinde yazılım öğrenmeye yönelik büyük bir tutku ve merak olduğuna karar verirsen yazılım öğrenme süreci için kolları sıvayabilirsin. Peki ne yapman gerekiyor? Hangi yazılım dili ile başlamak senin için avantajlı olabilir? Dilersen bu sorulara yanıt vermeye başlayalım.

Yazılım Dili Tercihi

Sıfırdan yazılım öğrenirken tüm seçimlerini etkileyecek temel konu yazılım dili tercihin olacak. Bu noktada çalışmak istediğin yazılım alanı ya da yazılımcı pozisyonlarının da seçimini etkileyeceğini unutmamalısın. Örneğin full stack developer olmak istiyorsan mutlaka Java ve C# öğrenmelisin.

Tabii istersen back end developer ve front end developer olarak uzmanlaşmayı tercih edebilirsin. Öte yandan mobil developer olmak niyetinde isen React Native ve Kotlin yazılım dillerini öğrenebilirsin.

Full stack, front end, back end ve mobil developer uzmanlıklarından yola çıkarak öğrenmen gereken yazılım dillerinin püf noktalarını ve sana ne gibi faydalar sağlayacağını mercek altına alalım.

Full Stack Developer: Java ve C# Bilmenin Önemi

Full stack developer, bir yazılım geliştiricisinin beceri setiyle ilgili uzmanlık alanları arasında yer alıyor. Bir full stack geliştirici, front end geliştirme yapabilir. Bir başka deyişle bir full stack developer hem son kullanıcının ekranda göreceği unsurlar üzerinde geliştirmeler yapabilir hem de bir web sitesi ya da mobil uygulamanın çalışma prensiplerine yönelik algoritmalar geliştirebilir, veri tabanı iletişimini yönetebilir.

Eğer full stack developer olmak istiyorsan nesne tabanlı bir yazılım dili olan Java öğrenerek işe başlayabilir, sonraki adımda da .NET öğrenerek programlama süresini önemli ölçüde azaltabilirsin. .NET Framework, Microsoft ile ilgili tüm alanlarda gelişmiş bir uygulama ağı sunduğu için yazılım dili üzerine pratik yapman da daha kolay hâle gelecektir.

Python Kullanmanın Avantajları

Bir web sitesinin ya da mobil uygulamanın arka planını yönetmek, back end developer olmak istiyorsan Python gerek işlevsel ve okunabilir söz dizimi gerekse görece basit programlama dili sayesinde senin için biçilmiş kaftan niteliğinde. Zira Python farklı boyut ve türlerdeki işletim sistemleri tarafından desteklendiği gibi, bağımsız uygulamalar oluşturmanı da mümkün kılıyor.

Yazılım geliştirme, altyapı yönetimi ve veri analizi konusunda en iyi programlama dillerinden biri olan Python, öğrenme pratiklerini pekiştiren işlevsel arayüzü ve söz dizimi ile bir web sitesinin arka planına yönelik algoritmalar üretmek istediğinde yardımına koşacaktır. Üstelik sıfır noktasından başlayan bir yazılımcı adayı için Python bilmek meslek yaşamının sonraki aşamalarında makine öğrenimi ile ilgili önemli faydalar da sunacaktır.

React Native ve Kotlin’in Mobildeki Yeri

İyi bir mobil developer olmak için React Native ve Kotlin öğrenebilirsin. React Native kullanıcı arayüzlerini kullanarak mobil uygulama geliştirmeni sağlayan, JavaScript özelliklerini de destekleyen bir yazılım çerçevesi olarak tanımlanabilir.

Kotlin ise özellikle Android işletim sisteminde çalışacak mobil uygulama geliştirmek için en uygun yazılım dili olarak ifade edilebilir. Google tarafından da ciddi şekilde desteklenen Kotlin, Java sanal makinesi üzerinde çalışıyor ve Java yazılım diline de otomatik olarak dönüştürülebiliyor. Nitekim Kotlin’in yazılım dilinin insan diline daha yakın olmasının son dönemde yazılımcıların Kotlin’e geçişini bir hayli hızlandırdığını da not düşmekte yarar var.

Sen de yazılım öğrenmeye başlamak istiyorsan Türkiye’nin en köklü ve en çok tercih edilen teknoloji eğitimleri kurumu BilgeAdam Akademi’nin sunduğu eğitim programlarına başvurabilir ve yazılım uzmanlarından ders almaya başlayabilirsin!

 

 

Arşivler

X