Sektörün Kanayan Yarası: Nitelikli İnsan Gücü İhtiyacı

doğan ufuk güneş
Kariyer

Sektörün Kanayan Yarası: Nitelikli İnsan Gücü İhtiyacı

Ekonomi ve iş dünyası dergisi Hizmetix ve Yazılım Sanayicileri Derneği, 23 Kasım 2017 tarihinde, Wyndham İstanbul Old CIty Laleli Oteli ev sahipliğinde bir workshop düzenledi.
Dijitalleşmenin KOBİ’lere etkisinin anlatıldığı organizasyonda YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Ufuk Güneş de yer aldı. Gündeminde, üniversite mezunu iş bulamayan gençler ve nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyaç olan Güneş, şunları söyledi:
“Yazılım sektörünün en önemli sorunu; nitelikli elaman. Bir tarafta ciddi bir şekilde insan kaynağına ihtiyacı olan, eleman arayan bir sektör, bir tarafta mezun olup iş bulamayan gençlerimiz. Bu kanayan yaranın bir çaresinin bulunması lazım. Bizlerin dünyayla rekabet edebilmesi için tek kaynağımız var, o da akıl… Biz bu nitelikli insanı bulamadığımız için dünyayla rekabet etmekte zorlanıyoruz. Bizim her yıl aradığımız nitelikli eleman sayısı minimum 30 bin civarı. Sadece yazılım mühendislerinden bahsetmiyorum. Bizim her konuda elemana ihtiyacımız var. Hindistan şu anda bilişim sektöründe 3 milyon 240 küsur bin kişiyi istihdam ediyor. Bizim ise bilişim sektöründe istihdam ettiğimiz kişi sayısı 260 bin. Ciddi bir farkı yakalamamız lazım. Hindistan kullandığı nitelikli kaynakla yılda 118 milyar Dolar bilişim ihracatı yaptı. Bunun 32 milyar Dolar’ı sadece yazılım. Bizim ise 2023 için hedefimiz 15 milyar Dolar. Dünyayı anlamaya başlamamız lazım.
Sektörün ötesinde diğer bir sorun da ürettiğimiz ürünlerde devletle yarışmak zorunda kalmamız. Aslında özel sektörün alanına kamu girmez. Düzenlemeyi yapar, özel sektörün önünü açar. Ancak sistem şu an bu şekilde ilerlemiyor. Bir diğer sorun ise maalesef bizim sanayimiz de çok eski olmadığı için, yani daha genç bir cumhuriyet ülkesi olduğumuz için sermaye birikimimiz birçok alanda eksik. Bu yüzden özel sektöründe bilgi birikimi kısıtlı… Şimdi nihayet yeni yeni 2. ve 3. kuşak bir araya gelmeye başladı. Onlarla beraber bizim yapmış olduğumuz akıl ürünleri ifade edilir hale geldi.
Dijital dönüşümün hem KOBİ’ler tarafından hem bizim tarafımızdan hızlanarak çözülmesi lazım. Bunun için de genç nesle çok fazla iş düşüyor.”
Kaynak: hizmetix.com.tr

 

Arşivler

X