DevOps Temelleri ve Infrastructure as Code’a (IAC) Giriş

devops-infrastructure-as-a-code
PRO

DevOps Temelleri ve Infrastructure as Code’a (IAC) Giriş

Son yıllarda yaptığımız otomasyon projelerinin ve sizlere aktardığım altyapıyı yönetirken kullanılan scriptler veya script parçaları aslında temel anlamda DevOps ve Infrastructure as Code (IAC) gibi kavramları kapsıyor. Bu makale serisinde ilk olarak DevOps nedir bu konuyu detaylı inceleyeceğiz.
En son yaptığımız BT Süreçlerinizi Orchestrator ile Otomatikleştirin seminerinde Teknoloji değişiyor, kullandığımız ve yönettiğimiz sistemler değişiyor gibi konuların üzerinden geçmiştik.
DevOps deyince akla ne gelmeli? DevOps Nedir?
Son zamanlarda popülaritesi gittikçe artan bu terimi sıkça duyuyoruz: DevOps. Ülkemizde bu konu ile ilgili birçok yazı ve makale yazılmaya başlandı. İlgilenenler arkadaşların takip ettiğini görüyorum. Hatta BilgeAdam olarak 10’dan fazla Kurumsal Şirkete DevOps pozisyonunda çalışacak uzman kaynak sağladık bile.
DevOps kelimesi, Development ve Operations kelimelerinin birleşmesi ile ortaya çıkan bir yaklaşım. DevOps, otomasyona, iletişime, ortak çalışmaya ve entegrasyona vurgu yapan bir yazılım geliştirme metodu olarak tanımlanıyor. Yani ben bugün DevOps olacağım deyince olmak kolay değil çünkü bana göre bu meslek veya bu bakış açısına sahip olmak için yazılım ve sistem bilgisinin olmasını gerekiyor. Tabi ki kendinizi bu yönde geliştirmeniz mümkün ama zaman alacaktır diye düşünüyorum. Burada avantajlı olan kişiler sistemi yönetirken yazılım konularına hakim olan kişiler. Otomasyon geliştirmiş ve kurumsal uygulamaların çalışabilmesi için altyapı hazırlamış kişiler.
Daha çok bu işi iş olarak değil zevkle yapan kişiler bu konuda çok başarılı olacaktır.
Dev
“Dev”, genelde yazılım geliştiricileri için kullanılır, ancak gerçekte daha geniş bir topluluğu temsil eder ve “yazılım geliştirme için çalışan herkesi” kapsar.
Ops
“Ops”, “Dev”e göre daha geniş bir kapsamlıdır. Ops deyince sistem mühendisleri, sistem yöneticileri, veri tabanı yöneticileri, network mühendisleri, güvenlik uzmanları ve daha birçok meslek grubunu kapsar.
DevOps temel olarak aşağıdaki operasyon ve süreçleri kapsar.- Altyapı Otomasyonu- Konfigürasyon Yönetimi- Dağıtım Otomasyonu- Altyapı İzleme- Log Yönetimi- Uygulama ve Performans Yönetimi
Sonuç olarak DevOps yeteneklerinizi arttırdığınızda altyapıda oluşacak sürekli tekrarlayan işleri otomatikleştirmiş olacaksınız. Zaman ve Maliyet kazancı sağlayacaksınız. Aynı zamanda insan hatalarından kurtulup sadece sizin istediğiniz şekilde sürece uygun bir şekilde ilerleyen otomatik yapılar elde etmiş olacaksınız. Tüm bu kazanımların yanında konsolidasyon, standardizasyon sağlayıp karmaşıklığı da azaltmış olacaksınız.
Tüm bu faydalar katma değeri olmayan süreç ve operasyonlarla uğraşmadan farklı işlere yönelmenizi sağlayacaktır.
Yazılım ekibi IIS ve SQL ortamında çalışacak bir uygulama hazırladığını ve sizden bu ortamı istediklerinde siz SQL kurulu bir Windows Server ve üzerinde IIS Servisinin X rolünün de kurulmuş halde 20 dakika içinde hazırlayabiliyorsanız işte bu süreçlere başlamış ve bakış açınızı DevOps pratiğine uydurmuşsunuz demektir.
Bir sonraki yazımda Infrastructure as Code konusunu detaylandırarak devam edeceğiz. Hatırlamak gerekirse tüm eğitimlerimde System Center ailesini de yönetirken de Vmware Ortamını da yönetirken DevOps kültürü ve bakış açısı ile yönetmenizi istiyordum bu arada DevOps ‘a özel bir platform yok ister on-prem ister cloud yapısında bu teknolojileri kullanın hiç fark etmez.​

 

Arşivler

X