BT Yöneticileri Nitelikli Eleman İhtiyacına Dikkat Çekiyor
BT Yöneticileri Nitelikli Eleman İhtiyacına Dikkat Çekiyor
Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı Buğra Koyuncu, T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu, Etia CEO’su Aslan Doğan, Fortinet Türkiye ve PUB Bölge Başkan Yardımcısı Derya Aksoy, YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan ve TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Bağdatlıoğlu, BThaber’e yaptıkları açıklamalarda bilişim sektöründeki nitelikli eleman açığını vurguladılar.
Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı Buğra Koyuncu: “Yazılımcı açığı var.”
Sektörde belirgin şekilde nitelikli işgücü açığı bulunuyor. Özellikle yazılım ve mühendislik alanlarında talep edilen düzeyde yetkin eleman açığı bulunduğunu söyleyebiliriz. TÜBİDER ve TÜBİFED’in Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretleri konulu araştırmasına göre sektör çalışanlarının büyük çoğunluğunu teknik eleman, teknisyen ve satış elemanları oluşturuyor. Çalışan açığının 50 bin civarında olduğu tahmin edilen sektörde çalışan sayısı yaklaşık 150 bin civarında. Başta yazılım uzmanı olmak üzere, önümüzdeki yıllarda işe alınacak kişi sayısı ise 10 bine yakın.
T-Systems Türkiye Genel Müdürü Sinan Kılıçoğlu: “Nitelikli eleman en büyük sorun.”
Türkiye bilişim sektörü çok hızlı bir büyümenin içinde. Buna ilişkin bilişim sektörünün en önemli sorununun nitelikli eleman açığı olduğunu görüyoruz. Çoğu küçük ve orta büyüklükte olmak üzere ülkemizde 1.600’ün üzerinde şirket bu sektörde faaliyet gösteriyor. Sektörde 200 binden fazla kişi çalışıyor. Yaşanan sorunlar incelendiğinde %62 ile nitelikli işgücü açığı başı çekmekte. Siber güvenlik, yenilenebilir enerji, bulut bilişim, kodlama gibi alanlarda düzenlenecek eğitim programlarının nitelikli işgücüne can suyu olacağı düşüncesindeyim.
Etia CEO’su ve Kurucu Ortağı Aslan Doğan: “Türkiye’de ciddi potansiyel var.”
Yazılım sektörü şu an için küçük fakat ilerleyen yıllarda büyük gelişim gösterecek ve kalifiye çalışanlara ihtiyaç olacak. Yazılım sektörünün ihtiyacı olan mühendislere yeterli miktarda sahibiz fakat mühendisten ziyade yazılım yapabilen ara personel eksiğimiz var. İstatistik, matematik gibi bölümlere kodlama ya da yazılım dersi ekleyerek ya da özel eğitim kurumlarındaki sertifika programlarıyla bu sorun çözülebilir.
Fortinet Türkiye ve PUB Bölge Başkan Yardımcısı Derya Aksoy: “İstihdamın güçlenmesi önemli.”
Güvenlik alanında yetişmiş insan kaynağı eksiği bulunan kurumlar, güvenlik teknolojilerini tedarik etmekte ve kullanmakta zorluk yaşıyor. Birbirleriyle entegre olmayan farklı teknolojiler, kolay yönetilemeyen güvenlik sistemleri ve insan faktörü devreye girince oluşan güvenlik politikaları hem hata içeriyor hem de bütünsel bir güvenlik katmanı oluşturamıyor.
YASAD Başkanı Doğan Ufuk Güneş: “Nitelikli ara eleman sorunu…”
Üyelerimizle yaptığımız araştırmada görüyoruz ki sektörümüzün en önemli sorunlarının başında nitelikli ara eleman sorunu geliyor. Bu noktada BT bölümü mezunlarının niteliklerinin yazılım sektörümüzün beklentilerine göre düzenlenmesini arzu ediyoruz. Yazılım sanayicilerimizin eğitim ve laboratuvar çalışmalarına sürekli katkı sağlayabilecekleri nitelikli yazılım uzmanı projemizin altyapısını başlatmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Başarsoft CEO’su ve YASAD Yönetim Kurulu Üyesi Alim Küçükpehlivan: “Öğrenciler okulu iki satır kod yazıp uygulama geliştirmeden bitiriyor.”
Sektörün bir sıkıntısı da nitelikli elemana ulaşmak. Öğrenciler okulu iki satır kod yazıp uygulama geliştirmeden bitiriyor. Biz, mezun öğrencileri tekrar yetiştirmek zorunda kalıyoruz. Halbuki eğitim merhalesi tamamlanmış olsa maliyetler azalır. Biz 6 ay en iyi yazılımcıdan bile fazla şey beklemiyoruz ama bu 1-2 yıla çıkınca sıkıntı oluyor.
TÜTED Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Dilek Bağdatlıoğlu: “Eğitim içerikleri endüstri ile örtüşmeli.”
Endüstri 4.0’da ucuz işgücü artık bir avantaj olmayacak. Eğitimli işgücü, eğitimli ve kalifiye elemanlar avantaj. Eğitimi teknolojiyle ilintili hale getirmemiz gerekiyor. Eğitim içerikleri endüstri ile örtüşmeli.
Kaynak: BThaber