CV’nizde Deneyimlerinizi ve Katıldığınız Kursları Ön Plana Çıkarın

Kariyer

CV’nizde Deneyimlerinizi ve Katıldığınız Kursları Ön Plana Çıkarın

Yaman ACAR – İpragaz IT Müdürü​
​Sadece IT sektörünün değil,  tüm endüstrilerin artan ihtiyaçlar ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda hızla değiştiği günümüzde, iş hayatına yeni atılacak gençleri birçok zorluklar bekliyor. Eğitim yaşamları boyunca yeterli bilgi ve beceriyi biriktirmemiş,  iş arayış sürecinde çabuk pes eden veya bazı nedenlerden dolayı karşılaştıkları zorlukları aşamayanlar, bu sene yeni mezun 600 bin gencin de katılımıyla ülkemizde geniş bir işsizler kervanı oluşturuyor.
​Öncelikle iş hayatının uzun bir yolculuk olduğu unutulmamalıdır. Bu yolculuk sırasında tabii ki varılmak istenen yerler vardır, bunlara kariyer hedefleri diyoruz. Bu yolda gençlerin farkındalıklarının yüksek olması beklenir. Yani hangi konularda gelişime açık olduklarının bilincinde olup ona göre kariyerlerini şekillendirmelidirler. Denizcilikteki “Eğer nerede olduğunuzu bilmiyorsanız asla nereye gideceğinizi de bilemezsiniz” ifadesi bu durumu çok iyi özetlemiştir.
İdeal bir CV’yi tanımlamak zor olabilir ama kötü bir CV kolaylıkla diğerlerinden ayırılır. Profesyonel hayatlarının başında olan gençler, özgeçmişlerini hazırlarken, aldıkları eğitimleri, muhtemel staj süresince kazandıkları deneyimleri ve katıldıkları kursları ön plana çıkarmalıdırlar. Özellikle mecburi olmayan stajlar ve üniversite haricinde alınan eğitimler, diğer adaylara göre öncelikli bir konumda bulunmalarını sağlar. Son zamanlarda,  birkaç ay sürecek bir stajın başvurusu bile, süresiz iş görüşmesine benzemeye başladı. Gençler kurumlar tarafından titizlikle seçiliyor, kendilerine, katma değer yaratacak görevler verilerek, ileride muhtemel kalıcı bir pozisyon açılması durumunda öncelikli ve ciddi bir şekilde değerlendiriliyorlar. Dolayısıyla her türlü iş fırsatına disiplinle ve özveriyle bakılmalıdır. Ayrıca çoğu zaman ikinci bir görüşme şansı olmayacağı için başvuru yapılan firmayı tanımak, mülakata iyi hazırlanmak gerekir. Her görüşme aynı zamanda bir tecrübedir. Mülakat esnasında sorular sorulmalı ama hatalar tekrar edilmemelidir.
İlk iş ve çalışılan kurum, hayal edilen özelliklere sahip olmayabilir. Kariyer basamakları teker teker tırmanılan yüksek bir merdivene benzer. Her basamakta yeni deneyim elde edilip, bir sonrakine daha hazır hale gelindiği unutulmamalıdır. Yine de gençlere, iş seçimi yaparken uzun süre parçası olmaktan gurur ve mutluluk duyacakları kurumları hedeflemelerini öneriyorum. İş hayatı 08:00-17:00 çalışarak yüksek maaşlar elde edip, hızla kariyerde ilerlenecek şekilde biçimlenmiş bir düzen değildir. Ben çalışma hayatımın her aşamasında bunu gördüm. O yüzden başarılı olmak için temel kuralın çok çalışmak olduğunu asla unutmayalım.

 

Arşivler

X