Dünyanın 3D Yazıcı ile Tek Seferde İnşa Edilmiş İlk Evi

3d-print-ev
3D & Teknik Çizim

Dünyanın 3D Yazıcı ile Tek Seferde İnşa Edilmiş İlk Evi

​3D yazıcılar bilgisayarda hazırlanmış 3 boyutlu tasarım dosyalarını katı, elimizle tutabileceğimiz gerçek nesnelere dönüştürebilen makinelerdir. İlk 3D yazıcı 1984 yılındaCharles Hull tarafından geliştirilmiş ve o günden bugüne birçok alanda kendine yer edinmiştir. Bu yeni teknoloji ile neler yapılmıyor ki? Moda sektöründen sağlık sektörüne, gıda sektöründen tasarım dünyasına kadar 3D yazıcılar ile üretilmiş nesneleri görmek mümkün. Yapay ya da protez organlar, kırıklar için özel alçılar, çikolatalar, yemekler, otomobiller, objeler… Öyle ki mikroskobik boyutlarda yarış arabası bile üretildi. Neredeyse kullanılmadığı alan kalmadı. Peki, bir 3D yazıcı ile tüm bu yaşam alanlarımızı tek bir yerde toplayacak, hepsini içine alacak bir ev inşa etmek mümkün mü?

Düşük maliyetli, çevre dostu, tasarım harikası 3D yazıcılarla inşa edilen sıradışı evler ilk olarak İtalyan mucitEnrico Dini tarafından hayata geçirildi. Bugün ise özellikle Çin’de gittikçe gelişen bir sektör haline geldi. Artık hayalinizdeki ev için tuğla üstüne tuğla koymanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken rüyalarınızın evini bir bilgisayarda tasarlamak ve “yazdır” tuşuna basmak. Pekin merkezli mimarlık firmasıHuashang Tengda iki katlı, duvarlarının kalınlığı 2.5 metreden oluşan 400 m2’lik bir ev yazdırdılar. (İnşa etmek dersek pek doğru olmaz sanki) Boyama ve dekorasyon gibi ufak dokunuşlar dışında evin yazdırılması sadece 45 gün sürmüş.

Bugüne dek 3D yazıcılar ile inşa edilen evlere dair hikâyeler duyduk. Ama bu evin hem inşaat hem de 3D yazıcı teknolojisinde devrim niteliğinde olduğunun konuşulmasında tek bir sebep var. Diğerlerinden farklı olarak Huashang Tengda firması evi parça parça değil, tek bir seferde devasa boyuttaki yazıcılardan yazdırmışlar. Mürekkep yerine ince materyal katmanı oluşturabilmek için eritilmiş filaman kullanmışlar. Evin mimarlarına göre bu kale benzeri yapı Richter Ölçeğine göre 8 ve üstü depremlere de dayanıklı olacak. Özellikle son günlerde olası bir İstanbul depreminin konuşulduğu ülkemizde, belki de gelecekte 3D teknolojisi ile yazdırılmış çevreci ve depreme dayanıklı evler de görebiliriz.
Kaynak: digitalspy.com

 

Arşivler