Gençlere Siber Güvenlikte İş Fırsatı

siber-guvenlik-is-firsat
Sistem

Gençlere Siber Güvenlikte İş Fırsatı

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin en az 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı olduğunu belirterek, “Gençlerimiz iş istiyor, işte iş önünüzde” dedi. Siber tehditlere karşı önlem için daha hızlı adım atılması gerektiğini belirten Yıldırım, “En temel hedef siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek” diye konuştu.

“Tedbir Almalıyız”
Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’na katıldı. Başbakan Yıldırım, “Bir siber güvenlik tehdidi söz konusu olduğunda hayatımızın tehdit altında olduğunu anlamamız gerek.  Milyar dolarlık uçaklar, tanklar devre dışı kalabilir. İleride karşılaşacağımız sorunları şimdiden görmemiz ve tedbir almamız lazım. Bu tedbirlerin alınması için üç tane temel unsur var. Birincisi insan; insanın olmadığı yerde hiçbir şey olmaz. Teknolojiyi hayatın merkezine alan insanı, yani kullanıcıyı bilinçlendirmek işin başlangıcı… Burada da atılacak ilk adım farkındalık” dedi.
Siber güvenlik uzman eksikliğinin kurumsal güvenliği de yakından ilgilendirdiğini kaydeden Binali Yıldırım, şöyle konuştu: “Gelecek 5 yıl içinde dünyada 1.5 milyon siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olacak. Bu hesabı Türkiye’ye uyarladığımızda en az 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var. Gençler iş istiyor, işte iş önünüzde. İkinci unsur düzenleme; bunun bir yasal dayanağı olacak. Bunun da adımlarını önceki yıllarda attık. Üçüncüsüne geldiğimizde buraya yönelik teknolojiye yoğunlaşmamız gerekiyor. Milli yazılım, milli donanım; eğer işin aklı sizde değilse o iş sizin değil. Beyninin başkasına ait olduğu bir araç size sadakatle hizmet etmeyebilir. Başkasının aklıyla yapılan şey sizi yalnız bırakabilir.”
“Koşar Adımlarla Gidilmeli”
Başbakan Binali Yıldırım, siber güvenliğin diğer unsurlarından birinin de ulusal kamu veri entegre merkezini de kurup kamu verilerini güvenli bir ortamda muhafaza etmek olduğunu belirterek “Ülkemizin geleceğe yönelik uzman ihtiyacını koşar adımlarla giderek tanımlamak zorundayız. Büyük veri analiz altyapısı oluşturmaya karar verdik. Önümüzde bir yol var, yapılacak çok ama çok işimiz var” dedi.
Kaynak: Hürriyet

 

Arşivler