Girişimci Olun, Kendi Firmanızı Kurun

girisimci-olun-kendi-firmanizi-kurun
Kariyer

Girişimci Olun, Kendi Firmanızı Kurun

Metin SALT – Vestel Ventures Genel Müdürü​
Genç arkadaşlarımın kariyerlerinin kontrolünü ellerine almaları belki de yapacakları en iyi hayat yatırımdır. İnsanın kariyeri üniversite seçimi ve hatta ona yönelik hazırlıklar ile başlar. Ama bununla bitmez…
Birçok üniversite öğrencisi son sınıfa geldiğinde henüz bir sonraki adımı planlamamış olabilir. Oysa üniversite, özel durumlar dışında, kariyerdeki tek belirleyici unsur veya garanti değildir. Ayrıca sınırlayıcı bir faktör de değildir. Nice başarılı insan, üniversite eğitimi aldığı alanın dışında kendini yaşam boyu eğitim araçlarından ve kurslardan yararlanarak veyahutta işte geliştirerek farklı alanlarda söz sahibi olabilir.
Bunlara dayanarak, kariyerinin başında olanların daha uzun vadeli düşünebilmesi, potansiyellerine ulaşmada en büyük etken olacaktır. Bir üniversite öğrencisinin staj yapacağı yeri bile, kariyer planının parçası olarak seçmesini öneririm. Genç arkadaşlar eğitim gördükleri alanın farklı mesleki dallarını veya ileride çalışmak istedikleri bir kurumu deneyebilirler ama stajlarını son dakikada rastgele seçmemeleri gerekir.
İlk işe girilen firmanın seçimi de oldukça önemlidir. Çoğu gence eğer gönülleri varsa henüz hayat yükü ağır değilken, kendi firmalarını kurabilecekleri bir girişim yapmalarını öneririm. İstatistiksel olarak çoğu girişim başarılı bir firma çıkarmayacaktır ama girişimci bu deneyimden çok fazla kazanım elde eder. Hatta birçok büyük firma bu tip bir deneyimi olumlu karşılayacaktır. Çünkü iş hayatı hakkında önemli bilgilerle donanmış bir çalışan kazanacaktır.
Bu yaklaşımın benzeri; doğrudan başka firmalarda işe girenler için de geçerlidir. İlk işinizde para değil deneyim ve bilgi edinme önemlidir. İnsanın iş hayatından elde ettiği gelir, iyi bir kariyer yapılabilirse, doğrusal değil logaritmik artar. Yani kariyerin ilk yıllarında insanın kendine yaptığı yatırım, kariyer ilerledikçe fazlasıyla geri döner. Bu bakış açısıyla ne istediğini bilenler ve bu amaca yönelik çalışanlar, kariyerinde yaprak gibi oradan oraya savrulanlara göre uzun vadede daha kazançlı olacaktır.
Kariyerin başında deneyim ve bilgi toplamak, kariyer hayatlarında ilerledikçe insan tanımak ve kazanmak daha önemli olacaktır. İş hayatı insanlarla kurulan iyi ilişkilerle şekillenir. Bu nedenle iş çevreniz sizin en değerli kaynağınızdır. Bu çevre, yeri geldiğinde iş ortağınız, yeri geldiğinde müşteriniz, yeri geldiğinde ise yatırımcınız veya patronunuz olabilir. Başarının benim için tanımı tüm bu birikimleri faydalı işlere, projelere, eserlere dönüştürebilmiş olmaktır. İnanıyorum ki, bilinçli ve donanımlı gelen yeni nesil; öncekilerden daha büyük kolektif eserlere imza atacaktır.​

 

Arşivler

X