İngiltere’de 10 Milyon Kişi İşsiz Kalacak

factory-robot
Kariyer

İngiltere’de 10 Milyon Kişi İşsiz Kalacak

​Robotlar iş dünyasında çok ciddi bir etki yapıyor. Her geçen gün farklı iş kolları yerini otomasyon sistemlerine bırakıyor ve bu yeni bir şey değil. 20-30 yıl önce insanların yaptığı fakat artık robotlar tarafından yapılan ve bize hiç ilginç gelmeyen meslekleri düşünün. Telefon hatlarını bağlayan çağrı merkezi çalışanları, bankamatiklerin işini yapan milyonlarca banka memuru, alışveriş merkezlerindeki danışmalar ve daha nice iş kolu. Devamı da hızla geliyor.
Uzmanlar, 2030 yılına kadar 1 milyondan fazla işin otomasyona bırakılacağını öngörüyor ve Apple’ın tedarikçilerinden Foxconn’un 60.000 kişiyi işten çıkarıp onların işini robotlara devretmesi gibi gelişmeler de bunu haklı çıkarıyor.
Otomasyon sadece şirketler için değil, artık birer şirket gibi yönetilen hükümetler için de çok büyük bir fırsat olarak görülüyor. Hükümetlerin içinde bulunan işlerin neredeyse %80’i idari işlerden oluşuyor ve bu işlerin de 15 yıl içerisinde otomasyon sistemlerine bırakılması bekleniyor. (Gelecekte “devlet kapısı” gibi bir kavram olmayabilir ve daha önemlisi devlet dairelerinde ömür çürütmek diye bir şey de kalmayabilir.)
Danışmanlık şirketi PricewaterhouseCooper (PWC) dünyanın önde gelen ekonomilerinden olan İngiltere’nin (U.K.) geleceğine baktı ve “Satış, müşteri hizmetleri, nakliye ve lojistik, sağlık ve paraprofesyonellerin iş hayatıda büyük değişiklikler göreceğiz” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Robotik teknolojiler ve otomasyon sistemlerinin ilk olarak el emeğinin (özellikle gelişmemiş ülkelerdeki fabrikalar) yerini alması konuşuluyor fakat İngiltere gibi gelişmiş bir ülkede bile önemli bir oranda iş gücünü otomasyon sistemlerine kaptırıyor. İngiltere’deki işlerin yaklaşık %30’unun otomasyon sistemlerine geçmesi bekleniyor ve bu geçiş sırasında yaklaşık 10 milyon kişinin işsiz kalması bekleniyor. PWC’nin raporuna göre cinsiyetlere göre dağılım yapılacak olursa erkekler tarafından yapılan işlerin %35’i tehlike altındayken kadınlar bu konuda biraz daha şanslı. Kadınların yaptığı işlerin %26’sının robotlar tarafından yapılması bekleniyor.

PWC’nin baş ekonomisti John Hawksworth, “Manuel ve rutin görevler otomasyon tarafından yapılmaya daha müsaitken sosyal beceriler gerektiren işler nispeten daha az otomatikleştirilebilir” diyor. PWC ekibi bu veriler ışığında çeşitli çözümler de öneriyor. Eğitimin sosyal becerileri geliştirmeye yönelik geliştirilmesi ve evrensel temel gelir konusunun öncelikli bir şekilde ele alınması bu önerilerden bazıları.
Evrensel temel gelir konusu, otomasyon sistemlerine karşı potansiyel bir çözüm olarak dünyayı sarsmış olsa da henüz ortak bir görüşte birleşildiği söylenemez. Bazı girişimciler bu fikri desteklemese de Elon Musk ve Bill Gates başta olmak üzere bazı önemli isimler bunun kaçınılmaz olduğunu düşünüyor. Hatta Finlandiya, Kanada ve Amerika gibi ülkeler pilot denemeler yapmaya başladı.
Teknolojinin gelişme hızı her zaman beklediğimizin öte oluyor. Evrensel temel gelir konusunun işe yarar bir çözüm olup olmadığını öğrenmemize 15 yıl kadar var gibi görünse de beklediğimizden çok daha çabuk görebiliriz.

Kaynak: Webrazzi

 

Arşivler

X