İşi Mutfağından, Bileninden Öğrenin

bileninden-ogrenin
Kariyer

İşi Mutfağından, Bileninden Öğrenin

Kadir TOPHAN – ​Simit Sarayı BT Direktörü
​Yaşadığımız çağın hızlı ve yoğun temposu içerisinde, kitlesel iletişim araçlarından ve sosyal medya üzerinden gelen bir sürü mesaj ile karşı karşıya kalıyoruz. Her gün bir yenisi eklenen TV programları ve dizilerde; hayatın gerçeklerini anlattığını söyleyen ama bizi bir hayal dünyasında yaşatan yapımların işgaline maruz kalıyoruz. Genç arkadaşlarım; oysa ki tozpembe gibi gösterilen bu dünyadan çıkıp gerçek hayatın temposuna ayak uydurabilmeniz için ister okul hayatının başında ister sonunda olun, işi ancak mutfağında öğrenebileceğinizi anlamanız gerekiyor.
Eğitim hayatınız boyunca birileri sürekli “şunu ol bunu ol” diye bir sürü nasihatle kulaklarınızı aşındırabilir. Sizler de popüler bulduğunuz birçok işe iştah kabartıp sürekli fikir değiştirerek bir belirsizlik içerisinde kendinizi bulabilirsiniz.  Unutmayın hangi durumda olursanız olun mutlaka bir işe karşı merakınız olmalıdır. Önemli olan bu merakınızı gidermek için ilerleme cesareti göstermeniz ve bunu severek yapıyor olmanız olacaktır. İşletme okurken sistem uzmanlığına ya da bilgisayar mühendisliği okurken sosyolojiye merakınızın olması bir hata değil aslında sizi başarıya götürecek bir işarettir. İşaretleri doğru okuyarak sabırla, cesaretle bunun üzerine gitmek kendinizi bu konuda geliştirmek sizi hayallerinizdeki yerlere taşıyacaktır.
Olmak istediğiniz yerle alakalı kendi belirsizliğiniz içinde bir yol haritası çizmeyin. İşi bileninden öğrenin, yol göstermesi için ondan fikir alın ancak kendinize özgü metotlarınızı da geliştirin. Günümüzde usta-çırak ilişkisinin önemi azalsa da siz mutlaka bir işin çırağı olun ve durmayın. Kısa vadeli hesaplarınızı her zaman bir üst seviye için yenileyin. Her basamak için kendinizi geliştirmekten gocunmadan; oldum demeden; kibir gütmeden ve en önemlisi çalışmaktan erinmeden cesurca devam edin.
Bilgisayar toplamakla başlayan iş hayatımda; dünya markası olan bir şirketin bilgi teknolojileri direktörlüğüne giden serüvenimin temel noktası da budur. Babamın, bir şirketin ikinci el bilgisayarlarını alıp bana hediye etmesi ile başlayan yolculuğum, “acaba içinde ki parçalar nasıl değişir?”diye merak edip bilgisayar kasası sırtımda; kilometrelerce yol kat ederek ustama götürmemle tamamen değişti. O günden sonra bu kariyer başarısı artık bir hayal değil gerçeğin ta kendisi oldu. Bu gerçeği de merak, sabır, azim ve çalışmak belirledi. Sevgili gençler başladığınız yeri de gideceğiniz hedefi de aklınızdan asla çıkarmayın…
Çıktığınız bu yolda sizi vazgeçirmeye çalışan birçok insan, söz ve etken olacağını unutmayın. Siz kendinize inanmadığınız, bunun için çaba harcamadığınız ve kendinizi geliştirmediğiniz sürece hiçbir zaman takdir edilmeyeceğinizi de bilin.
Başarı teorik bilgilerin masalsı anlatımlarında değil; hayatın gerçekleri içinde nefes alarak, ter dökerek, incinip kırılsanız dahi kararlılıkla hedeflerinizin peşinden gittiğiniz zaman gelecektir.

 

Arşivler