Nesnelerin İnterneti – 3
Nesnelerin İnterneti – 3
NESNELERİN İNTERNETİNİN KULLANIM ALANLARI VE ÖRNEKLERİ
Günlük yaşantımızda, tarım alanında, akıllı şehir ve ev konseptinde, binalarda, enerji tüketiminde, güvenlik ve sağlık gibi alanlarda kullanılan ve gelecekte daha aktif olacağı düşünülen nesnelerin interneti kavramı; bir şekilde yaşadığımız düzende değişiklik getirecek ve zamanımızı daha verimli kullanmamızı sağlayacaktır.
Nesnelerin internetinin mevcut kullanım alanları ve kullanım örnekleri aşağıdaki gibidir;
1- Çevre
Akıllı çevre uygulamaları temiz su, hava kirliliği, yağış durumu, baraj doluluğu, orman yangını, katı atık depolama sahası gibi çevresel faktörlerin gözlenmesini ve gereken durumlarda acil eylemlerde bulunulmasını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Sensör tabanlı cihazlar çöp ve kanalizasyonlarda, şehir dışında, ormanlık alanlarda, göl ve nehir kenarlarında verilerin toplanarak ölçeklenmesi ve sorunun tespit edilmesi sağlanmaktadır.
Atık yönetimi uygulamaları, çöp konteynerlerinin doluluk oranlarının takip edilmesi ile çöp araçları ile yapılan toplama faaliyetlerinin optimizasyonu, konteyner noktalarının değiştirilmesi ve konteyner büyüklüklerinin değiştirilmesi konularında bilgi verebilmektedir. Akıllı çevre uygulamaları ile ilgili kullanım örnekleri aşağıdaki gibidir;
– Air Quality Egg ile ev ve ofis gibi yaşam alanlarındaki hava kalitesini ölçümlenmektedir.
– Güneş panelleri ile çalışan BigBelly adlı bir çöp konteynırı dolduğu zaman temizlik görevlilerine haber göndermektedir. Konteynırın boyutunun/kapasitesinin değiştirilmesi gibi işlemler; çöp kutularının hareketlilik seviyesini kontrol ederek gerçekleştirilmektedir.
2- Tarım
Nesnelerin İnterneti, tarımsal üretimi arttırmak için her adımın gözlemlenebildiği akıllı tarım arazileri kurulmasına olanak sağlamaktadır. Ayrıca, gıda güvenliği açısından Nesnelerin İnternetinin sunduğu veri tabanlı çözümler tüketicilere yedikleri yemeğin dahi takibini yapabilme imkânı sunmaktadır.
Oluşturulacak akıllı tarım arazileri sayesinde verimli tarım yapmak mümkünken aynı zamanda da gıdaların besin kalitenin de arttırılması olanaklı hale gelmiştir. Tarlalarda bulunan sensörler yardımı sayesinde arazinin ne kadar sulanması gerektiğinden ne zaman ekip biçileceği, hasat edileceği ve gübre oranının doğruluğuna kadar her bir detaya anında ulaşmak mümkündür. Bu da verimi yüksek oranda arttıracak bir uygulamadır. Akıllı tarım uygulamaları ile ilgili kullanım örnekleri aşağıdaki gibidir;
– Waterbee adıyla geliştirilen akıllı sulama sistemi, sensörler yardımıyla su tüketimini azaltma ve toprağın durumu hakkında bilgi vermektedir. Sistem, topladığı veriyi analiz edip, sulama sisteminin kurulduğu alandaki toprağın ihtiyacına göre sulama işlemini gerçekleştirmektedir.
– Z-Trap adlı cihaz ile çiftçiler bölgedeki böcek popülasyonunu takip edip, ürünlerini koruyabilmektedir.
– Edyn bahçeler için geliştirilmiş bir akıllı ürün olan Edyn, toprağa ne ekmeniz, nasıl ekmeniz ve toprağı hangi aralıklarla sulamanız gerektiği konusunda önerilerde bulunmaktadır.
3- Enerji
Dünyamızda kullanılan yüksek enerji tüketimi hem doğa hem de insan açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Nüfus ve talep artışına bağlı olarak, global enerji tüketiminin önümüzdeki 30 sene içerisinde yüzde 50 civarında artacağı ön görülmektedir. Nesnelerin İnterneti, global enerji sorununa; temiz enerji teknolojileri üreterek ve hali hazırdaki ürünlerin verimliliğini optimize ederek katkıda bulunmaktadır. Enerjinin verimli bir şekilde kullanımı ile ilgili örnekleri aşağıdaki gibidir;
– Ev ve ofis ortamında kullanabilen termostat (Nest), aydınlatma sistemleri (Philips Hue) gibi enerji tüketimini optimize eden cihazlardır.
4- Medikal ve Sağlık
Nesnelerin İnterneti, sağlık durumuna bağlı olarak önlem alma, görüntüleme ve teşhis koyma aşamasında çeşitli çözümler sunmaktadır. Cihazlar, bireylerin kilo, gövde kitle, uyku düzeni ve günlük aktivite oranı gibi kendi sağlık durumlarını denetlemelerinde yardımcı olmaktadır. Medikal ve sağlık alanında nesnelerin interneti kullanımı ile ilgili örnekleri aşağıdaki gibidir;
-Mimo Baby, bebeklerin uyku düzenini, yemek saatlerini takip edebilen bir üründür.
– Lively sağlık sorunları olan kişilere yardım etmeyi amaçlamaktadır. Kişi herhangi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kaldığında aile fertlerine bildirim gönderilmektedir. Ayrıca kişi düşerse veya başına başka bir şey gelirse sistem sayesinde ailesine haber gönderilebilmekte ya da ambulans çağrılabilmektedir. Kişilerin ilaç almaları gerektiğinde hatırlatma yapılmakta öğüt atlandığında uyarıda bulunmaktadır.
– Vitality GlowCaps adlı bir ilaç şişesi, kullanıcıları ilaç alma zamanı geldiğinde uyarmaktadır. Kapağın açılıp kapanma hareketini algılayan şişe, ilaç alınana kadar SMS, telefon çağrısı, sesli hatırlatma, ikaz ışığı ile uyarı işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.
5- Ulaşım
Nesnelerin İnterneti, sürücü ile araç ve çevre arasında bağlantı kurarak çeşitli ulaşım sistemleri arasında kontrol, bilgi işlem ve iletişim entegre edilebilmektedir.
Sensörler yardımıyla yol üzerindeki araçları sayan, yolculuk süresini hesaplayan, çukurları tespit eden ve park yerlerinin kullanılma süresini hesaplayan akıllı ulaşım sistemleri kurulabilmektedir. Böyle bir sistemden elde edilen veri ile daha iyi bir trafik yönetimi gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Böylece ulaşım yetkililerinin yol bakımı ve kapasitesi gibi sorunları çözme süresi de kısalacaktır. Ulaşım alanı ile ilgili kullanım örnekleri aşağıdaki gibidir;
– HikoB hava sıcaklığı, nem oranı trafik hacmi gibi değişkenleri hesaplayabilen küçük bir sensördür. Bu sensör yol bakım onarım çalışmalarının, hava koşullarına göre öncelik belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca sürücüleri de yoldaki potansiyel tehlikelere karşı uyarabilmektedir.
– Parksight adında küçük bir cihaz bireysel park etme alanlarının ne kadar süreyle kullanıldığını hesaplayabilmektedir. Sürücülerin, sensöre bağlı bir uygulama aracılığıyla boş park alanlarını arama zahmetinden kurtulmasını sağlamaktadır.
6- Kamu Düzeni ve Güvenliği
Kamu düzeni ve güvenliği devletin en önemli sorumluluk alanlarından biridir. Nesnelerin interneti, kamu güvenliğini artırmak amacıyla devlet kurumlarına yardımcı olmaktadır. İster doğal afet, isterse de medikal öncelik gerektiren bir durumda birbirleri arasında çabucak bilgi transferi yapan cihazlar, acil durumlarda kişilere yardımcı olmaktadır.
Nesnelerin interneti sisteminin binalara entegre edilmesi halinde ise deprem sonrasında binaların aldığı hasarlar daha net bir biçimde ortaya çıkarılabilmektedir. Bu sayede hasarlı binaların kullanımı da ortadan kaldırılarak olası tehlikeler egale edilmektedir. Ayrıca Köprülerde zamana bağlı olarak oluşan yapısal değişiklikleri ve buna bağlı olarak köprünün sağlık durumunu, çeşitli sensörler yardımıyla gözlemlemek mümkündür. Kamu düzeni ve güvenliği ile ilgili kullanım örneği aşağıdaki gibidir;
– Jindo Köprüsü (Kuzey Kore) üzerinde bulunan 600 ‘den fazla sensör ile dünyanın tam otomatik ilk köprülerinden biridir. Bu tarz sistemler tehlike anında, köprü mühendislerine mail ya da mesaj da gönderebilmektedir.
7- Üretim
Fabrikada üretimi gerçekleştiren cihazların birbirleriyle tam koordineli bir şekilde çalışması için teknolojisi gerekmektedir. Bu teknoloji sayesinde, anlık veri akışına erişmek mümkündür. Birbirleriyle haberleşerek etkileşim halinde olan cihazlar fabrika içerisinde tam performanslı olarak çalışabilmektedir. Ayrıca bulut teknolojisi ile birleştirilen nesnelerin interneti teknolojisi ile fabrika içerisindeki cihazları uzaktan kontrol etmek de mümkündür.
Sistemi çalıştırmak veya durdurmak için uzaktan erişim yeterli olup fabrika içerisinde fiziksel bir müdahaleye gerek kalmamaktadır. Cihazların haberleşmesi ile birlikte tüm cihazların ayrıntılı bir raporuna erişmek mümkündür. Hangi cihaz ne kadar çalışmış ne kadar üretim yapmış ne zaman hata almış ne kadar hammadde kullanılmış, operatör ne kadar cihaz başında vakit geçirmiş gibi verilere çok kolay bir şekilde erişilebilmektedir.
Nesnelerin İnterneti sayesinde, fazla hammadde kullanımının önüne geçilmekte olup tasarruf sağlanmaktadır. Aynı şekilde enerji kullanımını optimize ederek fazla elektrik tüketimin de önüne geçilmektedir. Ayrıca, sistemde oluşabilecek en ufak arızayı hemen uyarı olarak yöneticiye bildirmekte olup, cihazların otomatik stop edilebilmesi de mümkündür. Zamanlama özelliği sayesinde, 7/24 istenildiği zaman üretim başlayabilir, istenildiği zamanda üretim durabilmektedir. Özellikle ilk başta açılıp ısınması / kendini senkronize etmesi beklenen cihazlarda veya açılımı geç süren cihazlara konulacak ufak bir yazılım sayesinde 1 saat önceden cihaz kendiliğinden açılabilir. Bu sayede iş başı yapıldığı zaman cihaz direkt kullanıma hazır hale getirilebilmektedir.
8- Günlük / Etkinlik Kullanım Uygulamaları
– Micoach Akıllı Top: Adidas markası altında çıkan bu akıllı top ile; attığınız kaç penaltının gol olduğu, kaç kilometre hız ile vurduğunuz ve hangi ayakla kaç gol attığınız gibi bilgiler uygulama sayesinde takip edilebilmektedir.
– Akıllı bir raket olan Babolat tenisçilerin topa vuruş hızlarını, vuruş açılarını ve hangi elle / stille vurduklarını takip edebilmektedir. Ardından da uygulama üzerinden istatistikleri anlık olarak kullanıcıyla buluşturabilmektedir.
9- Akıllı Şehir Uygulamaları
Akıllı şehir uygulamaları; trafik, park yeri, ışıklandırma, atık yönetimi gibi konularda yerel yönetimlerin ve şehir sakinlerinin zamanı ve diğer kaynakları daha verimli kullanmalarını, iş birliği içerisinde çalışmalarını sağlayan sistemlerdir. Trafik sistemlerinde; anlık veya geleceğe dönük tahmini trafik yoğunluğu bilgilerinin oluşturulması ve dağıtılmasına yönelik uygulamalar bulunmaktadır. Araç park uygulamaları, gideceğiniz bölgedeki mevcut park yerlerini, park yerlerine ait doluluk oranlarını ve park yeri ücretini size sağlayabilmektedir. Tüm bu alanlarda uygulamaların kullanıldığı şehirler günümüzde akıllı şehir olarak tanımlanmaktadır.
10- Akıllı Ev Uygulamaları
Işık, ısı, havalandırma, eğlence, güvenlik gibi konularda evlerin sağladığı hizmetlerin uzaktan yönetilmesi ve durumunun takibi amacıyla akıllı ev uygulamaları geliştirilmektedir. Akıllı ev uygulamalarına ilişkin örnek cihazlar aşağıdaki gibidir;
– Nest ile evinizin sıcaklığını evin dışındayken de kontrol edebilirsiniz. Nest’te bulunan duman dedektörü, dışarıdayken sizi evinizdeki tehlikeli durumlardan haberdar etmektedir.
– Hapifork hızlı yediğinizde ya da gün içerisinde fazla yemek tükettiğinizde sizi uyarmakta ve düzenli beslenmenize destek olmaktadır.
– Smart Things, akıllı telefonlar üzerinden kullanılan bir uygulamayla evinizdeki cihazları kontrol etmenizi sağlamaktadır. Smart Things ile yatağınızdan hiç kalkmadan kahvenizi yapabilir ya da müzik sistemini aktif edebilirsiniz.
– Ring akıllı bir zildir. Bu zil üzerinden, evinize kimlerin geldiğini evin dışındayken de görebilirsiniz.
– August akıllı bir kilittir. Bu kilit ile kapıda kalmak kavramı ortadan kalkmaktadır. Cep telefonunuz ile evinize giriş yapabileceksiniz.
11- Tedarik Uygulamaları
Stokta azalmakta olan, son kullanma tarihi yaklaşmakta olan ürünlerin takibini, gerek görülmesi durumunda tekrar sipariş verilmesi gibi tedarik uygulamalarına katkıda bulunmaları amacıyla geliştirilmektedir.
12-Akıllı Hayvancılık Uygulamaları
Hayvanların bulunduğu ortamların ısı, zararlı gaz durumu gibi parametrelerinin takip edilmesi amacıyla geliştirilmektedir.