Nesnelerin İnterneti – 5
Nesnelerin İnterneti – 5
NESNELERİN İNTERNETİNİN GELECEĞİ
Yapılan araştırmalara göre bugün internete 10-11 milyar cihazın bağlı olduğu tahmin edilmekte ve bu rakamın 2020 yılına gelindiğinde 50 milyar cihaz seviyesine çıkması öngörülmektedir. Aynı araştırmalara göre; 2003 yılında dünyada kişi başına düşen birbirleriyle bağlantılı cihaz oranı 0,08 iken bu oranın 2020 tahmini ise “6,48”dir. Ayrıca 2020 yılında, 20 adet tipik ev cihazının üreteceği bilgi trafiğinin, 2008 yılında üretilen tüm internet trafiğinden daha fazla olacağı tahmin edilmektedir.
Arabalardan kitaplara, elektronik aletlerden yiyeceklere, akıllı binalardan ayakkabılara kadar aklımıza gelebilecek tüm şeylerin/nesnelerin birbirine bağlanması gelecekte bizi bekleyen bir gelişmedir.
Kahve makineniz en yakın markete bir paket kahve çekirdeği için otomatik olarak sipariş geçtiğinde, marketin deposundaki taşıyıcı bant kahve paketini insansız hava aracına yüklemek için ilerleyecek. Yolu üzerindeki sert rüzgârın dindiğini bildiren yeşil ışıkla birlikte hava aracı teslimat için yola çıkacak.
Sporda harcadığımız kaloriyi gösteren akıllı saatler, eve gitmeden önce evimizi istediğimiz sıcaklık derecesine getiren akıllı klimalar, kendi kendine park edebilen akıllı arabalar, akıllı bileklikler, akıllı gözlükler, akıllı tişörtler, akıllı raketler ve birçoğu. Yapılan yatırımlar ve gelişen teknoloji, yakın gelecekte tüm cihazların WiFi ve Bluetooth gibi protokollerle birbirlerine bağlanacağını gösteriyor.
TÜRKİYE’DEKİ DURUM
Türkiye’de de Nesnelerin İnterneti’ne büyük önem veriliyor. Vodafone, Türkiye’de ilk kez “Nesnelerin İnterneti Platformu”nu hayata geçirdi. Vestel, Arçelik ve Sade Grup gibi şirketler, Nesnelerin İnterneti alanında ürünler tasarlamaktadır. Mevcut durumda Vestel’in giyilebilir teknoloji alanında çalışmaları mevcuttur.
Dünyanın önde gelen yazılım ve donanım üreticilerinden Huawei, İstanbul’da büyük kısmını Türk mühendislerin oluşturduğu ekibiyle, nesnelerin interneti (IoT), yapay zekâ, bulut ve akıllı/güvenli şehir teknolojileri üretmektedir.
Kablosuz endüstriyel Nesnelerin İnterneti alanında faaliyet gösteren Skysens, dünyanın en büyük havalimanı projelerinden İstanbul Havalimanı’na farklı sistemleri tek bir kablosuz ağ üzerinden yönetme imkanı sunmaktadır. Skysens’in uçtan uca sağladığı bu çözüm ile İstanbul Havalimanı, dünyada kablosuz endüstriyel Nesnelerin İnterneti altyapısı ile kurulan ilk havalimanı oldu.
Sade Grup’un sade.io adı altında geliştirdiği ürünler, Reengen firmasının enerji alanında yaptığı çalışmalar ile sensörlerle çalışan Makey nesnelerin interneti alanında çalışmalar yapan firmalardır.
NESNELERİN İNTERNETİ İLE İLGİLİ SONUÇ VE YORUMLAR
Nesnelerin interneti, cihazların arada insan faktörü olmadan birbirleri ile etkileşmelerini ve bu etkileşimin yansımalarını temsil etmektedir. Nesnenin kendisi, nesnelerin birbirleri ile iletişim halinde olmalarına, birbirlerinden data aktarımına, datanın analizine olanak sağlayan ağ yapısı ve bilgisayar sistemleri nesnelerin internetinin yapı taşlarını oluşturmaktadır.
Söz konusu sistem, bu yapıları yönetebilen, yaratıcı ve donanımlı insanlara olan ihtiyacı da gün yüzüne çıkarmaktadır. Bireylerin dijital dönüşümü ne şekilde deneyimledikleri ve bunu işlerine ne yönde yansıttıkları da önemli bir bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çalışanların önlerindeki veriyi en hızlı ve güvenli şekilde analiz ederek en doğru kararı almaları bir kurum çatısı altında beklenen hedeflerdendir. Örnek olarak; giyilebilir teknolojik aletlerden olan Intel’in Recon-Jet pro gözlükleri, çalışanların birbirleri ile bağlanarak bilgi paylaşımını en hızlı ve etkin yoldan yapmalarına güzel bir örnek teşkil etmektedir. Bu giyilebilir teknolojik alet, depoda bir ürün hakkındaki bilgilere anında erişebilmekten, bir hastanın başındaki sağlık görevlilerinin ilgili uzmana bağlanarak hasta için en uygun şartları yaratmalarına kadar uzanan geniş skalada destek sağlamaktadır.
Nesnelerin internetinde siber güvenlik önemli bir başlık olarak kaşımıza çıkmaktadır. Bu noktada, akıllı sistemlerin risk faktörlerini kontrol altında tutabilecek yeni yapıların ve yasaların önemi aşikârdır. Mahremiyetin korunmasına yönelik teknik ve yasal düzenlemeler bu noktada hayati bir konum teşkil etmektedir.
Nesnelerin interneti avantajları, zorlukları, insan gücünün yeniden tanımlanması, yeni iş modelleri ve yeni çalışan profilleri ile birlikte çok kapsamlı bir tablo olarak karşımıza çıkmaktadır. Nesnelerin internetinin avantajlarından faydalanmak için bireylerin, kendi kurumları özelinde düşünerek en doğru adımları; avantajların yanında risklerin de farkında olmaları gerekmektedir.
Teknolojik olarak ise dünya genelinde büyük ölçüde, nesnelerin internetinin geleceği IPv6’nın desteği olmadan mümkün olmayacak ve sonuç olarak, önümüzdeki yıllarda IPv6’nın küresel olarak kabul edilmesi, nesnelerin internetinin gelecekteki başarılı gelişimi için kritik öneme sahip olacaktır.
KAYNAKÇA
https://www.karel.com.tr/blog/internet-things-nesnelerin-interneti-nedir-cihazlarin-etkilesim-trendlerihttps://www.intel.com.tr/content/www/tr/tr/internet-of-things/overview.htmlhttp://www.netas.com.tr/inovasyon-ve-urunler/ion-iot-platform/https://azure.microsoft.com/tr-tr/overview/iot/https://iot-eurasia.com/tr/iletisim/https://www.vodafone.com.tr/VodafoneBusiness/iot.phphttps://proente.com/http://www.teknolo.comhttps://blog.isimtescil.net/nedir-bu-nesnelerin-interneti/https://www.endustri40.com/nesnelerin-interneti-ve-endustriyel-uygulamalari/http://www.yeniisfikirleri.net/nesnelerin-interneti-nedir-ornekleri-nelerdir/https://crm.istanbul/nesnelerin-interneti-nedir/http://www.itnetwork.com.tr/aruba-iotye-adaptasyonu-kolaylastiracak-iki-yeni-cozum-duyurdu/https://www.btgunlugu.com/aruba-iot-yeni-nesil-kablosuz-cozumler/https://prezi.com/uaogifmijadj/internet-of-things/https://radore.com/blog/nesnelerin-internetinin-gecmisi-ve-gelecegi.htmlhttps://ioturkiye.com/2017/07/nesnelerin-interneti-iot-nedir/http://www.webmasto.com/internet-of-things-nesnelerin-interneti-nedirhttp://blog.klemsan.com.tr/nesnelerin-internetinde-iot-tarihsel-surec/https://magg4.com/iot-internet-of-things-teknolojisinin-dunden-bugune-gelisim-sureci/https://www.dunyahalleri.com/nesnelerin-interneti-kavraminin-50-yillik-gelisimi/5 Stages Of DisruptionHttps://Disruptionhub.Com/Five-Stage-Tech-Disruption.Aleksandrovics, V, Filicevs, E., Kampars, J. (2016). «Internet Of Things: Structure, Features And Management», Information Technology And Management Science.Ihs Technology: Evolving Internet Of Things.https://technology.ihs.com/577019/the-evolving-internet-of-things-iot.Customer Think – Statistics That Prove Iot Will Become Massive From 2018.http://customerthink.com/statistics-that-prove-iot-will-become-massive-from-2018Banerjee, M., Lee, J., Kim-Kwang Raymond Choo. (2018). “A Blockchain Future For İnternet Of Things Security: A Position Paper”, Digital Communications And Networks Vol. 4, Pp. 149-160.Proofpoint, Proofpoint Uncovers İnternet Of Things (Iot) Cyberattack, Proofpoint Release (2014).Muhammed Zekeriya GÜNDÜZ, Resul DAŞ2, (2017). “Nesnelerin İnterneti: Gelişimi, Bileşenleri Ve Uygulama Alanları”, Pamukkale Universitesi Muhühendislik Bilim Dergisi, 24(2), 327-335, 2018Pervaiz, A., Zaheer, K., Shlomo, Y. T., Uchitha, J. (2017). “The Internet Of Things, Dynamic Data And İnformation Processing Capabilities And Operational Agility”, Technological Forecasting And Social Change, ISSN 0040-1625.Levent Gökrem,1 Mehmet T, (2016). “Nesnelerin İnterneti: Yapılan Çalışmalar Ve Ülkemizdeki Mevcut Durum”, ISSN: 2146-8168Saliha Nur BIÇAKÇI, (2019). “Nesnelerin İnterneti” ISSN: 2148-0087Hakan Altınpulluk, (2017). “Nesnelerin İnterneti Teknolojisinin Eğitim Ortamlarında Kullanımı”.Yiğit Turak, 2015, “Nesnelerin İnterneti Ve Güvenliği”.