PowerPoint 2013 ile Etkili Sunum

powerpoint-logo
PRO

PowerPoint 2013 ile Etkili Sunum

​Bir topluluk önünde konuşma yapmak, insanlara hitap etmek, g​örüşlerinizi ya da çalışmalarınızı dinleyenlere etkili biçimde aktarabilmek iş hayatınızda sizin için büyük önem taşımaktadır. Yaptığınız sunum ne kadar etkili olursa dinleyicileri ikna etme konusunda o kadar başarılı olursunuz.

Etkili bir sunum için fiziksel ve psikolojik hazırlıkların yanı sıra bazı sunum araçlarına da ihtiyaç vardır.

Günümüzün en popüler sunum aracı PowerPoint’tir. Fotoğraf, video, ses ve animasyon uygulamalarını destekler. Düşük sistem gereksinimleri nedeniyle çok yaygın kullanılabilmektedir. Web tarayıcıları tarafından görüntülenebilmekte ve diğer Office programlarıyla veri alışverişi yapabilmektedir.

PowerPoint 2013’te sunum hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Şimdi bu kurallara değinelim.

PowerPoint sunumlarında renk kullanımı en önemli konulardan biridir. Doğru yazı rengi ile doğru zemin rengi uyumu önemlidir. Ya koyu zemin üzerine açık renk yazı, ya da açık zemin üzerine koyu renk yazı yazılmalıdır. Tabi ki bu noktada bahsettiğimiz açık ve koyu renkler tümü için geçerli değildir. Örneğin kırmızı, sarı ve turuncu renkler göz yorucu ve konsantrasyonu bozduğu için zemin rengi olarak tercih edilmemelidir.

Slaytlardaki harflerin tümü büyük veya italik yazı karakterinde olmamalıdır. Vurgulanması istenen bir nokta varsa alt çizgi, farklı renk vb. dikkat çekici özelliklere yer verilmelidir. Tüm slaytlarda aynı yazı karakteri (Times New Roman, Arial vb.) kullanılmalıdır.

Sunumdaki başlık puntoları 44, 48, 52 veya 64; ikinci derece yazılar 36, en küçük yazılar ise 28 punto olacak şekilde ayarlanmalıdır.

Her slaytta en fazla altı satır, her satırda en fazla altı kelime olmalı, altı slayttan sonra mutlaka grafik veya resim içermelidir (666 Kuralı).

Eklenen resimler sayfada rastgele dağıtılmamalı, slaytların sağ alt köşesine konumlandırılmalıdır. Kullanılan resim ya da grafikler gereksiz ayrıntılardan arındırılmalıdır. Gerektiğinde sunumun zenginleştirilmesinde hareketli resimler ya da animasyonlar kullanılmalıdır. Görsel materyaller, dinleyici kitlesinin mesajınızı anlamasına yardım etmelidir.

Sunumu etkili hale getirebilmek ve dikkati çekebilmek için sunumunuzda karikatürler de kullanabilirsiniz. Fakat karikatür seçiminde dikkatli olmak gerekir. Eklediğiniz karikatür anlatılan konuyla alakalı olmalı ve üzerindeki yazılar herkes tarafından rahatlıkla okunabilmelidir.

Sunumunuzda grafik kullanacaksanız tek boyutlu sütun grafik kullanılmasında fayda vardır. Çünkü okunması en kolay grafik türüdür. Sütun grafiği yaparken de çok renkli bir grafik olmamasına dikkat etmek gerekir. Grafiğin renkleri tek rengin tonları şeklinde olmalı, vurgulanmak istenen bir sütun varsa o sütun farklı renge boyanmalıdır.

Tüm bu kurallar uygulandığı takdirde doğru ve etkili bir sunum hazırlamış olacaksınız. Faydalı olması dileği ile…

 

Arşivler

X