Robotlar İş Gücünü Ele Geçiriyor
Robotlar İş Gücünü Ele Geçiriyor
Hürriyet İK’dan Ahmet Can’ın haberine göre; yeni sanayi devrimi kapımızı çaldı. Yapay zekâ, öğrenen makineler, büyük veri (Big Data) ve daha fazlası artık endüstrilerin kapısından içeri girdi. Endüstrilerin bu yeni konukları arasında sadece onlar yok. En önemli konukların başında robotlar geliyor. Kas gücüyle yapılan işlerin tamamına talip olan robotlar, endüstrileri baştan aşağıya değiştirilecek. İlk akla gelen örneklerin başında fabrikalar geliyor. Hatta artık kahve dükkânlarında bile kullanılmaya başlanan robotlar, dijital dönüşümün gözle görünen tarafı oldu. Dünyadaki robot nüfusuna bakıldığında Japonya lider konumda yer alıyor.
The Wall Street Journal’da yer alan verilere göre, Japonya imalat sanayide çalışan 437 bin endüstriyel robot yar alıyor. Bu rakam ABD’de 237 bin 400, Çin’de 182 bin 300 olarak açıklanıyor. Güney Kore’de ise imalat sanayide çalışan her 10 bin kişiye karşılık 437 endüstriyel robot düşüyor. Bu rakamların hızla artmasıyla “Robotlar işimizi elimizden alacak mı?” sorusu ilk akla gelen sorulardan. Bu sorunun net bir cevabı olmasa da, paylaşılan bazı öngörüler bulunuyor. 5 maddede topladığımız öngörüler şu şekilde:
Beraber çalışacağız: İmalat tesislerindeki robotların, tamamen ağır kaldırma odaklı iş tanımları değişecek ve ince ayarlı roller üstlenerek insanlarla birlikte çalışacaklar. Rethink Robotics şirketinin geliştirdiği ‘Baxter’ adındaki robot modeli, insanlarla birlikte çalışabilmesiyle dikkat çekiyor. Ayrıca şirketin geliştirdiği yeni jenerasyon ‘Sawyer’ isimli robot da endüstriyel robotlar için fazla karmaşık olan, ‘devreleri kontrol etmek’ gibi görevleri titizlikle yapıyor ve kalite kontrol departmanındaki işleri insanlarla birlikte yapabiliyor.
Yeni iş alanları çıkacak: Robotlar bazı işleri saf dışı bırakırken, aynı zamanda veri yönetimi ve bilgisayar mühendisliği gibi bazı yeni işler de yaratıyor. Forrester Research’ün raporuna göre ABD’de 2025 yılına kadar 9.1 milyon kişi robot teknolojisine karşı işini kaybedecek. Ama 2019’a kadar olan süreçte makineleşme var olan işlerin yüzde 25’ini dönüştürecek. Yani doğru iş alanına yönelik eğitim almak önem kazanacak.
Mühendislerin sayısı artacak: Yeni iş alanlarıyla beraber, yeni meslekler çıkacak. Ancak en önemlisi de mühendis ihtiyacı her geçen gün artacak. Robotları programlayacak, elde edilecek verileri yönetecek mühendislere ihtiyaç artacak. Örneğin; şu anda Avustralya Perth’teki Fastbrick Robotics’te geliştirilmekte olan robot Hadrian, en yüksek hızla bir saatte 1000 tuğla örebiliyor ve sadece 2 günde mülkün çerçevesini oluşturabiliyor. Böylece duvarcının rolü binlerce yıldır ufak ufak değişerek mühendis olmaya dönüştü.
Büyük verinin önemi: Makineler kendilerine öğretebilecekler. Bu da robotları gün geçtikçe daha komplike hale gelecek ve onları yönetecek kalifiye eleman ihtiyacını arttıracak.
Self-service modeli: Self-service modeli bir standart olacak. Fakat bu bazı iş rollerini diğerlerinden daha çok etkileyecek. Forrester Research’ün öngörüsüne göre 1 milyon B2B satış personeli 2020’ye kadar işlerini kaybedecek. Çünkü alıcılar online satın almayı tercih edecek. Diğer yandan kargo hizmetlerinde patlama yaşanacak.
Bellboyların Yerine…
Japonya’nın Nagazaki şehrinde oda servisinin ve ‘bellboy’ların çalışmadığı dünyanın ilk robot oteli açıldı. ‘Henn-na’ adlı otelde 3’ü resepsiyon görevlisi, 4’ü kapıcı, 2’si temizlik ve 1’i vestiyerde görevli olmak üzere toplamda 10 robot çalışıyor. Bu robotların en dikkat çeken özelliği ise Japonca, Çince, Korece ve İngilizce olmak üzere 4 farklı dil konuşabilmesi.
Endüstriyel Temizlik
Güney Koreli teknoloji şirket LG, havaalanlarına yönelik 2 farklı robot modelini tanıttı. Bu robotlardan biri havaalanlarında rehber görevi görüyor. Kore Incheon Uluslararası Havaalanı’nda kullanılmaya başlayacak olan bu robotlar, biletinizi tarattığınızda, uçağa biniş saati, kapısı ve hatta gideceğiniz yerin hava durumu hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor. LG’nin diğer bir robotu ise havaalanlarının temizliğinden sorumlu. Endüstriyel boyutta temizlik yapan bu model, çok sayıda fırça ve motorun yanı sıra, geniş kapasiteli bir toz kutusu ile donatıldı. Yani havaalanında artık daha fazla robotları göreceğiz.
İnsansız Fabrika
Changying Precision Technology Company isimli bir Çin firması, Dongguan kentinde Dünya’nın ilk insansız fabrikasını açtı. Fabrikada birkaç ay öncesine kadar 650 işçi çalışırken, şimdi sadece 60 işçi çalışıyor. Fabrika içerisindeki bütün operasyonlar robotlar tarafından yürütülüyor. Ayrıca fabrikada bilgisayar kontrollü robotlar, nümerik kontrollü işleme makinaları, insansız taşıma kamyonları ve otomasyonlu depo ekipmanları yer alıyor.
Kahve Yapıyorlar
Teknolojinin başkenti olarak bilinen ABD’nin San Francisco şehrindeki açılan Cafe X adındaki kahve mağazasında insanlar çalışmıyor. 4 kollu bir mekanizmayla geliştirilen robot, aynı anda birden çok kahve siparişi alabiliyor. Kullanıcılar siparişlerini tablet ekranlarından veriyor ve ödemlerini temassız olarak yapıyor.
Kaynak: Hürriyet İK