Şirketlerin %59’u Dijital Rollere Personel Bulamıyor

dijital-rollere-personel-bulunamiyor
Kariyer

Şirketlerin %59’u Dijital Rollere Personel Bulamıyor

​​​Dijital dönüşümün önemi Türkiye’de eskiye göre iyi anlaşılıyor ve dijitalleşme stratejisi uygulayan kurumların sayısı giderek artıyor. Bu şirketler, kurum içinde geliştirilen uygulamalar, sosyal ağlar, bulut bilişim ve mobilite otomasyonu gibi yeni teknolojilerdeki operasyonlarını hızlandırıyor. Fakat çalışanların ve çalışan adaylarının da bu dönüşüme adapte olması gerekiyor. Dijital dönüşümle doğan ya da değişen pozisyonlar için istenen yetkinlikte eleman bulmak günümüz şirketlerinin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Türkiye’deki şirketlerin yarısından fazlası özellikle siber güvenlik konusunda doğru personel bulmakta zorluk çekiyor.
Yetenek açığının farkındalığının artırılması ve kapatılması yönünde mesleki eğitim çalışmaları sürdüren Microsoft, global araştırma şirketi IDC (International Data Corporation) ile bu yönde bir araştırmaya imza attı. Türkiye’nin lider şirketlerinde görev alan 70 BT uzmanıyla gerçekleştirilen “İş Yeteneklerinin Geleceği / The Future of Work Skills” raporu, Türkiye’deki mevcut dijital yetenek açığını ve bu alandaki fırsatları ortaya koydu.
Araştırmaya katılan şirketlerin %96’sı dijital dönüşümün öneminin farkında ve %44’ü şimdiden bu konuda iyi bir ilerleme kaydetmiş, %32’si ise dijital uygulamaların erken aşamasında.
Dijital dönüşüm süreçlerinde kullanılan teknolojilerde, dahili olarak geliştirilen uygulamalar (%80), sosyal ağlar (%79) ve bulut bilişim (%73) öne çıkıyor. Şirketlerin yarısından fazlasında büyük veri analitiği ve yapay zekâ kullanımı da hızla artıyor. Bu teknolojileri blockchain ve artırılmış gerçeklik takip ediyor.
ÇALIŞANLARIN YETENEKLERİ YETERSİZ KALIYOR
Araştırmaya göre, Türkiye’deki çalışanların temek dijital yetenekleri yeni teknolojiler için yetersiz kalıyor. Şirketlerin;- %74’ü önümüzdeki 2-3 yıl içinde, dijital sistemlerin kapsamlı kullanımını gerektiren yeteneklerde talep artışı olacağını bekliyor,- %66’sı da derin teknoloji becerilerine duyulan ihtiyacın artacağını öngörüyor,- %59’u, hem şirket genelinde hem de belirli iş alanlarında dijital yeteneklere sahip personel almanın zor olduğunu söylüyor.- Personel bulmakta en zorlanılan alanlar uzmanlıklara göre BT (%60), operasyonlar (%58), pazarlama ve satış (%55) olarak sıralanıyor.
EN BÜYÜL AÇIK SİBER GÜVENLİKTE
Şirketlere en çok hangi alanda yetenekli elemana ihtiyaç duydukları sorulduğunda, şirketlerin;- %59’ü güvenlik ve veri koruma becerileri- %58’i mobil teknolojiler ve- %56’sı bulut bilişim diyor.
Şirketler mobil teknolojiler ve BT hizmetleri yönetiminde yetenekli eleman bulmanın yapay zekâ, blockchain ve AR/VR uzmanı bulmaktan daha kolay olduğunu söylüyor. Yeterli deneyim seviyesine sahip eleman bulmak, şirketlerin en önemli zorluğu olarak kendini gösteriyor.
Şirketlerin %45’i, özellikle yeni ve gelişmekte olan teknoloji kullanma konusunda yeterli uzmanlık düzeyine sahip eleman bulmakta zorlanıyor.
Şirketlerin %41’i bu alanlarda deneyime sahip elemanların çok maliyetli olduğuna inanıyor.
Kaynak: Hürriyet İK

 

Arşivler

X