Teknoloji Alanında Uluslararası Bir İşe Alım Krizinin Önlenmesi

stem-egitimleri-turkiye
Kariyer

Teknoloji Alanında Uluslararası Bir İşe Alım Krizinin Önlenmesi

​Accenture Ürünler Grubu Başkanı Sander van ‘t Noordende, LinkedIn’de paylaştığı 5 Aralık tarihli yazısında; STEM yetkinliklerine sahip insanlara yönelik talebin giderek artmasına karşın, nitelikli işgücünün bulunmamasına dikkat çekiyor. Çocukların genç yaşta kodlama öğrenmesini destekleyen Noordende, aynı zamanda bunun uzun vadeli ve kalıcı çözümler yaratacağının altını çiziyor.
İşte Sander van ‘t Noordende’nin yazısından kesitler:
​​​Şayet duymadıysanız; bu hafta 180’den fazla ülkede on milyonlarca öğrenci, kodlamanın gizemini çözmek ve bilgisayar bilimi alanına katılımı arttırmak için tasarlanmış bir saatlik bilgisayar bilimlerine giriş dersi alacak.
“The Hour of Code” (Kodlama Saati) dünyanın her ülkesinde 350’den fazla kuruluş ve on milyonlarca öğrenciyi bir araya getiriyor. Code.org tarafından düzenlenen kampanya, Bilgisayar Bilimleri Eğitim Haftası boyunca düzenlenen kodlama etkinlikleri ile zirveye ulaşıyor. Planlanan 190.000’den fazla kayıtlı etkinlik var.
Bu kampanya, dünya genelinde büyük bir işgücü sorunuyla mücadele etmeyi amaçlıyor. 2015’te ABD’de 500.000 yeni program geliştirici aranıyordu, ancak bu işe uygun sadece 40.000 bilgisayar bilimleri mezunu vardı. Fakat sadece ABD’deki değil, Avustralya’daki araştırmalar da öğrencilerin okullardaki fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) konularına katılımında düşüş olduğunu gösteriyor.
Buna karşın, STEM yetkinliklerine sahip insanlara yönelik talep giderek artıyor. Birleşik Krallık İstihdam ve Beceri Komisyonu 2016 verilerine göre, açık STEM pozisyonlarının %43’ü, gerekli beceri ve tecrübeye sahip başvuru sıkıntısı nedeniyle doldurulamıyor. Başka bir çalışma ise İngiltere’nin nitelikli mühendis sıkıntısı ile karşı karşıya bulunduğunu ortaya koydu.
Almanya’da da nitelikli çalışan sıkıntısı gündemde ve ekonomik büyümeyi olumsuz yönde etkileyebileceği yönünde endişeler bulunmaktadır. STEM yetkinliklerine sahip çalışanlar, en çok talep görenler arasındadır. Avrupa genelinde ise 2022 yılına kadar 350.000’e yakın siber güvenlik uzmanı açığı olması bekleniyor.
Bu talebin nereden geldiği açıktır. Her formdaki yazılımlar ve bilgisayarlar, hayatımızın her bir parçasını etkiler. Tıbbi tedaviden seyahate kadar her şey yazılım gerektirir. Dünyanın en büyük şirketlerinin çoğu yazılım ve kod üzerine kurulmuştur.
Araştırmalara göre, çocuklar henüz okuma-yazma öğrenmeden programlama konseptlerini kavrayabiliyor. Eğer genç yaşta programlama ile tanıştırılırsa, daha sonra üzerinde çalışma olanakları da artıyor.  Kodlama, geleceğimizin büyük bölümünü şekillendirecek araçları, teknolojileri ve yenilikleri oluşturmak için gereklidir. Ayrıca problem çözme becerileri, mantık ve yaratıcılık da aynı şekilde beslenmektedir.
Dünyanın dört bir yanındaki vasıflı çalışanlara olan talebi karşılayabilmek için ülkeler çeşitli göçmenlik politikaları geliştirdi. Ancak kısa vadeli çözümlerin yanı sıra, bilgisayar bilimi becerilerine sahip bir gençlik oluşturmak, uzun vadeli bir çözüm olacaktır. Bu amaca ulaşmak için gençlerin bilgisayar bilimlerinde kariyer yapacak ilgi ve motivasyona sahip olmaları gerekir.
​Kaynak:LinkedIn

 

Arşivler

X