Üniversite Diploması Şart Olmaktan Çıktı

universite-diplomasi-sart-degil
Kariyer

Üniversite Diploması Şart Olmaktan Çıktı

​Apple, Google, IBM gibi yüksek maaş ödeyen teknoloji şirketleri iş başvurusu için üniversite diploması sahibi olma şartı aramıyor. İş inceleme sitesi Glassdoor tarafından hazırlanan bir listede yeni elemanlarında üniversite diploması aramayan 15 şirket yer aldı. Listede Apple, Google, IBM gibi yüksek​ maaş ödeyen teknoloji şirketlerinin yanı sıra hizmet odaklı Costco, Starbucks ve Chipotle gibi şirketler de bulunuyor.
​​Dünya Halleri’nden Semih Sönmez’in haberine göre; dört yıllık eğitimi bırakmış olmak, işe alımlar sırasında değerlendirmeye alınmak için alışılmışın dışında bir vasıf olabilir. Ancak bazı durumlarda şirketlerin diploma istemekte ısrar etmesi daha şaşırtıcı bir durum. Ernst and Young Yönetici Yetenek Ortağı Maggie Stillwell, şirket başvurularda diploma zorunluluğunu kaldırdığında Huffington Post’a yaptığı açıklamada, “Akademik vasıflar hala hesaba katılıyor ve adayları bir bütün olarak incelerken önemli bir faktör konumunda. Ancak diploma sahibi olmamak artık kapıların yüzünüze kapanması anlamına gelmiyor” şeklinde konuşmuştu.
Yani şirketler deneyim ve yetenekleri işe en çok uyan kişileri alıyor. Bunların çoğunun zaten üniversite diploması var ama bazılarının da yok ve bu bir sorun teşkil etmiyor.
Google ve IBM İçin Diploma Zorunlu Değil
Google birkaç yıl önce üniversite transkriptlerinin ve sınav sonuçlarının kişinin daha sonraki iş performansı konusunda değersiz yol göstericiler olduğunu kabul etmişti. Sadece yeni mezunlarda okuldaki yüksek başarı iş yaşamına etki ediyor ancak bu durumda bile ilişki oldukça zayıf. ABD’deki çalışanlarının %15’inde üniversite diploması bulunmayan IBM’in CEO’su Ginni Rometty, çoğu teknoloji sektörü pozisyonunda, iş kurslarının ve iş yerinde edinilen deneyimin dört yıllık üniversite eğitiminden daha değerli olduğunu söylüyor.
Üniversite diplomaları tabii ki değersiz değil. Çoğu insan, işverenlerin değer verdiği yeteneklerin önemli bir kısmını üniversitede ediniyor. Ancak bu bilgileri farklı bir yoldan edinen insanları direkt olarak reddetmek üretkenliğe balta vurabilir.
Hangi hayali özgeçmiş daha ikna edici duruyor siz karar verin: Bilgisayar bilimi eğitimi almış bir yeni mezun ya da kendi kendine kod yazmayı ve okuldaki bilgileri öğrenmiş, tüm bunları yaparken de tam zamanlı işte çalışmış biri. Önemli olan kişinin neyi bildiğidir, bunu nasıl öğrendiği değil.
Haber: Semih SÖNMEZ
​Kaynak:Dünya Halleri​

 

Arşivler

X