Visual Studio Üzerinde ASP.NET Core Geliştirme Ortamını Hazırlamak

visual-studio-asp-net-core
PRO

Visual Studio Üzerinde ASP.NET Core Geliştirme Ortamını Hazırlamak

Microsoft tarafından 2014 yılında açık kaynak olarak duyurulan .NET Core platformu, 2016’nın Haziran ayında RTM olarak kullanıma sunuldu. .NET Framework’e göre daha hızlı, modüler ve esnek bir yapı sunan .NET Core ile platform bağımsız uygulamalar da geliştirebileceğiz.
Yeni bir çekirdek ile sıfırdan geliştirilen ASP.NET Core, yazılım geliştirme aşamasında klasik ASP.NET ile oldukça benzer bir yapıdadır. Microsoft, ASP.NET Core ile MVC mimarisini devam ettirmiş, WebForms desteğini ise henüz sunmamıştır.
.NET Core, Visual Studio 2015 içerisinde varsayılan olarak gelmediğinden harici olarak kurulması gerekmektedir. Kurulum dosyalarını indirmek içinhttps://www.microsoft.com/net/download/core adresine giriyoruz.

En güncel sürümü kurmak için “Current” sekmesine geliyoruz. LTS (Long Term Support) sürümlere daha uzun süre destek verilmekle birlikte genellikle güncel sürüm değillerdir. Geliştirme ortamı için kurulum yapacağımızdan “SDK” (Software Development Kit) olanı seçeceğiz. Bir sunucu üzerine (Windows Server vb.) kurulum yapacaksanız “Runtime” olanı seçmeniz yeterli olacaktır.
Makalemizde 64bit Windows üzerinde kurulu olan Visual Studio 2015 üzerinden ilerleyeceğimizden Windows satırındaki x64 olan SDK’i kuruyoruz.

Lisans anlaşmasını kabul edip kurulumuzu tamamlıyoruz.
Kurulum tamamlandıktan sonra “Command Prompt” (Komut Satırı / cmd) üzerinde “dotnet –version” komutu ile kurulu .NET Core versiyonunun sürümünü görüntüleyebiliriz.

Tüm komutları görmek için “dotnet –help” komutunu çalıştırabilirsiniz.

Kurmuş olduğumuz SDK ile Windows üzerine .NET Core geliştirmek için gerekli olan paketleri sağlamış olduk. Şu aşamada komut satırı ile birlikteVisual Studio Code,Rider veya benzeri bir editör kullanarak geliştirme yapabiliriz.
Biz geliştirme ortamı olarak Visual Studio tercih edeceğimizden Visual Studio 2015 için gerekli olan “Tools” kurulumunu yapacağız. Visual Studio 2015 Tools (Preview 2) kurulum dosyasını indiriyoruz ve kurulum işlemlerini tamamlıyoruz.
Visual Studio programını açıp “New Project” penceresine geldikten sonra “Templates” bölümü içerisinde karşımızda ek olarak “.NET Core” geldiğini göreceğiz. .NET Core ile platform bağımsız (Windows/Linux/OS X) Web Uygulamaları (MVC) ve Konsol Uygulamaları geliştirebiliriz.
Bir web uygulaması geliştireceğimiz için ASP.NET Core Web Application (.NET Core) seçip devam ediyoruz.

Karşımıza çıkan seçenekler arasından “Web Application” seçmemiz durumunda bir web uygulaması için gerekli olan alt yapısı ve örnek sayfalar hazır olarak gelecektir. Empty seçmemiz durumunda ise boş bir proje şablonu oluşacak ve gerekli yapıyı bizim hazırlamamız gerekecektir. Web Application seçerek devam ediyoruz.

Projemizin oluşması tamamlandığında aşağıdaki gibi bir html dosyası bizi karşılayacaktır.

 

Arşivler

X