Yazılım Öğrenene Fırsat Çok

yazilim-ogrenene-firsat-cok
Kariyer

Yazılım Öğrenene Fırsat Çok

Hürriyet İK’dan Deniz Türsen’in haberine göre; geleceğin meslekleri ile ilgili yapılan pek çok araştırmada yazılımcılar listelerin ilk sıralarında yer alıyor. Teknolojideki gelişmelerin hayatın her alanını etkilediği günümüzde kendini yeterince geliştirebilmiş bir yazılımcı dünyanın herhangi bir yerinde iş bulabiliyor.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 5.500 kişi bilgisayar mühendisliğinden mezun oluyor. Bilgisayar Mühendisleri Odası’ndan alınan son 35 yılın kayıtlarına göre, Türkiye’de bugüne kadar bilgisayar ve ilgili mühendislik bölümlerinden mezun olanların sayısı 60 binin üzerinde. 2015’te bilgisayar ve bilişim ile ilgili lisans programlarına yapılan toplam yerleştirme 14 bini aşıyor.
Bilgisayar ve Bilişim ile İlgili Lisans Programlarına Yapılan Toplam Yerleştirme (2015)
​Bölüm
Öğrenci Sayısı
Bilgisayar Mühendisliği
7.896
Yazılım Mühendisliği
914
Bilişim Sistemleri Mühendisliği
675
Diğer lisans bölümleri
4.759
TOPLAM
14.244

Dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015 Haziran ayında yaptığı bir açıklamada acilen 70 bin bilişim uzmanına ihtiyaç olduğunu belirtmişti. Işık, bu rakamın 2023’e kadar 300 binin üzerine çıkacağını aktarmıştı. Bilişim sektörü de her yıl büyümeye devam ediyor. Türk Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) açıkladığı 2015 yılı bilgi ve iletişim teknoloji sektörü pazar verilerine göre, sektör bir önceki yıla oranla %18 büyümeyle 83,1 milyar TL büyüklüğe ulaştı. İstihdam rakamı, %26’sı kadın çalışan olmak üzere 113 bin kişi oldu. İhracat ise 2,2 milyar TL’ye ulaştı. Toplam ihracatın 1,3 milyar TL’sini yazılım oluşturdu. Yazılım ihracatı 2014’e oranla %49 büyüdü.
​BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR
Yani, verilere bakıldığında bilişim sektöründe yukarıya doğru bir ivme yakalanmış durumda. Ancak uzmanlara göre bu rakamlar hiç de yeterli değil. Nüfusun 80 milyon civarında olduğu Türkiye’de çok daha büyük bir potansiyel var. Bu veriler aynı zamanda Türkiye’nin yeterince çok yazılım üreten bir ülke olmamasının da bir nedeni.
Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, “Türkiye’de 200 bin civarında ulaşılması halinde milyar dolarlık teknoloji şirketleri ortaya çıkabilir” diyor. Oysa, yeterli sayıda yazılımcı olmadığı zaman yeni bir ürün geliştirme ihtimali de azalıyor. Kod yazımının ilkokul çağlarından itibaren öğretilmesi, bu noktada çok önemli… Çünkü yazılımcılığın altyapısını alan bir kişi, ileride doktor ya da bir bankacı bile olsa, öğrendiği bilgileri mesleği ile birleştirerek, farklı bir yazılım geliştirme potansiyeline sahip olabiliyor. Türkiye’de özellikle veriyi iyi anlayan insanlara çok ihtiyaç duyuluyor.
Bunun yanında, tüm insanların hayatlarının içinde olan otomobiller, beyaz eşyalar, televizyonların akıllanmaya başlamasıyla, nesnelerin interneti konusu giderek daha çok önem kazanıyor. Bu noktada sadece kodlama değil; tasarım, kullanıcı deneyimi gibi konular da gündeme geliyor. Tüm dünyada bu prensipleri bir araya getirebilen yazılımcılara her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyuluyor.
ANALİTİK DÜŞÜNEBİLMELİ
Yazılımcı olabilmek için bilgisayar mühendisi olmak şart değil, ancak kişinin kendini matematik ve mantık konularında çok iyi geliştirmiş olması gerekiyor. Cavit Yantaç, bunun en iyi örneklerinden biri. İşletme okuyan, üzerine işletme masterı yapan Yantaç, çok keyif aldığı için yazılımcı olarak çalışmaya başladığını söylüyor.
Kod yazmaya henüz 9 yaşındayken merak saran Yantaç, bir yazılımcı olabilmek için yaştan çok kişinin ne kadar analitik bir altyapısı olduğunun önemine değiniyor. Matematik, mantık konularında kendini iyi geliştirmiş bir kişi, kodlamayı rahatça öğrenebiliyor. Bu, gerçek anlamda bir yazılım mimarı olmak için yeterli olmasa da çalışan, işinin bir parçası olarak kod yazabiliyor.
Bilgisayar mühendislerinin aldığı 4 yıllık eğitim ise onlara kariyerlerinde çok iyi bir esneklik veriyor. İstedikleri zaman mobil uygulama yazabiliyor, isterlerse bir bankanın uygulamasını geliştirip, bir oyunun yaratıcısı olabiliyorlar. Bunun yanında, bankalarda, Telekom şirketlerinde, sigorta şirketlerinde, sigorta şirketlerinde, yazılım evlerinde ya da startuplarda iş bulabiliyorlar.
YAZILIM İSTİHDAMI SÜRECEK
İTÜ Teknokent ve ODTÜ Teknokent bünyesinde bulunan ve toplamda 1000’i aşkın yazılımcının çalıştığı 15 farklı şirkete yazılımcı istihdamını sorduk. Gelen cevaplara göre;Katılımcıların hemen hepsi 2017’de kadrolarına yeni yazılımcılar katmayı hedefliyorlar.
Ancak çoğu, aradıkları özelliklere sahip yazılımcıları rahatlıkla bulamıyorlar.
Katılımcılara göre bugün Türkiye’de yazılımcılar için yeterli iş fırsatı bulunuyor.
Firmaların tümü, gelecekte de yazılımcıların rahatlıkla iş bulabileceklerini ve ihtiyacın arttığını belirtiyorlar.

Anket cevaplarını yorumlayan ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, teknolojiyi iş süreçlerinin kalbine koyan şirketlerin bir adım öne geçeceğini vurgulayarak, “Buzdolaplarından uçaklara kadar yazılım artık her alanda kullanılıyor. Önümüzdeki yıllarda da hayatımızda daha fazla yer bulacak ve bu alandaki nitelikli insan kaynağına duyulan ihtiyaç artarak devam edecek” diye konuşuyor.
İTÜ ARI Teknokent Operasyon Grup Başkanı Gökçe Tabak ise yazılımcılar için Türkiye’de kesinlikle yeterli iş fırsatı olduğunu belirterek, “Ancak günümüzde firmaların aradığı yazılımcıların özellikleriyle, yazılım alanında çalışmak isteyen kişilerin sahip olduğu bilgi ve donanım arasında farklar bulunuyor. Öernek olarak, yazılım alanında çalışmak isteyenlerin özellikle sektörde aranan programlama dillerini bilmemeleri, güncel proje yönetimi süreçleri hakkında bilgili olmamaları gibi problemler, istihdam edilme zorlukları yaratıyor” diye konuşuyor.

Kaynak: Hürriyet İK
Haber: Deniz TÜRSEN

 

Arşivler

X