Yetenek Yöneticisi Ezgi Üreten: “İş hayatındaki kapıları açmak sizin elinizde”

Ezgi Üreten
Kariyer

Yetenek Yöneticisi Ezgi Üreten: “İş hayatındaki kapıları açmak sizin elinizde”

Bilge Adam Bilişim Grubu;  Yazılım, Altyapı, Dijital, Uzman Kaynakları, Akademi ve Girişim Ofisi iş birimleriyle hizmet sunuyor. Bilge Adam Akademi mezunları, aldıkları uygulamalı eğitimlerle kariyer hedeflerine bir adım daha yaklaşmış oluyorlar.
Bilge Adam, “CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri” seminerleri ile mezunlarına iş dünyasındaki ilk profesyonel adımlarında destek oluyor. Uzman Kaynakları biriminin oluşturduğu CV bankasında, mezunların özgeçmişleri değerlendiriliyor.
Bilge Adam Uzman Kaynakları Yetenek Yöneticisi Ezgi Üreten, “Herkese iş imkânı sunmak gibi bir lüksümüz maalesef yok. Ama talep edilen niteliklere uygun durumda olan her başvurunun değerlendirileceğini ve önerileceğini net olarak ifade etmek mümkün. Mezunlarımız bizim için çok önemli ve her zaman ilk baktığımız yer mezun datamız oluyor” diyor.
Peki, özgeçmişler nasıl değerlendiriliyor? Uzman Kaynakları birimi ne yapıyor? Adaylarda aranan temel özellikler neler? “Potansiyel bir aday” olmak için ne gerekiyor? Uzman açığının en fazla olduğu sektör hangisi? Ezgi Üreten, merak ettiğimiz tüm bu soruların cevaplarını veriyor.
– Sizi tanıyabilir miyiz?
Yaklaşık 7-8 sene IBM’de sistem tarafında operasyon ağırlıklı çalıştım. Daha sonra Bilge Adam ile Uzman Kaynakları birimi hakkında görüşmeler başladı ve yoluma burada devam etme kararı aldım. İki yıldır Yetenek Yöneticisi pozisyonunda görevimi sürdürüyorum.
– Bilge Adam Uzman Kaynakları hakkında bilgi verebilir misiniz?
Uzman kaynakları; seçme, yerleştirme, yetenek yönetimi, dış kaynak (Outsource) tarafıyla ilgileniyor. Müşterilerimiz bizden eleman talebinde bulunuyorlar. Biz de gelen bu talepleri analiz ediyoruz. Bilişim tarafında deneyimli, teknik ve kişisel donanımları ile kurumsal bir çatı altında çalışabilecek ve aynı zamanda kendi kadromuza da dahil edebileceğimiz adaylarla görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Yaptığımız işi aslında ‘Head Hunter’lık olarak düşünebilirsiniz. Çünkü müşterilerin beklentisi yetenekli adayları bulmamız yönünde. Yetenek; parlayan bir CV olmalı. Uzman, nitelikli dış kaynak sağlama konusunda ise 6 ay ila 1 yıllık dönemsel sözleşmelerle müşterilerle anlaşmalar gerçekleştiriyoruz.
– Nasıl anlaşmalar bunlar?
Mesela müşteri .NET Developer ihtiyacı olduğunu belirtiyor. 4 kişilik bir ekibi olduğunu ve bu ekibe dahil olacak 5. adayı aradığını söylüyor. İlk olarak müşteri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştiriyoruz, ihtiyaçlarını anlatmasını istiyoruz. Talepler dinlendikten sonra çalışmalara başlıyoruz. Kıdemli, Mid-Level, Junior seviyelerindeki adayları mercek altına alıyoruz. Genelde dış kaynak taleplerinde yetiştirilmek üzere pozisyonuyla aday talebinde bulunan olmaz. Uzman kaynağı talebi asgari Junior seviyesiyle başlar ve onda dahi tecrübe aranır.
– Adayı bulduktan sonra süreç nasıl işliyor?
Adayı maaşı, sosyal imkânları kısacası tüm hakları ile kadromuza dahil ediyoruz.  Ancak işi gereği dışarıda, müşterinin yanında danışmanımız olarak çalışmaya başlamasını istiyoruz. İşte biz bu hizmetimize dış kaynak (Outsource) hizmeti adını veriyoruz.
– Peki, belirlenen süre dolduktan sonra ne oluyor?
Genelde adaylar bana, “6 ay sonra ne olacak, işten mi çıkarılacağım?” şeklinde sorularla geliyorlar.  Endişeye kapılıyorlar. Güvenebilecekleri, sürdürülebilir bir işte yer almak istiyorlar. Oysa ki düşündükleri gibi olmuyor. Proje bittikten sonra kişi eğer memnun kalınan bir adaysa, iç kadromuza geri dönüş yapıyor. Bilge Adam bünyesinde uygun projelerde değerlendiriliyor. Dış kaynak talepleri doğrultusunda yeni projelerde görev almak üzere yeniden outsource olarak yönlendiriliyor. Dış kaynak deyince akla sadece firma yerinde çalışan uzman kaynağı  geliyor. Yanlış bir algı. Firma yerinde olacağı gibi bu destek uzaktan da gerçekleşebiliyor. Özellikle yazılım bazında çalışmalar bu şekilde yürütülüyor. Yazılım alanını kategorize etmek gerekirse; uzun dönemli, anahtar teslim ve Bilge Adam içinde ürün haline getirilen üç çeşit proje var.
– Sistem tarafında da durum aynı mı?
Altyapı – sistem tarafı biraz daha farklı işliyor. Dış kaynak taleplerinde görevlendirilen adaylar haftanın 5 günü, müşterinin yanında olmak zorundalar. Orada kullanılan sisteme hâkim olabilmek için kullanıcıyla temas içinde olmaları gerekiyor.  Bir de Sistem & Network Birim Müdürümüzün ekibinde bulunan, yönetilen hizmet ve bakım-destek projelerinde yer alan arkadaşlarımız var. Yarı zamanlı çalıştıkları için onlara da “Kısmî Outsource” diyoruz. Müşteri memnuniyeti için önemli işlere imza atıyorlar. Ben de görevimin bir parçası olarak, aylık periyotlarla hem yazılım hem sistem-network birimleri için müşteri ziyaretleri gerçekleştiriyorum. “Müşteri ne talep ediyor?”, “Hizmetimizden memnun mu?”, “İşi geliştirmek için artı olarak neler yapılabilir?”, “Görevlendirilen uzman ne durumda?”, “Motivasyonu nasıl?”, “Tüm bu süreci nasıl yönetiyor?” gibi konularda her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak istiyorum.
“MEZUNLARIMIZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

–  Bilge Adam Akademi yıl binlerce mezun veriyoruz. Mezun öğrencilerimizle de görüşmeler gerçekleştirdiğinizi biliyoruz. Tam olarak bu sistem nasıl işliyor?
Bilge Adam Akademi’den mezun olan öğrencilerle, yılın belirli zamanlarında bir araya geliyoruz. Özellikle Yazılım ve 2017 yılı itibariyle Sistem & Network mezunlarımızla ilgili çalışmalarımıza başladığımızı belirtmeliyim. Öğrencilerin eğitmenlerinden aldığımız referanslar çok önemli. Gelecek vaat eden kişilerse, onlarla tanışıyorum. Belki hemen olamayabilir ama 6 ay ya da 1 yıl sonra o kişi bizim için potansiyel aday haline geliyor.
– “Potansiyel aday” derken neyi kastediyorsunuz?
Öğrenciler dış piyasayı tanımıyorlar. İK tarafında nelere dikkat edildiğini kestiremeyebiliyorlar. Kişi kendini geliştirmeye açıksa, bunu konuşurken de rahatça ifade edebiliyorsa, sonraki süreçte bir projeye dahil edildiğinde “işi yürütebilecek bir aday” izlenimini veriyorsa ve güven oluşturabildiyse potansiyel adaydır bizim için. Bununla birlikte Bilge Adam’da eğitim almış ama 6 aydır bir tane projeye dahi el sürmemiş, yeni teknolojilerle ilgilenmemiş bir kişiyse, gelecek vaat eden bir aday statüsünde maalesef olamıyor. Ayrıca, periyodik olarak bilgilerin güncellemesi de şart. Bu noktada da adaylarımızdan bilgi akışı bekliyoruz.
– Bilge Adam Akademi bir eğitim kurumu. İşe yerleştirme ya da yönlendirme gibi bir misyonla yola çıkılmadı. Bu zaman zaman yanlış anlaşılmalara yol açıyor mu sizce?
Evet. Bilge Adam Akademi bir eğitim kurumu ancak Bilge Adam Bilişim Grubu tarafında da uygun yetenekler aranıyor. Bunun anlaşılması gerekiyor. Öğrencilerimize her fırsatta şunu söylüyorum: Bilge Adam Akademi’de aldığınız eğitim, iş hayatındaki yolunuzu açar, kariyeriniz için hedef belirlemenizi sağlar, kapıları aralar. Ancak bu kapıyı açmak sizin elinizdedir. Binlerce öğrencimiz var, biz yetenek arıyoruz. Yetiştirilmek üzere alınan adaylar genelde rakiplerini geride bırakan, “Ben buradayım” diyenler oluyor. Herkese iş imkânı sunmak gibi bir lüksümüz maalesef yok. Ama talep edilen niteliklere uygun durumda olan her başvurunun değerlendirileceğini ve önerileceğini net olarak ifade etmek mümkün. Mezunlarımız bizim için çok önemli ve her zaman ilk baktığımız yer mezun datamız oluyor.
– Peki, Bilge Adam Akademi’den mezun olan bir öğrenci, tecrübe anlamında nerede duruyor?
Bilge Adam Akademi’de eğitimler uygulamalı ve kişinin kendisini geliştirmesini sağlayacak şekilde tasarlandı. Öğrenciler, eğitimleri boyunca kendilerini, iş dünyasına hazırlayan projelerin içinde buluyorlar. Dolayısıyla her biri Junior Uzman seviyesinde eğitimini tamamlamış oluyor.
“İŞ GÖRÜŞMELERİNDEKİ SORUNLARIN KAYNAĞI GENELLİKLE İLETİŞİM BOZUKLUĞU”

– Görüşmeye davet ettiğiniz adaylarda aradığınız temel özellikler neler?
Adayın teknik tarafı ne kadar iyi olursa olsun, İK ile gerçekleştirilen görüşmelerde olumsuz olarak değerlendiriliyorsa çok da şansı yok demektir. Genelde sorunun kaynağı iletişim bozukluğu oluyor. İletişimden kastımız; adayın görüşmelerde çok akıcı, sürükleyici konuşması değil, sorulan sorulara net bir cevap verebilmesi aslında. Tüm bunlar gerekli bir teknolojiyi bilmemenin yarattığı etki kadar olumsuz bir faktör yaratabiliyor. Sözlü iletişim kadar önemli olan bir diğer konu da kullanılan beden dili. Bir aday hakkında profesyonel ilk izlenimler görüşmenin 4-5 dakikası ardından verilebiliyor. Bu nedenle adayların beden dilini nasıl kullandığı da oldukça önemli… Kılık kıyafet, tokalaşma, göz teması vs. gibi konulara dikkat etmek gerekiyor.
– Dış kaynak olarak görevlendirilen uzmanların motivasyonu adına ne yapıyorsunuz?
Çalışanlarımızı proje takvimlerini de dikkate alarak, aksamaya yol açmayacak şekilde yemeğe çıkarıyor, çeşitli aktivitelerle onların yanında olduğumuzu hissetiriyoruz. Doğum, doğum günleri, evlilik yıldönümleri gibi özel günlerde tebriklerimizi iletiyor, küçük hediyelerle onların bu anlarını paylaşıyor ve bizim için çok değerli olduklarını her fırsatta gösteriyoruz. Ailemizin gücünü herkesin hissetmesi noktasında daha yoğun katılımlı aktiviteler de gerçekleştiriyoruz.
– Bir de Seçme – Yerleştirme hizmeti var. Bu konudaki detaylar nelerdir?
Burada firmalar bizden sadece kendi bünyelerinde çalıcak olan doğru adayı bulmamızı istiyor. Müşterinin belirttiği özelliklere uyan adaylarla teknik mülakat yapıyor ve ardından oluşturduğumuz listeyi sunuyorum. Beğendikleri uzmanlarlarla görüşmelerini sağlıyorum. Firmalar uygun buldukları adayı, yıllık brüt maaşının belirli bir yüzdesini hizmet bedeli olarak ödeyerek kendi kadrosuna dahil ediyor.
“İNGİLİZCE KANAYAN YARAMIZ”

– Teknolojiyi, piyasayı yakından takip ediyorsunuz. Uzman açığı en çok hangi sektörlerde?
Network alanında ciddi bir açık var. İngilizce gerçekten de bizim kanayan yaramız. Eğer ki bir firma bizden sistem ya da network admini talep ediyorsa; akabinde muhakkak “Ezgi Hanım lütfen İngilizce de bilsin” diyor. Çünkü görüştüğümüz firmalar, yurtdışı bağlantıları, şubeleri olan global firmalar oluyor. Sistem & Network tarafında, İngilizce olmazsa olmaz haline geldi. Teknik Destek Uzmanı (TDU) olan bir kişinin ek olarak İngilizce bilmesi kariyer hayatında hızlı bir sıçrayışa neden oluyor. Yazılım alanındaki, .NET Developer adaylarında, beraberinde MVC, Entity Framework gibi yan tekenolojileri kullananların sayısı çok az. Kişi .NET Developer olarak geliyor ama örneğin MVC’yi hiç duymamış olabiliyor.
– CV hazırlama ve mülakat teknikleri üzerine etkinlikler de düzenliyorsunuz…
Seminerler düzenliyoruz. Bunu bir nevi “Kariyer Günleri” olarak düşünebilirsiniz. CV hazırlama teknikleri ile ilgili onları bilgilendirmeye çalışıyorum. Bazen öğrenciler CV’lerini gönderiyorlar, bu konuda yanlış anlaşılmalar da oluyor. CV’yi birebir ben düzenlemiyorum. Eksikleri noktasında onlara sadece yol gösteriyorum.  Mülakatlarla ilgili çok fazla soru geliyor. Kişiler günlük hayatlarındaki heyecanlarını, karakteristik özelliklerini mülakatlarda ortaya koyma çabası içine o kadar çok giriyorlar ki bu durum onların teknik becerilerinin geride kalmasına neden oluyor.  Bu konuda nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini anlatıyorum. Uzman Kaynakları tarafında yaptığım görüşmelerden örnekler de sunarak onlara bilgi veriyorum.
– Seminerlere herkes katılabiliyor mu?
Evet, dışarıdan katılım da oluyor. Ama kontenjan sınırlı olduğu için öncelik öğrenci ve mezunlarımıza veriliyor.

 

Arşivler

X