YÖK Geleceğin Mesleklerine Yöneliyor

yekta-sarac
Kariyer

YÖK Geleceğin Mesleklerine Yöneliyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, gelecek yıl yükseköğretim sistemini ve Türkiye’yi yeni mesleklerle tanıştıracaklarını söyledi.
Türkiye’de toplam nüfusun %68’inin 15-64 yaşlar arasında çalışma çağında olduğuna işaret eden Saraç, nüfusun %23,4’ünün 15 yaşından küçük, %9’unun ise 65 yaş ve üzeri kişilerden oluştuğunu aktardı. Saraç, Türk yükseköğretimi olarak Türkiye’nin yakaladığı demografik fırsat penceresi avantajını iyi değerlendirmek gerektiğini vurgulayarak, “Yükseköğretim politikalarını oluştururken bu altın çağı aklımızda tutmaktayız” dedi.
GELECEĞİN MESLEKLERİ
Saraç, Endüstri 4.0 olarak da adlandırılan kavramın, nesnelerin interneti ve yapay zekâ gibi yeni nesil teknolojilerin endüstriyel makinelere entegre edilmesini hedeflediğini anlattı. Saraç, “her şeyin interneti” olarak da değerlendirebilecek bu çalışmaların, büyük veri analitik araçlarını da kullanarak, makineler arasındaki iş birliğinin verimliliğini, ürün ve hizmet kalitesini artırmak adına yeni üretim metotları oluşturmayı hedeflediğini söyledi. Saraç, böylece birçok yeni meslek tanımının da hayata girdiğini söyledi.
Ülkelerin, bu alandaki çalışmalarını “endüstriyel internet”, “ileri üretim programları”, “akıllı üretim liderliği koalisyonu”, “toplum 5.0 planı” ve “inovatif İngiltere” gibi isimlerle sürdürdüğüne değinen Saraç, şunları kaydetti:
“Dördüncü sanayi devrimi ile birlikte yapay zekâ ve makine öğrenimi, robotik, nanoteknoloji, genetik ve biyoteknoloji gibi daha önce ayrışmış olan alanlardaki gelişmeler artık hep birlikte gelişmekte ve birbirlerini güçlendirmektedirler. İş ve akademi dünyasının verilerine göre, 2022’ye kadar olan süreçte teknolojiye bağlı gelişen veri analistleri ve veri bilimciliği, yazılım ve uygulama geliştiriciliği, e-ticaret ve sosyal medya uzmanlığı gibi mesleklere talep artacak.
HANGİ MESLEKLER ORTAYA ÇIKACAK?
Dünya Ekonomik Forumu’nun 2018 yılı raporunda yer alan araştırmalar, önümüzdeki 4 yıl içinde yapay zekâ ve makine öğrenimi uzmanlığı, büyük veri uzmanlığı, bilgi güvenliği analistliği, insan-makine etkileşimciliği tasarımı, robotik mühendislikler ve blok zinciri uzmanlığı gibi yeni teknolojileri anlama ve bunları uygulamaya yönelik mesleklerin de ortaya çıkacağını belirtiyor. Dünya Ekonomik Forumu bu raporu çeşitli şirketlerde 15 milyondan fazla çalışan ile yaptığı analizlerle ortaya koymuştur.”
Saraç, Dünya Ekonomik Forumu tarafından matematik, fen, bilgi ve iletişim teknolojileri, finans ve kültürel okur-yazarlık yeteneklerinde gelişmenin ana hedef olarak gösterildiğini hatırlattı. Saraç, artık, okur-yazarlık kavramının bilinen anlamından farklı bir mahiyete büründüğünü vurguladı. Saraç, burada klasik anlamdaki okur-yazarlıktan farklı olarak bilişim, kültür, finans gibi konularda ilgili alanın temel işlemlerini yürütebilmek ifade edildiğini aktardı.
Kaynak:Hürriyet​

 

Arşivler

X