Geliştiriciler için Chrome Eklentileri
Geliştiriciler için Chrome Eklentileri
Eğer bir geliştiriciyseniz ve tarayıcı olarak Chrome’u tercih ediyorsanız, tarayıcınızın yeteneklerini artırmanın zamanı geldi. Farklı programlar kullanarak yaptığınız bir çok işi bu eklentiler aracılığıyla yapabilir, hız ve zaman kazanabilirsiniz.
1- Web Developer
Bu eklenti bir web geliştiricisi için gerekli ne varsa hepsini barındırıyor diyebiliriz. İster arayüz geliştiricisi olun, ister yazılımcı bu eklentiyi kesinlikle kurmalısınız. JavaScript pasife alma, CSS düzenleme, sayfa çözünürlüğü ayarlama, önbellek temizleme, renk seçim paleti ve cetvel gibi bir çok özellik bu eklenti de mevcut.
2- FireBug Lite For Chrome
Firefox’un en popüler geliştirici eklentilerinden biri olan FireBug’ın Chrome için hazırlanmış lite sürümü. Chrome içerisinde gelen Developer Tools sizin için yeterli gelmiyorsa FireBug eklentisi ile daha zengin bir kullanıma sahip olabilirsiniz.
3-Lorem Ipsum Generator (Default Text)
Özellikle test kullanıcıları tarafından tercih edilen bu eklenti tek bir tıklama ile istediğiniz ölçülerde rastgele metinler (lorem ipsum metinleri) üretmenizi sağlıyor. Bu eklenti ile istediğiniz paragram ve cümle sayısına göre metinler oluşturabilirsiniz.
4-Corporate Ipsum
Bir diğer Lorem Ipsum alternatifi olan Corporate Ipsum eklentisiyle de rastgele metinler üretebilirsiniz. Lorem Ipsum eklentisinden farklı olarak üretmiş olduğunuz metinler Lorem Ipsum metinleri değil biraz daha anlamlı İngilizce metinler olacaktır. Corporate Ipsum ile oluşturmak istediğiniz metindeki kelime sayısını seçebilirsiniz.
5-Form Filler
Yet Another’dan daha yetenekli olan bu eklenti ile bir web sitesindeki formlara ait tüm alanları tek bir tıklama ile her seferinde farklı veriler oluşturacak şekilde doldurabilirsiniz. Test işlemi yapan kullanıcılar olan için çok değerli olacağını düşündüğümüz bir eklenti.
6-Awesome Screenshot
Tarayıcınızda açık bir sayfanın (web sitesinin) bir kısmının veya tamamının ekran görüntüsünü alabilirsiniz. Sıradan bir ekran görüntüsü alma eklentisine ek olarak görüntü üzerinde çizim yapabilir, notlar alabilir ve vurgulanması gereken alanları seçebilirsiniz.
7-WhatFont
WhatFont ile web siteleri üzerinde kullanılan fontları ve bu fontların stillerini detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
8-Stylebot
Web sitenizi tasarlarken hangi fontu kullanacağınıza, boyutlarına veya renklerine karar veremiyorsanız bu eklenti tam size göre. Stylebot ile Google Chrome üzerinden font ve css değişiklikleri gibi canlı değişiklikler yapabilirsiniz.
9-Window Resizer
Tarayıcı pencere boyutunu istediğiniz ölçülere getirmek için bu eklentiyi kullanabilirsiniz. Özellikle Css ile responsive tasarımlar hazırlayan bir arayüz geliştiricisi için çözünürlük değiştirme işlemini oldukça basit hale getiriyor.
10-ColorZilla
Web tasarımcıların sıklıkla kullandığı renk seçme eklentisidir. ColorZilla renk seçim paleti, damlalık ve gradient oluşturma aracı gibi bir çok özellikle birlikte gelir.
11-JSONView
Tarayıcı üzerinde JSON dosyalarını daha okunaklı ve renklendirilmiş bir şekilde görmenizi sağlar.
12-XML Tree
Tarayıcı üzerinde XML dosyalarını daha okunalı, renklendirilmiş bir şekilde görmenize ve Xpath kullanmanıza olanak sağlar.
13-Pretty Beautiful Javascript
Tarayıcı üzerinde Javascript (jQuery vb.) uzantılı dosyaların daha düzgün bir şekilde görünmesini sağlar. Bu eklenti ile sıkıştırılmış .min.js dosyaları dahil tüm javascript dosyalarını daha okunaklı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz.
14-Postman
Özellikle back-end geliştiriciler için vazgeçilmez olan Postman en çok kullanılan eklentilerden bir tanesidir. Postman ile API taraflı POST, GET vb. tüm testlerinizi hızlı bir şekilde yapabilir ve test sonuçlarına göre uygulamanızı analiz edebilirsiniz. Postman ücretsiz bir eklenti olmakla birlikte Jetpacks adında ek özellikler sağlayan ücretli bir sürümü de mevcut.
15-DHC Rest Client
Postman alternatifi olan bu uygulama ile web uygulamalarınıza GET, POST vb. istekler gönderebilirsiniz. Uygulamanın ek parametre gönderme, geçmişi saklama gibi detaylı bir çok özelliği mevcut.
16-Clear Cache
Bu eklenti ile bulunduğunuz sayfadaki web sitesine ait çerez, form verileri, geçmiş ve local storage gibi tüm önbellek verilerini temizleyebilirsiniz.
17-Page Ruler
Sayfa tasarımlarınızda ince işçilik çalışmayı seviyorsanız bu eklentiyi de seveceksiniz demektir. Page Ruler ile tarayıcı üzerinde aynı Photoshop programında olduğu gibi bir cetvele sahip olacaksınız.
18-Web Developer Checklist
Tek bir tıklama ile web sitenizdeki kodlama hatalarını, meta etiketleri, eksik tanımlamaları vb. neredeyse client taraflı tüm yazılımsal eksiklikleri kontrol eden mükemmel bir eklenti.