BAE Hakkında 7 Şaşırtıcı Bilgi

bae-hakkinda-7-sasirtici-bilgi
Yazılım

BAE Hakkında 7 Şaşırtıcı Bilgi

Birleşmiş Arap Emirlikleri’nin (BAE), 4. Sanayi Devrimi için ulusal bir strateji geliştirme niyetini duyurduğu geçen yılki toplantıdan on iki ay sonra, bu vizyonunu gerçekleştirme yolunda önemli adımlar atıldı:
1. Dünyanın ilk Yapay Zekâ Bakanı ilk tanışın: Ulusal stratejisini, Eylül 2017’de ilan edilen 4. Sanayi Devrimi üzerine inşa eden BAE, yenilikler ve güncel teknolojilerde küresel bir merkez haline gelmek için gereken yetenekleri görevlendirdi. Ataması yapılan 6 yeni bakandan biri de dünyanın ilk Yapay Zekâ Bakanı olan 27 yaşındaki Ömer Bin Sultan Al Olama’ydı.
​2. Havayla çalışan trenler ve uçan taksi: BAE, Elon Musk’ın Abu Dhabi ile Dubai arasındaki seyahat süresini 12 dakikaya indirebilecek “Hyperloop One” projesinde olduğu gibi taşımacılıkta devrim yaratacak başka büyük adımlar da atıyor. Bu yoldaki bir planları da dünyanın ilk taksi dronelarını tanıtmak… İlk denemesi başarılı olan Alman firması Volocopter ile çalışılan Dubai’de, önümüzdeki 5 yıl içinde insanların yakınlardaki bir Voloport’tan uçan taksi ile seyahat etmesini planlanıyor.​

3. Milyarlarca Dolar eğitime harcanıyor: Hyperloop tünelleri veya droneports gibi zor altyapı projelerine yatırımın yanı sıra, ülkede en büyük değişim eğitim ve sosyal kalkınma alanında yaşanıyor. Ekim 2017’de BAE, Ortadoğu’daki genç insanlara bilgisayar programlama becerileri kazandırmak için “One Million Arab Coders” projesini duyurdu. Dahası, Kasım 2017’de açıklanan yeni resmi bütçede, hükümet harcamalarının %43,5’i sosyal kalkınmaya ayrıldı. Bunun %17,1’i ise eğitimden oluşuyor.
4. Robocop’lar yükselişte: BAE’nin acil müdahale kabiliyetini artırma planları, Dubai polisini hava motosikletleri (Hover Bike) ile trafiğe katmak için yapılan son duyurudan çok daha derine iniyor. Dubai ayrıca, bu yıl ceza verebilme ve yüz tanıma yoluyla insanları belirleme kapasitesine sahip bir robot polis yaptı. Bu pilot proje, 2030 yılına kadar tüm pozisyonların %25’inde robotların yer alabileceği bir stratejide ilk adım olarak görülüyor. Gelecekte, Dubai’de bir itfaiyecinin yüksek binalardaki yangınlarla mücadele edebilmek için bir sırt roketi kullandığını görebilirsiniz.​

5. Online alışveriş Körfez’i birleştiriyor: Dünyanın en büyük alışveriş merkezinin bulunduğu BAE, bölgenin en tanınmış yerli internet markasının da sahibi. Kısa bir süre önce Amazon tarafından 580 milyon Dolar’a satın alınan souq.com, Suudi Arabistan gibi yeni pazarlara yöneliyor. Bu arada, yerel e-ticaretin liderlik konumunu korumak ve daha fazla yabancı yatırım çekmek amacıyla, MENA bölgesinin dijital ticarete yönelik ilk serbest bölgesi açıldı.
6. Dubai’de bir ofis binasının tamamı 3D baskı ile inşa edildi: 2700 metrekarelik bir binanın, dünyada bir ilk olarak, sadece 17 gün ve 18 kişi ile inşa edilmesi başarıldı. Aynı oranlarda konvansiyonel bir binanın inşası, yarısı kadar daha fazla çalışan gerektirirdi. Halen Dubai Gelecek Vakfı’na ev sahipliği yapan mekân; yakında sergiler, seminerler ve diğer etkinliklerde kullanılacak.
7. Dünyanın ilk “Blockchain” şehri: Emirlik, 2017 yılının çoğunu, “Blockchain” sisteminin hangi seviyede devlet hizmetlerini güçlendirebileceğini değerlendirecek pilot projeler hazırlayarak geçirdi. Yeni teknolojilerin uygulanabileceği başlıca hizmetler ise vize başvuruları, fatura ödemeleri, lisans yenilemeleri, sağlık kayıtları ve emlak işlemleri oldu. Ayrıca, özel sektörü de teşvik etmek için yarışmalar ve ödüller ile paralel bir çaba başlatıldı.

​Kaynak: Weforum.org

 

Arşivler

X