Üniversitelilerin Hedefi Girişimcilik

girisimcilik-ekosistemine-bakis
Kariyer

Üniversitelilerin Hedefi Girişimcilik

Adgager ve İTÜ ARI Teknokent’in iş birliğiyle yapılan araştırma, Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin girişimcilik ekosistemine bakışını gösteriyor. 1011 lisans öğrencisinin katılımıyla hazırlanan rapora göre öğrencilerin %65’i mezun olduktan sonra girişimci olmayı hedefliyor.

Girişimci olmayı hedefle​yenlerin %33’ünün sektör içinde başarı elde edeceğine inandığı, yaratıcı bir fikrinin olduğu belirtilen raporda, öğrencilerin %75’inin girişimciliği öğrenilebilir olarak düşündüğü ve girişimcilik eğitimlerinin lise düzeyinde verilmesi gerektiğine inandığı ifade ediliyor. Girişimci olmak isteyen öğrencilerin %57’sinin girişim hedefi ise kendi işinin sahibi olmaktan geçiyor.
Kişi sayısı baz alındığında en çok bilinen kuluçka merkezi ise %77’lik bir payla İTÜ Çekirdek olurken, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması amacıyla oluşturulan destek programlarından en çok bilineni ise KOSGEB… Ayrıca girişimci olmak isteyenlerin %33’ü yaratıcı fikirlere sahip olduklarını düşünürken, %23’ü hayallerini gerçekleştirmek amacı ile girişimci olmayı istiyor.

Teknoloji Sektörü Ön Plana Çıkıyor
Girişimci olmak istemeyen katılımcıların ise %35’i girişimciliği riskli bulurken, yine %35’i girişimcilik ile ilgili herhangi bir fikre sahip değil. Girişim ekosistemi dışındaki kariyer hedeflerinde ise %49 ile özel sektör öne çıkıyor. Özel sektörü %25 ile kamu ve %20 ile yurt dışı takip ediyor.

Girişim hedefinde teknoloji sektörü %26’lık bir oranla diğer sektörleri geride bırakırken, bulut tabanlı teknolojiler, yapay zekâ, donanım, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik / artırılmış gerçeklik ve büyük veri öne çıkıyor.

Kaynak: Webrazzi
Haber: Arden Papuççiyan

 

Arşivler

X