BT Alanında İş Fırsatları

cv-deneyim-kurs
Kariyer

BT Alanında İş Fırsatları

​Yeni teknolojiler ve trendler, inşaattan bankacılığa, hazır giyimden ilaca pek çok sektörde köklü değişimler yaratıyor. Bu değişim rüzgârı işe alımları ve aranan pozisyonları da etkiliyor.
“Otomotiv dünyasında devrimsel değişimlerin yaşandığı bir dönemdeyiz” diyen Mercedes-Benz Türk İnsan Kaynakları Müdürü Betül Çorbacıoğlu, bu değişimler doğrultusunda yeni mezunlar için sunulan imkânların ve iş fırsatlarının birkaç yıl öncesine göre çok farklı olduğunu söylüyor.
Çorbacıoğlu’nun dikkat çektiği gibi otomotivde yeni teknolojilere birlikte yeni iş imkânları doğarken, yeni mezunlarda aranan nitelikler de eskiye göre farklılaşıyor. Yeni dönemde otomotivde komponent mühendisleri, iletişim teknolojileri uzmanları öne çıkıyor.
Çorbacıoğlu, “Teknolojinin gelişmesiyle araç içinde kullanılan elektronik komponentlerin sayısı artıyor. İleride komponentlerin programlanması ve tasarımı alanında kalifiye iş gücüne ihtiyaç artacak” diyor. Diğer sektörlerde de benzer değişimler yaşanıyor. Yeni teknolojilerin kullanımıyla hemen her sektörde yeni iş fırsatları ortaya çıkmış durumda. Peki, yeni dönemde yeni iş fırsatları hangi alanda olacak? Enerjiden bankacılığa, hazır giyimden ilaca kadar 12 farklı sektördeki iş fırsatları yeni mezunları ve üniversite öğrencilerini bekliyor.
BT ELEMANI ARANIYOR
Yeni mezunlara ve gençlere en fazla ihtiyacın olduğu sektörlerin başında bilişim var. Bilişim, departman olarak da otomotivden perakendeye kadar istihdam talebinin yoğun olduğu alanların başında yer alıyor.
Hemen her sektörün bilişim altyapısına ihtiyacının olması, bu alanda çalışacak yoğun bir uzman arayışını beraberinde getiriyor. Eleman.net verilerine göre her 10 şirketten en az 2’si bilişimle ilgili uzman ya da nitelikli çalışan arayışında. Bu da bilişimin 2016’da en çok istihdam sağlayan alanlarda olacağını gösteriyor.
Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, Türkiye’de bilişim sektöründe en çok aranan ilk 5 pozisyonun sırasıyla bilgisayar programcısı, teknisyen, web developer, web master ve web designer olduğunu belirtiyor. Mercedes-Benz Türk İK Müdürü Betül Çorbacıoğlu da son dönemde en çok ihtiyaç duyulan uzmanlıkların bilgi teknolojileri alanında ortaya çıktığını söylüyor. Bilişimde teknolojinin gelişimine paralel olarak yeni iş alanları da oluşuyor. Platin Bilişim genel Müdürü Ayhan Bamyacı, sektörde SEO uzmanı, SEM, veri tabanı yöneticisi, bulut bilişim mühendisi, sanallaştırma danışmanı, test danışmanı gibi yeni mesleklerin popülerliğini koruduğunu belirtiyor.
Bilişimde önümüzdeki dönemde iş fırsatlarının artacağı pozisyonların arasındaysa iş analisti, mobil uygulamalar uzmanı, dijital pazarlama uzmanı, mobil yazılım uzmanı, iş mimarisi uzmanı, iş zekâsı uzmanı, bulut mimarisi uzmanı ve M2M uzmanı pozisyonları öne çıkıyor.
MOBİL TEKNOLOJİLER YÜKSELİŞTE
Elektronik haberleşmede katma değerli servislerde faaliyet gösteren teknoloji KOBİ’lerinde de en büyük personel ihtiyacı BT alanında. Burada özellikle güncel yazılım dillerinde ve mobil uygulama geliştirme alanında kullanılan yazılım araçlarında ciddi açık söz konusu.
MOBİLSAD Başkanı Kerem Alkin, “4.5 G mobil geniş bant internetin hizmete girmesiyle birlikte HTML5 bilen personel ihtiyacı artıyor” diyor.
Bilişim ve mobil teknoloji şirketlerinde Android ve iOS yazılım uzmanları, web yazılım uzmanı, web dizayn uzmanı gibi bölümlerde de kalifiye insan kaynakları ihtiyacı yükselişte. Mobil hizmetler ve servisler sektörünün gelecek yeni teknolojiler için de uygulama alanında yeni personel ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca sosyal medya planlama, yönetim, içerik sağlama gibi alanlarda da personel ihtiyacı artıyor. Alkin, mobil katma değerli servisler alanında bu yılki istihdamın minimum %30’unun üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezunlar tarafından karşılanacağını belirtiyor. KOSGEB ve TÜBİTAK teknoloji alanında ilgili bölümlerden mühendis istihdam edildiğinde şirketlere ciddi personel destekleri sağlıyor.
E-TİCARETTE DURUM NE?
E-ticaret sektöründe de yazılım, sistem-altyapı operasyonları, mobil (iOS, Android), ürün yönetimi, web tasarım ve dijital pazarlama alanlarında çalışacak yetenekler aranıyor. Markofoni Grup İK Müdürü Selda Kayrak Kızıltan, “Bilgi teknolojileri, ürün yönetimi, kullanıcı deneyimleri (user experience), kullanıcı arayüzü (user interface), dijital pazarlama ve SEO (arama motoru optimizasyonu) alanlarında yeteneklere ihtiyaç duyuyoruz”             diyor.
Büyük perakende şirketlerinde de BT uzmanlarına büyük talep var. Adil Işık Group İK Direktörü Onur Nacak, perakende satıştan lojistiğe, BT’den tasarıma, İK’dan ürün yönetimine kadar birçok alanda fırsat olduğunu söylüyor. Nacak, “Perakende satış ekipleriyle MT programları kariyerlerine yeni başlayacak olan arkadaşlar için çok cazip. Buna yurtdışı satış kadroları da dahil” diyor.
Oxygen Consultancy Genel Müdürü Zeynep Doğul Aşar, özellikle perakende, hızlı tüketim, turizm, bankacılık-finans ve bilişimde şirketlerin yeni mezunlara yönelik birçok iş olanağı olduğunu belirtiyor.

Kaynak: GENÇ Capital

 

Arşivler