İngiltere ve ABD’de Kodlama Eğitimi

çocuk kodlama çalışıyor
Yazılım

İngiltere ve ABD’de Kodlama Eğitimi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, kodlama dersinin ilkokul ve ortaokulda seçmeli; liselerde zorunlu olması için Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Bilişim teknolojileri dersinin güncellenerek kodlama kısmının da dâhil edilmesi veya kodlama adıyla bir dersin oluşturulması önerilmişti.
Türkiye’de de kodlama dersinin önümüzdeki aylarda başlaması düşünülüyor. Biz de, kodlama denilince adından söz ettiren iki ülkede, İngiltere ve ABD’de, derslerin nasıl yapıldığıyla ilgili bilgileri sizin için derledik.
İNGİLTERE’DE KODLAMA İÇİN MÜFREDAT DEĞİŞTİRİLDİ
Kodlama; bilgisayarda yazılım, uygulama ve web sitesi oluşturmayı mümkün kılan bir dilde elektronik olarak yazmak anlamına geliyor. Yüzlerce kodlama dili var. Ancak temel bilgileri öğrendiğinizde, bilgisayarda kendi yazılım, uygulama ve web sitenizi yapmanız mümkün. İngiltere, Eylül 2013’te okullardaki bilgi ve iletişim teknolojileri dersinin içeriğini ‘çağa ayak uyduramadığı’ gerekçesi ile değiştirdi.
Dersin içeriğine, zorunlu ve geniş bir programlama bölümü eklendi. Bu birçok kodlama dersini de barındıracak şekilde genişletildi. 2014 Eylül ayında 5-6, 7-11 ve 11-14 yaş grubu için üç basamakta eğitimlere başlandı.
Birinci basamak: 5-6 yaşındaki çocuklar algoritmanın ne olduğunu öğreniyor. Kolay anlaşılır talimat ve görsellerle çocuklar bilgilendiriliyor. Dijital içerikleri kontrol etme ve gerektiğinde yeniden kullanma gibi bilgisayar becerileri kazandırılıyor.
İkinci basamak: 7-11 yaş grubundaki öğrencilerin daha karmaşık programları belli amaçlar için oluşturması ve gerektiğinde hataları ayıklayabilecek düzeye gelmesi hedefleniyor. Mantıksal çıkarım yeteneklerine odaklanılarak internet servislerinin ve web sitelerinin kullanımı konusunda ünitelere de yer veriliyor. Veri toplama, analiz etme gibi pratik çalışmalara odaklanan atölyeler de müfredatta.
Üçüncü basamak: 11-14 yaşındakilerin iki veya fazla programlama diline hâkim olması bekleniyor. Okul ve öğretmenler programlama dil ve araçlarını seçme konusunda serbest bırakılıyor. Öğrencilerin bilgisayar sistemlerinin temelinde yer alan, matematiksel taban Boolean’ın mantığı konusunda fikir sahibi olması sağlanıyor.
Tüm basamaklarda öğrencilerin bilgisayar ve internet güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi de Eğitim Bakanlığı’nın hedefleri arasında. Hükümet 2013’te ilköğretim öğretmenlerinin programlama konusunda eğitilmesi için 1.1 milyon sterlin ayırdı. Ayrıca Şubat 2014’te de iş dünyasının dikkatini, öğretmenlerin eğitilmesi konusuna çekmek için 500 bin sterlin hibe edildi. Hükümet öğretmenlerin eğitilmesi için Google ve Microsoft gibi sektör devleriyle anlaşmalar imzalıyor, hazırlık programları oluşturuyor.
ABD, ‘CODE.ORG’ İLE YOLA ÇIKTI
Kodlama eğitimi, 2013’ten beri ABD Başkanı Barack Obama’nın üzerinde durduğu bir konu. Obama, bu önemi bir etkinlikte şöyle anlattı: “Sadece bilgisayar oyunu satın almayın, bir tane de siz yapın. Sadece yeni bir uygulamayı indirmeyin, tasarlayın. Kimse bilgisayar mühendisi olarak doğmaz. Ama biraz sıkı çalışma, biraz matematik ve bilimle, herkes bilgisayar mühendisi olabilir.”
Obama, 2014’te katıldığı kodlama dersinde, kendi kodunu yazarak tarihe bunu yapan ilk başkan olarak geçti. ABD’de hükümet, sivil toplum kuruluşları, Microsoft ve Google gibi teknoloji ve yazılım şirketlerinin desteğiyle kodlama eğitimi konusunda birçok çalışma yapılıyor. Bunlar arasında Mark Zuckerberg, Bill Gates gibi isimlerin de desteğiyle sürdürülen, 2013’te kurulan ‘code.org’ ön plana çıkıyor. İlk, orta ve lisedeki bilgisayar bilimleri dersinde ‘kodlama saati’ olarak adlandırılan atölye eğitimlerinde yardımcı unsur olarak müfredatta da bulunuyor. Öğretmenler, ‘code.org’ üzerinden ücretsiz eğitim alabiliyor. Kayıt olduktan sonra öğrencilere yüzlerce kodlama dilini kavrama ve kendi kodlarını yazmakta destek olunuyor. Türkçe de dâhil 30 dil ve 180 ülkede global çıkar gözetmeyen platformu, ABD’de 6 milyon öğrenci kullanıyor.

Kaynak: Hürriyet.com.tr

 

Arşivler