Mürettebatsız Gemiler Demir Alıyor

yara-birkeland
Yazılım

Mürettebatsız Gemiler Demir Alıyor

Google’dan Apple’a kadar pek çok teknoloji şirketi sürücüsüz araçlara kaynak aktarsa da otomatikleştirilmiş gemiler 2020’ye gelmeden okyanuslarda büyük dalgalar oluşturabilir.
Norveçli şirket Yara, önümüzdeki yıl dünyanın ilk elektrikli kargo gemisini suya indirecek. Başlangıçta mürettebatlı olacak gemi, 2019’da uzaktan kumandaya geçecek. 2020’de ise tamamen otonom hale gelecek.
Adı Yara Birkeland olan gemi, şirketin Norveç’teki ana fabrikası ile bazı büyük limanlara arasında seyrederek, şu anda karadan nakledilen kargoları taşıyacak. Aküyle çalışan geminin yıllık 40 bin kamyon seferi ihtiyacını ortadan kaldırması bekleniyor.
Drone Gemileri Gerçeğe Dönüştürmek
Sürücüsüz araçlardaki gelişme medyanın ilgisini çekse de yapay zekayı gemicilik ve nakliye sanayilerine getirme yolunda büyük ilerlemeler kaydedildi.
Rolls Royce da otonom gemileri gerçeğe dönüştürmek için Finlandiyalı gemi üreticileri ve araştırmacılarla birlikte çalışırken, Avrupa Komisyonu tarafından kısmi olarak fonlanan araştırma kuruluşu MUMIN ise robotik gemiler yapmak için gerekli teknolojiyi geliştirmeye uğraşıyor.
Karaya dönersek; Singapur bu yıl Scania ve Toyota Tsusho şirketleri ile konteynerleri bir limandan diğerine taşıyacak otonom kamyonlar tasarlama, geliştirme ve üretmeleri için anlaştı. Plana göre sürücülü bir kamyon, sürücüsüz bir konvoya liderlik edecek ve böylece ülkenin zaten verimli olan limanlarındaki yoğunluğu azaltılıp üretkenlik artırılacak.
2016’da Volvo ve Daf gibi önce gelen üreticilerin kamyonlarından oluşan ve büyük oranda sürücüsüz olan bir filo, yükünü Avrupa kıtasının bir ucundan diğerine taşımıştı. Hollanda önderliğindeki bu Avrupa Birliği çalışmasındaki amaç yapay zekânın taşımacılık sanayindeki potansiyelini kanıtlamaktı.
Dünya Ekonomik Forumu’nun sürücüsüz araç devrimiyle ilgili bir raporuna göre, geleneksel araçlardan otonomlara 2 milyar Dolarlık bir kayma yaşanacak ve bu 2025’teki toplam araç satışlarının %5’ini oluşturacak.
Kaynak: World Economic Forum

 

Arşivler