Nitelikli Çalışan Açığı Büyüyor

Kariyer

Nitelikli Çalışan Açığı Büyüyor

​ManpowerGroup tarafından 43 ülkede yer alan 10’dan fazla sektörden, 42 bin 341 işverenle görüşülerek hazırlanan Yetenek Açığı Raporu’nun 2016 sonuçları, işverenlerin 2007’den beri görülen en yüksek yetenek açığıyla karşı karşıya kaldıklarını gösteriyor.
Araştırmaya göre, dünya genelindeki işverenlerin %40’ı yetenek açığıyla karşı karşıya olduklarını ve doğru becerilere sahip çalışan bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyor.
Geçen yıl %52 olan Türkiye’deki yetenek açığının ise %14 artarak %66’ya ulaştığı görülüyor. Türkiye, bu yetenek açığı oranıyla dünya genelinde 5. sırada yer alıyor.
Küresel yetenek krizinde ilk sıraya %86 ile Japonya yerleşirken, en az yetenek açığı bulunan ülkeler arasından %10 ile Çin, %16 ile Norveç ve %17 ile Hollanda öne çıkıyor.
Raporda, geçen yılın doldurulması en zor pozisyonu olan zanaatkârlığın yerini bu sene nitelikli işçiliğin aldığı görülüyor. 2016 yılında en fazla yetenek açığı bulunan diğer pozisyonlar ise zanaatkâr, teknisyen ve üretim/makine operatörü olarak sıralanıyor.

Dijital Devrim Başladı
Forrester Consulting tarafından Experian için Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da 380 CEO ve üst düzey yöneticinin katılımıyla gerçekleştirilen kapsamlı araştırmaya göre ise, pazara yeni girmiş ve dijital rakiplerle arasındaki mesafeyi kapatmaya çalışan geleneksel şirketlerin 5’te 4’ünden fazlası için “dijital verinin önemi kavrama” en büyük öncelik durumunda.
Araştırmada her 4 işletmeden 3’ü dijital veriyi kavrama ve kullanma becerisinden yoksun olduğunu itiraf ediyor ve bu alanda yatırım yapacaklarını söylüyor. Araştırmaya katılan CEO’ların %66’sı mevcut ticari yaklaşımlarının çoğunun artık etkisiz olduğunu, dijital bir dönüm noktasında olduklarını ve müşteri deneyimi ve yönetimi alanında arayı kapatmak ve gelişmek için bütçelerini hızla artırmaları gerektiğini kabul ediyor.
Türkiye ve Ortadoğu’ya bakıldığında ise şirketlerin %52’si dolandırıcılığa gittikçe daha fazla maruz kaldıklarını belirtiyor. Sonuç olarak araştırmaya katılan şirketlerin %56’sı fiziksel ve dijital kanallarını daha iyi entegre ederek, müşteri hizmetlerini geliştirmek için aktif adımlar atmaya başladıklarını belirtiyor.

Kaynak: Kariyer.net

 

Arşivler

X