System Center 2012 Operations Manager

scom-2012 logo
PRO

System Center 2012 Operations Manager

System Center 2012 ürün ailesinin en önemli ve vazgeçilmez ürününden biri olan System Center 2012 Operation Manager ürününün eğitimleri esnasında, IT altyap​ılarında ne kadar başarılı bir Service Monitoring ürünü olduğunu uzman eğitmenlerimiz ile birlikte uygulamalı olarak görebilirsiniz. Eğitim içerisinde ürünün kurulumunun nasıl yapılacağını, nasıl yapılandırılacağını ve nasıl monitoring yapılıp yönetileceğini öğreniyor olacaksınız. Yetkili eğitmenlerimizin gerçek dünyada gerçekleştirdikleri danışmanlıklar esnasında karşılaştıkları problemler ve gelişmiş senaryolar ile zenginleştirdiğimiz System Center 2012 Operations Manager eğitimini tamamladıktan sonra tüm katılımcılarımız Operation Manager 2012 ürününü gündelik iş perspektifinden başarılı bir şekilde kullanabileceklerdir.

İdeal bir SCOM projesinin ortalamada %20’si kurulum ve yaygınlaştırma, %40’ı Uyarı Optimizasyonu %40’ı ise SCOM mimarisinin işe katkı sağlayan özelliklerinin devreye alınması (SLA tabanlı izleme, performans ve erişilebilirlik kararlarını SCOM’dan verebilme, son kullanıcı ve IT gözünden servis ağaçları oluşturup bu ağaçlardan raporlama yapabilme vb.) için harcanması önerilmektedir.

SCOM (System Center Operations Manager) ürününü, altyapısında konumlandırmak isteyen herkes genelde, “Altyapımdaki kritik hataları son kullanıcıdan değil SCOM’dan alayım, hatta mümkünse proaktif olarak hata oluşmadan önce beni uyarsın” , “SCOM’dan gelen kritik bir uyarı benim işim için gerçekten kritik olsun” , “SCOM doğru zamanda doğru uyarılarla beni yönlendirsin” gibi hedeflerle yola çıkar. Ancak günün sonunda genelde ellerinde konsolunda binlerce uyarı olan, bu uyarıların çoğunluğunun aslında gerçek hata olmadığı, anlam ifade eden uyarıların ise binlerce uyarı çöplüğünün arasında kaybolduğu, haftada birkaç kez tüm uyarıların seçilip toplu olarak kapatıldığı bir SCOM ortamı ile baş başa kalır.

Uyarı Optimizasyonu (Alert Optimization)
Bahsedilen problemin sebebi genelde SCOM projesi süresince Uyarı Optimizasyonu sürecinin yeterince kaliteli işletilmemesidir. Kaliteli bir Uyarı Optimizasyonu süreci, aşağıdaki adımların başarılı tamamlanmasına bağlıdır:

– Yönetim Paketlerinin Doğru Yapılandırılması: Her yönetim paketinin kendi kurulum ve yaygınlaştırma kılavuzu mevcuttur. Bu kılavuzlarda yönetim paketlerinin nasıl kurulacağı ve ortamınız için nasıl yapılandırılacağı detaylı olarak anlatılır. Bu kılavuzlarda aynı zamanda ortamınızda ilgili yönetim paketinin çalışması için nasıl değişiklikler yapmanız gerektiği de belirtilir. Yönetim paketleri kurulurken bu kılavuzlar detaylıca incelenip uygulanmalıdır.

– Kendi Ortamınız için Ek Optimizasyon: Yönetim paketleri üreticilerin tavsiye ettikleri izleme operasyonlarını da içerir. Örneğin, ortamınızdaki SQL sunucuların Service Pack seviyesini kontrol eder ve güncel değilse uyarı üretir. Ancak sizin test süreçleriniz SQL Service Pack’lerini belirli bir süre yaygınlaştırmamayı içerebilir. Bu tip bir durumda SQL sunucular için Service Pack seviyesi kontrolü parametresini sizin ortamınız için değiştirmeniz gerekir. Yönetim Paketlerindeki bu tip parametreleri kendi kurumunuz için özelleştirmeniz gerekebilir.

– Yönetim Paketlerinin Optimize Edildikçe Eklenmesi: Yönetim paketlerinin hepsini birden yükleyip sonra optimize etmeye çalışmak çok zor olabilir. Yönetim paketlerini tek tek deploy edip, bir yönetim paketini optimize etmeden diğerine geçmemek tavsiye edilmektedir.

– Sorgular: Uyarı Optimizasyon süreci ile ilgili kullanılabilecek birçok SQL sorgusu ve raporlar mevcuttur. Bu sorgular ve raporlar sizlere en çok tekrar eden uyarı üreten yönetim paketleri ve objeleri raporlayabilir, uyarı optimizasyon sürecinizi hızlandırabilir.

Sonuç
Eğer SCOM’dan kırmızı bir uyarı aldığınızda bu gerçekten IT ya da son kullanıcı için bir problemse, aldığınız sarı uyarılar sizler için aksiyon alınması gereken, yoksa probleme yol açabilecek proaktif uyarılarsa, problemleri son kullanıcıdan değil, otomatik olarak SCOM çözümünüzden alıyorsanız;  Uyarı Optimizasyon süreciniz başarı ile tamamlanmış demektir.

 

Arşivler