Cordovajs Nedir?

Cordova logo
Yazılım

Cordovajs Nedir?

​Ücretsiz ve açık kaynak bir JavaScript kütüphanesi olan Cordovajs, HTML-CSS ve js kullanarak birden fazla platforma mobil uygulama geliştirmemizi ve geliştirdiğimiz bu mobil uygulamalarda cihazlara müdahale (kamera, titreşim vb.) imkanı sunmaktadır.

Açık kaynak bir kütüphane olması, Apache lisansı ve js üzerinde kodlanması nedeniyle Cordovajs dünya üzerinde çok geniş bir geliştirici topluluğu bulunmaktadır. Diğer hybrid teknolojilere oranla plugin konusunda MIT desteği olması, pluginlerin performansına ve işletim sistemlerinin gelişimine oranla güncel tutulmasında önemli bir etken.

Cordovajs Geliştirme Ortamı

Sitesinde kurulum ve plugin konusunda geniş bir destek bulunmakta. Node.js üzerinden çalıştıracağınız command line ve Node Package Manager yardımıyla Cordovajs’i sisteminize yüklemeniz mümkün. Cordovajs yükledikten sonra proje oluşturma, oluşturulan projelere platform ekleme ve çalıştırma gibi seçenekleri de kendi sitesinden bulabilirsiniz.

Geliştirme ortamlarından bir diğeri de Microsfot Visual Studio… VS 15 üzerinden JavaScript Template seçtiğiniz takdirde gerekli kurulumlar yapılmadıysa VS üzerinden yapılıp proje geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Cordovajs Plugin Seçenekleri

Mobil programlamada cihaz müdahaleleri oldukça önemlidir. Bu doğrultuda Cordovajs kütüphanesi geniş bir yelpaze sunmaktadır. Öncelikle kendi sitesinde MIT, APL (Adaptive Public License), ISC ve Apache gibi lisanslı pluginleri destek vermekte. Bu pluginler sayesinde temel ve orta seviyede native programala ile geliştirilen bütün pluginlere sahip olabilirsiniz. Daha spesifik plugin konusunda da Plugreg isimli platform (http://plugreg.com/​) sizlere destek sunmaktadır. Barcode Scanner ve Apple Watch gibi spesifik işler için de pluginleri bulup GitHub platformu üzerinden rahatlıkla ekleyebilirsiniz.

Cordovajs’in Geleceği
Mobil programlamada üretimin artması Cordovajs gibi teknolojileri gittikçe daha kullanılabilir ve popüler hale getirmekte. Kütüphanenin arkasındaki Apache desteği, pluginler konusundaki MIT ve diğer geliştirici destekleri kütüphanenin hybrid alanındaki lideri konumuna getirmekte. Bunun dışında Ionic gibi tasarımsal destekler, HTML5’in hızlı gelişimi birçok hybrid programlama sorununa çözüm bulmaktadır. Sanılanın aksine performans konusunda Cordovajs, günümüzde birçok native modelle kafa kafaya konumda. JavaScript kütüphanelerinin hızlı gelişimi ve js dilinin piyasada hakimiyeti de performans ve büyük proje geliştirme modellerinde etki etmektedir.

 

Arşivler