ERP Projelerinde Başarılı Olmanın Sırları

erp sembolü ve beyaz yakalı erkek
Muhasebe & ERP

ERP Projelerinde Başarılı Olmanın Sırları

MRP’den sonra ERP olarak da bütün süreçleri kapsayan bir sistem olarak yaşamımıza girdiğini söyleyebiliriz. Bu süreçlerin birçok spekülasyonlardan geçerek geldi ve birçok da yöntemler denendi. ERP ile ilgili forumlara katıldığımda gördüm ki bunlara bir yenileri daha eklenmiş görünmektedir. İnternet ortamında “fail project ERP” olarak arama yaptığımızda bu durumları görebiliriz.
Öncelikle ülkemizde bazı geçişler kesinlikle yanlış kurgulanmaktadır. Bir aile şirketi kurumsallaşmaya karar verirken iyi düşünmelidir. Şirketler kurumsallaşmanın program ile olduğunu bilmektedir bu iki olgu birbirine karıştırılmaktadır. Kurumsal olan ya da olmayan bir şirket ERP sistemine geçmeden önce kendine ve çalışanlarına şunu sormalıdır: “Değişime hazır mıyız?”. Nedeni ise ERP projesini yöneten liderler bu değişimden en çok kimlerin etkileneceğini tahmin etmede zaaf yaşarlar ve süreç içerisinde hoş olmayan sürprizler ile karşılaşabilirler. ERP projelerini yönetmek ve kurumdaki başarıyı yakalamak uzun ve zahmetli tabiri caizse dikenli bir yoldur.

​Değişim için hızlı adım atmalısınız, insanları harekete geçirip motivasyonlarını üst seviyede tutmalı ve gerçekçi ve geçerli hedefler koymalısınız. Bu değişim de mutlaka Destek takımları oluşturmalısınız. Bu kişiler mutlaka süreçlere hakim olacak ve kendini adamış kişiler olmalıdır. Proje ile ilgili mutlaka vizyonunuzu belirlemeniz gerekmektedir ki kişilerin yaratıcı alanlara odaklanmasını sağlarsınız. Değişim şirket içerisinde kabul görmesi için daha çok şirket çalışanını bu süreçte iletişim halinde tutunuz. Ekip lideri olarak itirazlara dik durun ve gerekirse destek isteyiniz. Bu sürecin kısa olmadığını uzun olduğunu unutmayın siz kendinizi bu projeye adamış olabilirsiniz. Ancak diğer çalışanlar sizin gibi düşünmeyebilir bu durumda sakın vazgeçmeyiniz! Ve en son Değişime katkı sağlaması için mutlaka yeni işe alımlarda farklı şirketlerde çalışmış bu süreçleri yaşamız kişileri işe alarak değişiminizi güçlendirin.
ERP sistemine geçmeye karar veren şirketlere tavsiyem; proje liderinizin karakteristik özelliklerine önem veriniz. Bir ERP projesinin liderinin karakteristik özellikleri örnek vermek gerekir ise esnek, disiplinli, öğrenmeyi seven, eğitimci yönünün olması, ERP deneyimine sahip, iş tecrübeli, politik, iyi eğitimli, sevilen ve motive etmeyi bilen biri olmalıdır. ERP’ye geçişte bu sürece kadar geldiyseniz mutlaka bir değerlendirme komitesi kurunuz ve yeni süreç tanımlarına hazırlık yapınız. SAP vb. ERP sistemine geçtiyseniz mutlaka danışmanlar ile çalışınız. Çünkü onlardan alınacak bilgiler ileride oluşacak maliyetleri minimize edecektir.
Projeye geçişinizin nasıl olacağına iyi karar vermelisiniz. Tüm birimler aynı anda mı geçecek yoksa her birimin canlı sisteme farklı tarihlerde mi geçilecek? Önerim; küçük işletmeler tüm birimlerini aynı anda canlı sisteme geçirilmesi daha kolay ve faydalı olacaktır. Ama özellikle çok lokasyonlu büyük şirketler de aşamalı geçilmesi daha mantıklı olacaktır. En son olarak yapılacak iş ise amaç, ihtiyaç ve süreçlerimizi kütüphane haline getirmektir. Ancak hepsinden en önemlisi bu başarılı proje için tanıtım günü yapınız ve kutlayınız bu projeye vermiş olduğunuz değeri çalışanlarınıza aktarım da en etkili yoldur.
En son olarak sizlere Bambu Ağacı’nın hikayesini anlatmak isterim. Bambu Ağacının yetişmesi olumlu ısrar için güzel bir örnektir. Cinliler bu ağacı şöyle yetiştirir, önce ağaç dikilir gübrelenir ve sulanır. Birinci yılda hiçbir değişiklik olmaz. İkinci yılda aynı işlemler yapılır ancak toprak dışına filiz vermez. 3,4 derken bütün yıllar bu işlem sürer ancak inatçı tohum bu yılda filiz vermez. 5. Yılda Çinliler su ve gübre vermeye devam ederler büyük bir sabır ile. Ve nihayet 5. Yılın sonunda bambu yeşermeye başlar ve altı hafta gibi kısa bir sürede yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır. Akla gelen ilk soru şudur: Çin bambu ağacı 27 metre boyuna gelene kadar 5 yılda mı ulaşmıştır yoksa 6 haftada mı? Bu sorunun cevabı tabi ki 5 yıldır. Büyük bir sabır ve ısrar ile beş yıl süresince sulanıp gübrelenmeseydi ağacın büyümesinden hatta var olmasından söz edebilir miydik? Bir başarının sırları her zaman çok basittir…
Bir süre için çalışın,
Bir süre tahammül edin,
Her zaman inanın,
Ve hiçbir zaman geri dönmeyin… Onay gelir gelmez tüm adaylar ile hemen iletişime geçilerek, bilgilendirme yapılacaktır. İlginiz için teşekkür ederiz.

 

Arşivler

X