Stack Overflow’un Yazılım Geliştiricileri Anketi’nden Öne Çıkanlar

stackoverflow logo
Yazılım

Stack Overflow’un Yazılım Geliştiricileri Anketi’nden Öne Çıkanlar

​Dünyanın her yerindeki yazılım geliştiriciler için adeta ‘vazgeçilmez’ bir kaynak olan Stack Overflow için en kısa haliyle ‘yazılım odaklı bir soru-cevap platformu’ diyebiliriz. Stack Overflow’un kendi alanında ne kadar büyük bir platform olduğunu anlatmak içinse 2015 yılında 173 ülkeden 56 binin üzerinde yazılımcının başka yazılımcılara yardımcı olmak için soru yanıtladığını söyleyebiliriz.
Platformdaki puanlama sistemi ve kariyer bölümü sayesinde takıldığı ya da merak ettiği noktaları heyecan içinde soran yazılımcılar kadar ve en doğru yanıtları ilk olarak vermek isteyen yazılımcıların da yer aldığı Stack Overflow; her sene düzenlediği gibi 2016 yılı içinde de yazılım geliştiriciler için bir anket düzenledi ve geçtiğimiz günlerde sonuçlarını paylaştı.
Türkiye, Stack Overflow’u Ziyaret Eden İlk 25 Ülkeden Biri
Söz konusu anketle yazılım geliştiricilerin yüzde 4’üne ulaştıklarının aldığı çizen Stack Overflow; dünya haritası üzerinde ülkelere göre ankete katılan kişilerin, platformun ziyaretçilerinin ve tahmini yazılım geliştiricin sayılarını da paylaştı.
Şirketin paylaştığı verilere göre Türkiye, Ocak ayı içerisinde platformu en çok ziyaret eden 22. ülke konumunda. Avrupa kıtası ve çevresinde İspanya, Fransa, İsveç, Almanya, Hollanda, İtalya, Birleşik Krallık, Polonya, Ukrayna, İsrail ve Rusya’nın gerisinde kalan Türkiye; dünya genelinde de ABD, Kanada, Avustralya, Brezilya, Güney Kore, Japonya, Hindistan, Çin, Tayvan ve Vietnam’ın gerisinde.
Dünya üzerinde ekonomik dengeler ve nüfus gibi kriterleri düşündüğümüzde bu sonucun çok şaşırtıcı olduğunu söyleyemeyiz. Bu arada hemen aşağıda detaylarını okuyacağınız ankete ülkemizden 445 kişi katılmış. Bunun dışında Stack Overflow Türkiye’de 128 bin 239 profesyonel geliştiricinin yaşadığını düşünüyor.
En Popüler Yazılım Teknolojileri Genelde JavaScript, Öğrenciler için Java, Mobilde ise Android
Ankete katılanlar için en popüler yazılım teknolojisi yüzde 85.3 ile JavaScript olmuş. JavaScript’i bir veritabanı sorgu dili olan SQL, Microsoft’un C#’ı, PHP ve yine bir JavaScript yansıması olan Angular takip ediyor. Bunun dışında mobil platformlarda en popüler teknoloji Android olurken veri işleme dikeyindeysePython birinciliğe oturmuş. Öğrenciler için en popüler ilk 3 yazılım geliştirme teknolojisi de Java,JavaScript ve C++ olarak sıralanıyor.
Platform üzerinde en çok ‘trend’ olan teknolojilere gelecek olursak birinci sırada React’ı görüyoruz. React’ın hemen arkasından Spark, Swift ve Cassandra geliyor.
En Çok Tercih Edilen Yazılım Geliştirme Araçları Notepad++, Visual Studio ve Sublime Text

Ankete göre en çok tercih edilen yazılım geliştirme aracı yüzde 35,6 ile Notepad++. Notepad++’ı Visual Studio ve son yılların popüler ismi Sublime Text takip ediyor. Yılların efsanesi Vim ise yüzde 26,1 ile dördüncü sırada kendine yer bulmuş. Anket sonuçlarına göre Vim’in özellikle veri bilimiyle ilgilenen yazılım geliştiriciler tarafından tercih edildiğini söyleyebiliriz. Öğrencilerin tercihi ise Notepad++.
Yazılımcıların 3’te 2’si, “İş Aramıyorum ama İyi Bir Teklif Gelirse Olabilir” Diyor
Günümüz internet ve teknoloji dünyasında yetenekleri keşfetmek ve iyi bir ekip sahibi olmak oldukça önemli bir konu. İnsan kaynakları süreçlerinde en çok ‘sıkıntı’ yaşanan (iyi bir yazılım geliştiriciyi önce ekibe dahil etmek sonra da elde tutmak hiç de kolay değil) iş kollarından biri de kuşkusuz yazılım geliştiriciler.
Ankete katılan ve öğrenci olmayan 40 bin yazılım geliştiricinin verdiği yanıtlara göre yazılımcılardan yüzde 15’i aktif olarak iş arıyor. Yüzde 22’si iş değiştirmeyi düşünmüyor, geriye kalan yüzde 63’ü ise ‘iş aramıyorum ama iyi bir teklif gelirse olabilir’ diyor.
Yazılımcılar yeni bir iş fırsatında en çok maaş ve çalışma temposunu önemsiyor, ancak maaş birinci sırada. Ankette insan kaynaklarıyla ilgili olarak dikkat çeken bir başka konu da yazılımcıların en çok “gerçekçi olmayan beklentiler” ve “dokümantasyon eksikliğinden” şikayetçi olması. Diğer yandan yazılımcıların iş araken en çok tercih ettiği yöntem ise arkadaş tavsiyesi.
Dilerseniz toplamda 45 soru içeren anketin tamamını inceleyebilirsiniz.

Kaynak: webrazzi.com

 

Arşivler