“Türkiye’den Dünya Çapında En Az Beş Şirket Çıkar”

doğan ufuk güneş
Yazılım

“Türkiye’den Dünya Çapında En Az Beş Şirket Çıkar”

4,5G ihale şartnamesinde yerel ürün kullanımı ile ilgili getirilen şartın 3 GSM operatörünün ekosistemini genişleteceğini bildiren Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, strateji doğru kurulursa Türkiye’den de Instagram, WhatsApp gibi dünya çapında 5-10 şirket çıkabilir” dedi.​

​ ​”EKONOMİNİN MOTORU YAZILIM SEKTÖRÜ”
Türkiye’nin bilişimde cazip pazar haline geleceğini ifade eden Güneş, “4.5G ile şu anki internet hızları en az 100 kat artacak. Avrupa şu anda 4G teknolojisini kullanıyor ama biz bunun bir ileri seviyesini ihale ettik. 4.5G hem bireylerin hayatlarını hem de kurumların iş yapış şekillerini değiştirecek” şeklinde konuştu.  Güneş, 4.5G ile yazılım sektörünün ekonominin motoru olacağının altını çizdi. Güneş, sözlerine şöyle devam etti:
“Sektörün yeni döneme hazırlanmasına yardım etmek gerekiyor. Bunun için de destekler gerekli. Sermayedarlar olmalı ki ya mevcut işe yatırım yapsın ya da yeni fikirleri desteklesin. Girişim sermayesi fonlarının önünün açılması gerekiyor. Belki Nasdaq’taki gibi bir teknoloji endeksi oluşturulabilir. Hintliler 50 milyar dolarlık yazılım satıyor. Biz de 10 yıl içinde Türkiye’yi bölgesel merkez haline getirebiliriz. 4.5G için en önemli şey istikrar. İstikrar ortamı sürerse, ülkeye yatırım artar. Böylece 10 yıl içinde minimum 1 milyon genç iş bulabilir. Strateji doğru kurulursa Türkiye’den de Instagram, WhatsApp gibi dünya çapında 5-10 şirket çıkabilir”​​

“PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ 3 KATINA ÇIKAR”
İhale şartnamesinde yerli ürün kullanım şartının getirildiğini hatırlatan Güneş, “Şu anda Türkiye’de 3 milyon KOBİ var ve bunların yüzde 60’ı bilişimden yararlanmıyor. Bilişim yatırımına para ayırmıyor. Ama 4.5G ile bulut teknolojisinin gelişmesiyle kullandığı kadar para ödeyeceği bir sistem kurulmuş olacak” dedi. Böylece 4.5G ile şu anki yazılım pazarının büyüklüğünün en az 3 katına çıkarak 18 milyar dolara ulaşabileceğini söyleyen Güneş, daha önemli olanın KOBİ’lerin iş yapış şekillerinin değişerek ekonomiye katkılarının artacağını vurguladı. Güneş, “Hızlı altyapı ekonomiyi canlandıracak. Yazılım sektörü olarak onlara bütün teknolojisi hazır bir gemi sunacağız onlara sadece gidecekleri seyahati planlamak kalacak” diye konuştu.
Güneş, yazılım sektörünün mobil eğlence, akıllı şehir, sağlık ve eğitim uygulamaları geliştireceğini kaydeden Güneş, ” Petrol zengini Teksas’ın ABD ekonomisine katkısı 1.8 trilyon dolarken, Kaliforniya’nın katkısı 3.6 trilyon dolar. Çünkü Kaliforniya bilişimin merkezi. Bunun için biz diyoruz ki, teknoparklar için yer aramayın, bütün Türkiye teknopark olmalı. Ayrıca yerinde Ar-Ge için çalıştırılması gereken mühendis sayısı 30’a indirildi. Ama bilişim şirketleri için 5’e inmeli. Nesnelerin internetinden bahsediyoruz, bir süre sonra her şeyin interneti diyeceğiz. İlkokuldan itibaren kodlama dersi koyulmalı. ABD ve Avrupa bunu yaptı. Bütün bunlar için geç kalmamalıyız. Ayrıca Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Yazılım Strateji Belgesi hazırlıyor. Son rötuşları yapıyor” dedi.
Kaynak:www.telekomdunyasi.com

 

Arşivler

X